Ohje

Näin merkitsen toimitukseni

Mikä on SSCC?

SSCC (Sarjatoimitusyksikkökoodi) on tunnistenumero, jota käytetään lavojen ja muiden logististen yksiköiden yksilölliseen tunnistamiseen. SSCC:n avulla yritykset voivat seurata jokaista lähettämäänsä logistista yksikköä tehokkaasti koko tilaustoimitusketjun läpi. Kuten GTIN, myös SSCC-koodi muodostetaan GS1-yritystunnisteen pohjalta ja se on globaalisti toimiva. 

Katso SSCC-koodin muodostusohjeet tästä linkistä

Miten GTIN ja SSCC eroavat toisistaan ja kumpaa koodia minun tulee käyttää?

GTIN:n ja SSCC:n ero on se, että GTIN yksilöi mistä tuotteesta on kyse (vähittäistuote, myyntierä, lava) ja SSCC yksilöi jokaisen lähetettävän logistisen yksikön.

SSCC-koodia tarvitaan, kun lava tai muu logistinen yksikkö lähetetään vastaanottajalle ja halutaan seurata logistisen yksikön kulkua toimitusketjussa. Jos esimerkiksi lähetys sisältää 5 identtistä logistista yksikköä, jokainen yksikkö saa oman yksilöllisen SSCC-koodin, jotka erottavat yksiköt toisistaan.

Ohje: jos yksilöit tuotteen, käytä GTIN-koodia. Jos yksilöit logistisen yksikön, käytä SSCC-koodia.

Viivakoodityyppejä on useita - miten valitsen oikean?

Usein käyttötarkoitus määrittelee sen, mitä viivakoodityyppiä tulee käyttää. Jos viivakoodiin halutaan merkitä ainoastaan tuotteen GTIN (enari) ja tuote halutaan lukea kaupan kassapisteellä, silloin käytetään EAN-viivakoodia. Jos kyseessä on logistinen yksikkö ja viivakoodiin on tarve merkitä myös muita lisätietoja, kuten eränumero- ja/tai päivämäärätietoja sisältävää SSCC-koodia, tulee valita GS1-128-viivakoodi. 

Lue lisää eri viivakoodeista tästä linkistä.

Kuljetuslavat merkitään lavalapuin

Lavat sisältävät useita yksittäisiä tuotteita tai myyntieräpakkauksia ja ne merkitään GS1-standardin mukaisilla lavalapuilla. Jokaisen lavan lavalappu on uniikki; lava yksilöidään lavalappuun merkityllä ja GS1-128-viivakoodiin sisällytetyllä SSCC-koodilla. Tämä mahdollistaa lavan jäljittämisen koko toimitusketjun läpi. 

Löydät ohjeet logistisen yksikön merkitsemiseen lavalapuilla täältä