Food Data Finland Image

GS1-yritystunniste

Kaikki GS1:n tunnisteet ja viivakoodit muodostetaan GS1-yritystunnisteen avulla.
Tilaa GS1-yritystunniste

GS1-yritystunniste on olennainen osa GS1:n standardeja. Se mahdollistaa GS1-tunnisteiden, kuten GTIN-, GLN- ja SSCC-koodien, sekä viivakoodien luomisen. Yritystunniste on asiakaskohtainen, eikä samaa tunnistetta tai sen pohjalta tehtyjä numerosarjoja voi olla minkään muun toimijan käytössä. On kuitenkin mahdollista, että yhdellä toimijalla on useampi GS1-yritystunniste.

GS1-yritystunnisteesta peritään vuosimaksua niin kauan, kuin siitä muodostettuja tunnistenumeroita on käytössä. Kun numeroavaruus loppuu ja tarvitset lisää GS1-koodeja, tilaa uusi yritystunniste.
 

Valitse GS1-yritystunniste koodien tarpeen mukaan

GS1 Finland tarjoaa kuutta erilaista yritystunnistetta. Eri pituisilla yritystunnisteilla voi muodostaa eri määrän GS1-tunnisteita, kuten GTIN-, GLN- ja SSCC-koodeja. GTIN-koodissa ja GLN-numerossa on sama rakenne, joten tietyn pituisesta yritystunnisteesta voi luoda niitä saman määrän. Esimerkiksi 11-numeroisesta yritystunnisteesta pystyy tekemään kymmenelle kuluttajatuotteelle tai myyntierälle GTIN-koodin. Samalla tavoin SSCC-, GSIN- ja GSRN-tunnisteet ovat rakenteeltaan samankaltaisia, jolloin tietyn pituisesta yritystunnisteesta voi muodostaa niitä yhtä monta. Esimerkiksi 11-numeroisesta yritystunnisteesta on mahdollista muodostaa SSCC-koodi miljoonalle lavalle. Muita GS1-tunnisteita pystyy yritystunnisteista muodostamaan lähes rajattomasti. 

GS1 Finlandin tarjoamat yritystunnisteet

  • 11-numeroinen yritystunniste, josta voi muodostaa 10 GTIN-/GLN-koodia tai miljoona SSCC-/GSIN-/GSRN-koodia
  • 10-numeroinen yritystunniste, josta voi muodostaa 100 GTIN-/GLN-koodia tai 10 miljoonaa SSCC-/GSIN-/GSRN-koodia
  • 9-numeroinen yritystunniste, josta voi muodostaa 1000 GTIN-/GLN-koodia tai 100 miljoonaa SSCC-/GSIN-/GSRN-koodia
  • 8-numeroinen yritystunniste, josta voi muodostaa 10 000 GTIN-/GLN-koodia tai 1 miljardi SSCC-/GSIN-/GSRN-koodia
  • 7-numeroinen yritystunniste, josta voi muodostaa 100 000 GTIN-/GLN-koodia tai 10 miljardia SSCC-/GSIN-/GSRN-koodia
  • Vaihtuvapainoisen tuotteen yritystunniste*, josta voi muodostaa vaihtuvamittaisen GTIN-koodin 100 eri tuotteelle.

* Vaihtuvamittaisen tuotteen yritystunnisteesta käytetään myös nimitystä vaihtuvapainoisen tuotteen yritystunniste. Suomen markkinoilla tätä yritystunnistetta hyödynnetään pääsääntöisesti eri painoisten tuotteiden merkitsemiseen, mutta standardi mahdollistaa myös esimerkiksi tuotteen hinnan tai metrimäärän vaihtelun.

 

GTIN-koodit tarvitaan jokaiselle tuotevariantille ja pakkaustasoille

Jos käytät GS1-yritystunnistetta GTIN-koodien muodostamiseen, on kooditarpeen arvioinnissa tärkeää huomioida, että jokaisen myymäsi tuotteen jokainen muunnelma vaatii ainutlaatuisen viivakoodin, ja se määrittää kuinka monta GTIN-koodia tarvitset. Jokainen tuotevariantti (koko, väri, maku jne.) tarvitsee yksilöllisen GTIN-koodin. Esimerkiksi, jos tuotteesta on neljä eri väri- ja neljä eri kokovaihtoehtoa, tarvitset sille yhteensä 16 GTIN-koodia. Huomioithan, että myös tuotehierarkian eri pakkaustasot (myyntierä, kuljetuspakkaus, lava jne.) tarvitsevat yleensä oman koodin.

GS1-yritystunnisteen myötä saat käyttöösi GS1 Rekisterin

GS1 Rekisteri on GS1:n tunnisteiden ja viivakoodien helppoon muodostamiseen ja hallintaan tarkoitettu palvelu. Se on veloituksetta kaikkien yritystunnisteasiakkaidemme käytössä.

Miten GS1:n koodit muodostetaan?

Standardoidut koodit ovat yhdenmukaisesti tunnistettavia, jaettavia ja jäljitettäviä kaikilla markkinoilla. Tutustu yksilöinnin standardeihimme tarkemmin. Kerromme sivuilla muun muassa, miten kukin koodi GS1-yritystunnisteen avulla muodostetaan.

Tarvitsetko GS1-yritystunnisteen?

Voit tilata GS1-yritystunnisteen kätevästi verkkokaupastamme.