Elintarvikkeen pääainesosan alkuperämaan ilmoittaminen
Milloin tiedot pitää ilmoittaa
(EU) 2018/775 asetus edellyttää ilmoittamaan tuotteen pääraaka-aineen alkuperämaan, mikäli se on eri kuin tuotteen alkuperämaa tai lähtöpaikka. Elintarvikkeen pääainesosalla tarkoitetaan sellaista elintarvikkeen ainesosaa tai ainesosien yhdistelmää, jonka osuus kyseisestä elintarvikkeesta on yli 50 prosenttia tai jonka kuluttaja yleensä liittää elintarvikkeen nimeen ja josta vaaditaan useimmissa tapauksissa määrän ilmoittamista.
Tutustu Ruokaviraston julkaisemaan ohjeistukseen Elintarvikkeen pääainesosan alkuperämaan ilmoittamisesta. Mikäli tuotteesta pitää ilmoittaa elintarvikkeen pääainesosan tietoja, tiedot annetaan myös Synkkaan.
Ainesosien ilmoittaminen
Kun tuote koostuu yhdestä tai useammasta ainesosasta, tiedot ilmoitetaan ainesosatasolla. Esim. kinkkupiirakka, parsakaali tai kananmuna.
Seuraavia tietokenttiä käytetään elintarvikkeen pääainesosan ilmoittamiseen
Seuraavassa on kuvattu mitä tietoa annetaan eri tietokenttiin.
Lista elintarvikkeen sisältämistä ainesosista painon mukaan laskevassa järjestyksessä. Pakollisesti ilmoitettavat allergeenit korostetaan suurakkosin. Ainesosalista viittaa tuotteen valmistuksenaikaisiin ominaisuuksiin (EU-direktiivi 2000/31/EY). Ainesosalista informoi kuluttajaa elintarvikkeen sisällöstä ja ominaispiirteistä.
Ainesosan järjestysnumero kertoo ainesosan paikan ainesosalistalla. Mikäli ainesosalista sisältää koostettuja ainesosia, niin näiden ainesosien ensimmäinen numero viittaa aina tuohon koostettuun ainesosaan, esimerkissä kasvimargariinin 07.00 alla on kytkettynä tähän siihen sisältyvät ainesosat (merkitty taulukkoon kursivoinnilla).
Näistä ainesosalistan ainesosista kahdelle (sianmaksa ja broilerinmaksa) tulee antaa lisätietoja (merkitty lihavoinnilla).
Tuotteen ainesosalista:
Riisi, vesi, sianmaksa (10%) (Saksa), broilerinmaksa (8%) (Viro), siirappi, rypsiöljy, kasvimargariini (palmu-, rypsiöljy), maissitärkkelys, jodioitu suola, sipuli, mausteet.
Jos ainesosalistan purkaa järjestysnumeroihin niin alla olevan ainesosalistan ainesosan järjestysnumerot olisivat seuraavat:
Ainesosa | Ainesosan järjestysnumero |
---|---|
Riisi | 01 |
Vesi | 02 |
Sianmaksa | 03 |
Broilerinmaksa | 04 |
Siirappi | 05 |
Rypsiöljy | 06 |
Kasvimargariini | 07 |
Palmuöljy | 07.01 |
Rypsiöljy | 07.02 |
Maissitärkkelys | 08 |
Jodioitu suola | 09 |
Sipuli | 10 |
Mausteet | 11 |
Ainesosan nimi annetaan suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Ainesosan nimessä annetaan käsiteltävän ainesosan nimi (sama ainesosa, jonka järjestysnumero annettiin), esimerkkituotteesta tulisi Broilerinmaksa ja Sianmaksa. Jokainen ainesosan nimi ilmoitetaan erikseen. Ainesosan nimi kirjoitetaan samalla tavalla kuin se on tuotteen pakkauksessa.
Nimetyn ainesosan määrä valmiissa tuotteessa ilmoitetaan prosenteissa. Esimerkkituotteella Sianmaksa saa arvon 10 ja Broilerinmaksa 8.
Tuotantovaiheessa määritellään, mitä tuotantovaihetta ilmoitettava alkuperämaa koskee. Yhdelle ainesosalle voi ilmoittaa useamman eri tuotantovaiheen, mikäli esim. kasvatusmaa ja teurastusmaa eroavat toisistaan. Alla oleva taulukko näyttää käytössä olevat tuotantovaiheet.
Tuotteen tuotantovaihe | Ainesosan tuotantovaihe |
Viimeinen valmistusmaa | Viimeinen valmistusmaa |
Kokoamismaa | Viljelymaa |
Pullotusmaa | Syntymämaa |
Tuontimaa | Kasvatusmaa |
Teurastusmaa | |
Lypsymaa | |
Metsästys- tai keräysmaa |
Tutustu Ruokaviraston julkaisemaan ohjeistukseen
Ruokavirastolta löydät pääainesosan alkuperämaata koskevat kysymykset & vastaukset ohjeen