Ohje

Tavararyhmittely Synkassa

Yleistä tavararyhmittelyistä

Kaikissa tavararyhmissä valitaan tuotteelle sitä parhaiten kuvaava tai lähinnä oleva arvo. Tietojen antamisessa tulee olla johdonmukainen ja käyttää samaa koodia samanlaisille tuotteille, sillä tämä helpottaa tuotetietojen päivittämistä. Esimerkiksi GPC-luokittelu päivitetään kahdesti vuodessa Synkan päivityksen yhteydessä -  toukokuussa ja marraskuussa.

GPC-ryhmittely

GPC on lyhenne sanoista Global Product Classification. GPC-ryhmittely kostuu Brick-koodista ja sitä tarkentavista attribuuteista. GPC-luokittelu annetaan seuraavilla attribuuteilla:

  • GPC-ryhmittelyn brick-koodi (3122)
  • GPC-ryhmittelyn attribuutti (3125)

 

GPC-ryhmittelyn brick-koodi

Tuotteen Brick-koodi on pakollinen tieto Synkassa. Brick-koodiksi valitaan tuotetta mahdollisimman tarkasti kuvaava tai lähinnä sitä oleva koodi. Esimerkiksi smoothielle ei ole omaa Brick-koodia, vaan koodi valitaan sen muiden ominaisuuksien mukaan (esimerkiksi hedelmämehujuoma, vihannespohjainen juoma, maitopohjainen juoma). 
Brick-koodi ohjaa myös Synkassa annettavia tietoja. Brick-koodi, joka viittaa elintarvikkeeseen aktivoi Synkassa tarkastussääntöjä, jotka pakottavat antamaan elintarvikkeelle olennaisia tietoja mm. ravintosisältötietoja.

GPC-ryhmitelyn attribuutti

GPC Attribuutteja annetaan silloin, kun ne tarkentavat ja antavat lisätietoja tuotteen Brick-koodista. Alkoholijuomalle voisimme esim. antaa Brick-koodin Viinit 10000276 ja hyödyntää attribuutteja kertoaksemme, viinin rypälelajista, viinin väristä, sen alkuperä sekä pullon suljentatavasta.

GPC Attribuutteilla ei anneta tietoa, joka ei ole olennaista Suomen markkinalla (esim. lihan leikkuutavat, jotka eivät vastaa Suomessa käytettyjä) tai tieto annetaan Synkassa muiden tietojen yhteydessä (esim. gluteeniton, laktoositon, luomu). 

GPC-ryhmittelyn arvoja haet helposti käyttöliittymästä. Voit myös käyttää GPC Browser -työkalua, joka löytyy tästä.

UNSPSC-ryhmittely

UNSPSC-ryhmittelyn arvo ja CPV-koodi annetaan molemmat tietokentässä Lisäluokittelu (id 3131). Lisäluokitteluun valitaan arvoksi joko UNSPSC tai CPV. Tämän jälkeen Lisäluokittelun arvoksi annetaan numeroarvo. 

UNSPSC on lyhenne sanoista United Nations Standard Products and Services. UNSPSC-ryhmittelyä käytetään Suomessa muun muassa valtion hankintojen yhteydessä.  Tarve UNSPSC-koodille Synkassa liittyy juuri valtion hankintoihin ja siksi tieto annetaan kaikille tuotteille. UNSPSC-koodin avulla valtio pystyy tekemään kilpailutuksia ja hankintoja mm. kaupparyhmiltä hyödyntäen UNSPSC-ryhmittelyn yhtenäistä tuoteluokittelua.

UNSPSC-ryhmittely löytyy tästä

CPV-koodi

CPV on lyhenne sanoista Common Procurement Vocabulary. CPV-luokittelu on yhtenäinen hankintanimikkeistö, joka on pakollinen EU-ilmoituksissa. CPV-luokittelua käytetään julkisissa hankintailmoituksissa Euroopassa ja luokittelun avulla kaupparyhmät voivat tarjota tuotteita valtionhallinnolle.

CPV-luokittelu annetaan, mikäli tuotteen vastaanottaja sen tuotteille haluaa.

Luettelo käytettävistä CPV-koodeista on saatavilla EU-komission Sitemap-sivulta.

Tullikoodi

Tullikoodi annetaan kaikille tuotteille ja koodina käytetään tullin määrittelemiä, voimassaolevia koodeja. Tulli päivittää nimikkeistöä kerran vuodessa, ja on siksi tärkeää, että tavarantoimittajat tarkistavat vuosittain, että Synkassa olevien tuotteiden tullikoodit ovat ajan tasalla. Euroopan yhteisön yhdistetty CN-nimikkeistö löytyy Tullin sivuilta tästä.

Tullikoodia tarvitaan kaupparyhmien ulkomaanviennissä sekä viranomaisraportoinnissa. Vähintään toiseen allaolevista vaihtoehdoista on tullikoodi annettava.  Ensisijaisesti käytetään 8-merkkistä koodia. 

EU-maista tuotaville tai niihin vietäville tuotteille
  • valitaan 8-merkkinen numero käyttöliittymässä koodilistalta attribuutissa Tullinimike (8-merkkinen) (Id 50128) 
EU:n ulkopuolelta tuleville ja meneville tuotteille
  • 10-merkkinen koodi annetaan numeroina attribuuteissa 
    • Tulliluokitustyyppi (Id 2286), valitaan arvo: Euroopan Yhteisöjen integroitu tullitariffi (Taric) 
    • Tullikoodi (Id 2287), annetaan 10-merkkinen koodi 

8 ensimmäistä merkkiä on samat kuin edellisessä. Huomioi, että ylimääräisiä nollia ei voi lisätä numeron alkuun. Tarkasta oikea koodi Tullin sivuilta.