Mihin ruokaketjussa jaettavaa vastuullisuustietoa tarvitaan?

Kuluttajan tekemä tuotevertailu
Yksi merkittävimmistä syistä on kuluttajien tekemän tuotevertailun mahdollistaminen. Ajatuksena on, että kuluttajalle voitaisiin tarjota sekä fyysisesti tuotepakkauksessa ja esillepanossa että digitaalisesti verkkokaupassa ja sivustoilla tietoja mm. tuotteen ympäristövaikutuksista, alkuperästä, pakkauksesta ja sosiaalisesta vastuullisuudesta. Selkeästi ja ymmärrettävästi esitetyt tiedot auttaisivat kuluttajaa tekemään vertailua tuotteiden välillä ja omien arvojensa mukaisia vastuullisempia ostopäätöksiä.
Kuluttajan tekemä tuotevertailu
Vastuullisuustiedot osana päätöksentekoa
Myös vastuullisuustiedolla johtaminen nousi tärkeäksi vastuullisuustiedon keräämisen ja jakamisen syyksi. Vastuullisuustiedolla on vaikutusta esimerkiksi toimittajien ja raaka-aineiden valintaan, tuotteiden ja konseptien kehitykseen sekä valikoimapäätösten tekemiseen. Lisäksi yritykset käyttävät vastuullisuustietoa tuotteidensa ja toimintansa linjausten mukaisuuden varmentamisessa. Ruokaketjussa kulkevan vastuullisuustiedon tulisi siis palvella yritysten tarpeita päätöksenteossa ja tiedolla johtamisessa useissa eri prosesseissa.
Vastuullisuustiedot osana päätöksentekoa
Vastuullisuustiedot ja niistä raportointi
Yhdenmukaisella vastuullisuustiedolla voitaisiin myös tehostaa toiminnan ja tuotteiden vastuullisuudesta raportoimista yrityksen sisäisesti, asiakkaille ja viranomaisille. Kun yhteisesti sovitut tiedot esimerkiksi raaka-aineiden alkuperästä jaetaan aina alkutuotannosta saakka koko ruokaketjussa, on tieto helposti käytettävissä myös raportointivaiheessa.