Menyn pilotti: GS1 2D-koodin avulla vähemmän ruokahävikkiä
Norjalainen päivittäistavaraketju Meny aloitti GS1 2D-koodin pilottihankkeen syksyllä 2019 käyttäen sitä 14 oman tuotemerkin tuorelihatuotteessaan. Kokeilujakson aikana ruokahävikki väheni Norjan kruunuissa mitattuna 18 %. Lisäksi havaittiin, että markkinat ottivat muuntuvan hinnoittelun myönteisesti vastaan.
Tuotteiden pakkauksissa oli GS1 2D-koodi, joka sisälsi tuotteen yksilöivän GTIN-tunnuksen, painon, viimeisen käyttöpäivän ja eränumeron. Yrityksen myymäläjärjestelmät muokattiin käsittelemään koodin sisältämiä muuttuvia tietoja, jolloin ne olivat välittömästi työntekijöiden saatavilla myymälässä, kassapäätteillä ja varastossa.
– Olemme erittäin iloisia myönteisistä tuloksista sekä ruokahävikin kannalta että päivittäistavarakauppiaiden puolesta, jotka säästävät sekä aikaa että rahaa. Meny ottaa käyttöön 2D-koodin useissa tuotteissa merkittävänä toimenpiteenä matkalla kohti vuodelle 2025 asettamaamme tavoitetta puolittaa ruokahävikki, sanoo Menyn liiketoiminnan kehityksen johtaja Unni Skjønhaug.
Myös GS1 Norwayn Senior Advisor Terje Menkerud on innoissaan positiivisista tuloksista:
– Menyn pilotin tulokset innostavat meitä jatkamaan yhteisen standardin laajentamista Norjan päivittäistavarasektorille. Meny on jo siirtynyt käyttämään GS1 DataMatrixia. He ovat kasvattaneet GS1 2D-koodilla merkittyjen tuotteiden määrää ja työskentelevät myös eri tuotevalmistajien kanssa pilotin tuotevalikoiman laajentamiseksi. Pakkauksissa on tällöin samanaikaisesti sekä perinteinen EAN-viivakoodi että muuntuvia tietoja sisältävä GS1 2D-koodi.
Näin se toimii
GS1 2D-koodin toimintaperiaate on seuraava: koodi sisältää tuotteen viimeisen käyttöpäivän, jolloin tieto tuotteen säilyvyydestä on digitaalisesti saatavilla. Tuotteiden päiväystiedot toimitetaan jo valmiiksi kaupan järjestelmiin toimitussanoman yhteydessä. Kun lastauslaiturilla luetaan lavalapun viivakoodi, tiedetään, minkä erän tuotteita siinä on ja voidaan kuitata ne vastaanotetuiksi. Viimeinen käyttöpäivä rekisteröidään myös kassapisteellä, mikä päivittää myymälän digitaalista varastosaldoa. Näin työntekijöillä on saatavilla myös tieto varastossa ja hyllyssä jäljellä olevien tuotteiden viimeisestä käyttöpäivästä. Tieto auttaa myymälähenkilöstöä tekemään toimenpiteitä ruokahävikin vähentämiseksi, kuten optimoimaan hankintoja ja alentamaan automaattisesti viimeistä käyttöpäivää lähenevien tuotteiden hintoja.
Lähteet:
Det gir gevinst med mer dynamisk informasjon i strekkoden
Dato i strekkoden ga 18 % matsvinnreduksjon
GS1 2D-koodi
Miltä viivakoodin tulevaisuus näyttää? Voiko yhtä koodia käyttää jatkossa palvelemaan sekä kaupan arvoketjua että kuluttajia? Tutustu uuden, älykkäämmän GS1 2D-koodin tarjoamiin mahdollisuuksiin.