
GS1 Rekisterin käyttö - Uuden GTIN-koodin luonti, tuotteen tietojen antaminen sekä viivakoodin tekeminen
- muodostamaan uuden GTIN-koodin GS1 Rekisteriin
- syöttämään tuotteen tiedot GS1 Rekisteriin sekä
- tekemään tuotteellesi GTIN-koodin mukaisen viivakoodin.
Huom! Rekisteriin ei tallenneta vaihtuvamittaisia 23-25-alkuisia koodeja.
Ohjeen aiheet
Uuden GTIN-koodin luonti
GTIN-koodien luonti tehdään GTIN-koodit-välilehdellä ja aloitetaan klikkaamalla Luo GTIN-koodi -painiketta.

HUOM! GTIN-koodit voi luoda Rekisteriin automaattisesti tai manuaalisesti.
1. GTIN-koodin tekeminen automaattisesti
Mikäli et ole vielä muodostanut yhtään GTIN-koodia yritystunnisteestasi tai kaikki yrityksesi käyttämät GTIN-koodit on tallennettu jo Rekisteriin, kannattaa uudet koodit luoda lähtökohtaisesti automaattisesti. Valitse luontitavaksi "Luo automaattisesti" ja sen jälkeen yritystunniste, mistä haluat GTIN-koodin luoda. Jos yritykselläsi on vain yksi yritystunniste, ehdottaa järjestelmä tätä automaattisesti. Tässä kohtaa näet myös vapaiden koodien määrän. Sen jälkeen paina Luo-painiketta. Kun olet saanut GTIN-koodin luotua, klikkaa Muokkaa-painiketta. Näin pääset antamaan tuotteesi tiedot, jotka myös tallennetaan GS1 Rekisteriin.

2. GTIN-koodin luominen manuaalisesti
Mikäli olet aikaisemmin muodostanut GTIN-koodeja muuten kuin GS1 Rekisterin avulla ja haluat tallentaa nämä koodit nyt Rekisteriin, valitse luontitavaksi ”Syötä manuaalisesti” ja syötä koodi alla olevaan kenttään. Huomioithan, että GS1 Rekisterissä kaikki GTIN-koodit tallennetaan 14-merkkisinä, joten mikäli GTIN-koodissasi on 13-merkkiä, tulee sinun täydentää se lisäämällä koodin eteen nolla.

