Ohje

GS1-yritystunnisteen käyttö

Yrityksellesi on myönnetty GS1-yritystunniste (GS1 Company Prefix), jonka avulla voit muodostaa GS1-järjestelmän mukaisia koodeja/numerosarjoja. GS1-yritystunniste on asiakaskohtainen, eikä samaa tunnistetta tai sen pohjalta tehtyjä numerosarjoja voi olla minkään muun yrityksen käytössä.

GS1-yritystunnisteen yleisin, ja useimmille yrityksille ensimmäisenä ilmenevä käyttötarkoitus, on tuotteiden yksilöiminen GTIN-koodeilla ja niiden merkitseminen viivakoodeilla. Kerromme tällä sivulla niihin liittyviä perustietoja. Asiakastuki-sivustoltamme löydät myös GS1-yritystunnisteen muihin käyttötarkoituksiin liittyviä ohjeita.

GS1-yritystunnisteen käyttöönotto

GS1-yritystunniste on rekisteröity GS1 Finlandin tietokantaan, eikä sitä tarvitse rekisteröidä erikseen mihinkään. GS1-yritystunniste on käytettävissä heti, kun olet saanut käyttöoikeuden varmentavan sertifikaatin. Sertifikaatin viimeiseltä sivulta löytyy listaus teille myönnetyistä GTIN-koodeista (paitsi 7-numeroisen yritystunnisteen kohdalla). GTIN-koodeja ylläpidetään GS1 Rekisterissä.

Mikä on GTIN ja miten muodostan sen tuotteilleni?

GTIN on numerosarja, jota käytetään kauppanimikkeiden yksilöimiseen. Koska GTIN on maailmanlaajuinen, sen avulla tuotteita voidaan tunnistaa aika- ja paikkariippumattomasti. GTIN-koodista käytetään puhekielessä myös termejä enari ja EAN-koodi.

GTIN-koodi muodostetaan myönnetystä GS1-yritystunnisteesta. Käytettävissänne olevien GTIN-koodien määrä riippuu yritystunnisteen pituudesta. Yritystunnisteesta riippumatta GTIN-koodien muodostaminen tapahtuu samojen periaatteiden mukaisesti.

Tästä linkistä pääset katsomaan tarkemmin, kuinka GTIN-koodi muodostetaan. 

Miten teen viivakoodin tuotteilleni?

GTIN-koodi laitetaan tuotteeseen numeroita vastaavana viivakoodina, jotta se olisi nopeasti ja helposti luettavissa kaupan kassapisteillä tai varastoissa.

Kuluttajatuotteet ja myyntieräpakkaukset merkitään pääsääntöisesti EAN-13-viivakoodilla. Viivakoodin voi muodostaa internetistä löytyvien ilmaisten viivakoodigeneraattoreiden avulla. Kannattaa kuitenkin huomioida, että niiden laatu vaihtelee suuresti, eivätkä ilmaisten palvelujen kautta muodostetut viivakoodit ole aina luettavissa kaikilla viivakoodinlukijoilla. Suosittelemme tutustumaan GS1-kumppaneihin, jotka myyvät erikseen hankittavia GS1 yhteensopivia viivakoodiohjelmistoja.

Jos viivakoodi painetaan suoraan tuotteeseen, kannattaa olla yhteydessä pakkaukset suunnittelevaan mainostoimistoon tai pakkausten painotaloon. Heiltä löytyy yleensä tarvittava osaaminen viivakoodien muodostamiseksi.

HUOM! GS1 Rekisterissä voi muodostaa, tallentaa ja tulostaa viivakoodit, varmista kuitenkin, että tulostuslaatu riittää luettavuudeltaan.

Lisää koodeja

Kun tarvitset lisää GTIN-koodeja (Enareita) tilaa GS1:ltä uusi yritystunniste, josta koodit muodostetaan. Pääset tilaamaan yritystunnisteen OmaGS1 -portaalista.

Voit myös tehdä tilauksen täältä: Verkkokauppaan

Tarvetta kannattaa arvioida muutama vuosi eteenpäin ja valita koodimäärä sen mukaan. Näin numerot riittävät pidemmälle, eikä uutta GS1 yritystunnistetta tarvitse hankkia niin pian. Jokaisesta GS1 yritystunnisteesta maksetaan vuosimaksua. Vuosimaksua on maksettava niin kauan kuin yritystunnistetta käytetään yksilöiviin tunnisteisiin. 

Kun olet tilannut oikean kokoisen yritystunnisteen verkkolomakkeella onnistuneesti, saat yritystunnisteesta tilauksella olevaan sähköpostiin sertifikaatin. Yritystunniste näkyy OmaGS1 -portaalissa ja GS1 Rekisterissä ja voit aloittaa koodien luomisen heti.