Tuotteen tietojen antaminen
GTIN-koodille tallennetaan vähintään seuraavat tiedot:
GPC (Global Product Classification) on maailmanlaajuinen tavararyhmittely sekä valmistajien että vähittäiskauppojen käyttöön. Se on yhteinen tapa, jolla tuotteita voidaan ryhmitellä tiettyjen kriteerien mukaan. Valitse tuotteelle parhaiten sopiva luokka aukeavasta valikosta. Voit myös hyödyntää valikon yläpuolella olevaa hakutoimintoa.
Kuvaa tuotteen sijaintia pakkaushierarkiassa. Valitse, onko kyseessä vähittäistuote, kuljetuspakkaus vai lava.
Kertoo, että myydäänkö tuotetta kuluttajille. Kuljetuspakkaus voi olla myös kuluttajatuote, esim. kuluttajille myytävä lajitelma (keksikassi, lahjapakkaus) tai monipakkaus (6-pack, 12-pack).
Lisää vähintään yksi kohdemarkkina. Mikäli tuotetta myydään muissa maissa, lisää myös nämä kohdemarkkinat.
Brändinomistajan käyttämä, tunnistettava nimi, jolla yksilöidysti voidaan tunnistaa palvelu- tai tuoteryhmä. Mikäli tuotteella ei ole erikseen määriteltyä brändiä, käytä yrityksesi nimeä
Valitse kieli ja kirjoita selkeä ja ymmärrettävä kuvaus, jonka avulla tuote voidaan helposti tunnistaa.
Kenttään annetaan tuotetta kuvaavat tiedot seuraavassa järjestyksessä mahdollisimman kattavasti: Brändinimi, alabrändi (jos on), tuotenimi, variantti (jos on) sekä nettosisältö.
Esimerkiksi: GS1 Synkka Pyykinpesuaine Hajustamaton 750ml
Voit tallentaa tiedot usealla eri kielellä valitsemalla kentän oikealta puolelta olevaa kolme pistettä ja valitsemalla "Lisää uusi".
Tuotteen sisällön määrä kuten pakkauksessa on ilmoitettu, esimerkiksi 400 grammaa, 1 litra, 5 kappaletta.
Tuotteille, joilla voidaan laskea kappalemäärä, esim. välipalapatukkalaatikko, vaippapaketti tai monipakkaus, nettosisältökenttään annetaan kappalemäärä. Myös tuotteille, joiden sisältämät tuotteet ovat eri yksiköissä (esim. lahjapakkaus, jossa on shampoo + hoitoaine + hiusharja) nettosisältö ilmoitetaan kappaleina.
Nettosisällön voi ilmoittaa useammassa mittayksikössä, esim. monipakkauksen kappalemäärän lisäksi voi ilmoittaa tuotteen painon grammoissa tai kiloissa. Antaaksesi useamman nettosisältötiedon, klikkaa oikean reunan kolmea pistettä ja valitse "Lisää uusi". Tuotteelle ei voi antaa kahta nettosisältöä samassa mittayksikössä
Tuotekuvan antaminen ei ole pakollista, mutta se on erittäin suositeltavaa. Kuvan voit ladata joko omalta tietokoneeltasi tai verkosta antamalla kuvan URL-osoitteen.
Tässä voit ilmoittaa yrityksesi käyttämän oman tuotenumeron.
Tässä voidaan kuljetuspakkauksen, lajitelman tai lavan GTIN-koodia rekisteröitäessä ilmoittaa, että mitä tuotetta tai tuotteita se sisältää ja kuinka monta kappaletta.
Lajitelmille ilmoitetaan kaikki niiden sisältämät tuotteet ja niiden määrät. Tämä tapahtuu klikkaamalla tietokentän oikealla puolella olevaa painiketta, ja valitsemalla siitä aukeavasta valikosta ”Lisää uusi”
Alla on näkymä tuotteen perustiedoista kun aloitat tuotetietojen syöttämisen. Punaisella on korostettu ne tietokentät, joiden antaminen on pakollista.

Tuotteen tilan muuttaminen aktiiviseksi
Kun olet syöttänyt tuotteen perustiedot ja tallentanut tuotteen, näkyy tuotteesi GTIN-koodit-välilehdellä Luonnos-tilassa. Tuotteen tila pitää muistaa muuttaa aktiiviseksi viimeistään silloin kun tuote on tuotannossa ja myynnissä. Tila muutetaan GTIN-koodit välilehdellä tuotteen riviltä löytyvästä painikkeesta Muuta tila. Samasta näkymästä pääset myös tarkastelemaan ja muokkaamaan tuotteesi tietoja.

TÄRKEÄÄ - LUE ENNEN KUIN MUOKKAAT TUOTTEEN TIETOJA!
Tuotetietojen muuttamista ja muokkaamista määrittää kansainvälinen GTIN-hallintastandardi. Jokainen uusi tuote tarvitsee esimerkiksi uuden GTIN-koodin eikä aikaisemmin käytettyä koodeja saa antaa uudelle tai toiselle tuotteelle. Myös tuotteen painon tai pakkauksen mittojen muuttuessa tarvitaan useimmiten uusi GTIN-koodi. Voit tutustua GTIN-hallintastandardiin tältä sivustolta löytyvän tiedoston avulla
Viivakoodin tekeminen
Voit luoda viivakoodin antaessasi tai muokatessasi tunnistenumeroon liittyviä tuotetietoja tai vaihtoehtoisesti Tunnistenumerot-välilehden listauksen Toiminnot-sarakkeessa olevan Viivakoodi-painikkeen kautta.
Kuluttajatuotteelle voit tehdä yritystunnisteesi tyypistä riippuen joko EAN-viivakoodin tai UPC-viivakoodin. Pakkaushierarkian ylemmille tasoille (kuljetuspakkaus, lava) voit tehdä näiden lisäksi myös ITF-14 -viivakoodin. Voit tallentaa viivakoodin PNG-muodossa Lataa-painikkeen kautta.
