Food Data Finland Image

GS1-yritystunniste

Kaikki GS1:n tunnisteet ja viivakoodit muodostetaan GS1-yritystunnisteen avulla.
Tilaa GS1-yritystunniste

GS1-yritystunniste on olennainen osa GS1:n standardeja. Se mahdollistaa GS1-tunnisteiden, kuten GTIN-, GLN- ja SSCC-koodien, sekä viivakoodien luomisen. Yritystunniste on asiakaskohtainen, eikä samaa tunnistetta tai sen pohjalta tehtyjä numerosarjoja voi olla minkään muun toimijan käytössä. On kuitenkin mahdollista, että yhdellä toimijalla on useampi GS1-yritystunniste.

GS1-yritystunnisteesta peritään vuosimaksua niin kauan, kuin siitä muodostettuja tunnistenumeroita on käytössä.
 

Valitse GS1-yritystunniste koodien tarpeen mukaan

GS1 Finland tarjoaa viittä erilaista yritystunnistetta. Eri pituisilla yritystunnisteilla voi muodostaa eri määrän GS1-tunnisteita, kuten GTIN-, GLN- ja SSCC-koodeja. Lisäksi vaihtuvapainoisten tuotteiden koodittamiseen on oma yritystunnisteensa.

GTIN- ja GLN-tunnisteissa on sama rakenne, joten tietyn pituisesta yritystunnisteesta voi luoda niitä saman määrän. Esimerkiksi 11-numeroisesta yritystunnisteesta pystyy tekemään kymmenelle kuluttajatuotteelle tai myyntierälle GTIN-koodin. Samalla tavoin SSCC-, GSIN- ja GSRN-tunnisteet ovat rakenteeltaan samankaltaisia, jolloin tietyn pituisesta yritystunnisteesta voi muodostaa niitä yhtä monta. Esimerkiksi 11-numeroisesta yritystunnisteesta on mahdollista muodostaa SSCC-koodi miljoonalle lavalle. Muita GS1-tunnisteita pystyy yritystunnisteista muodostamaan lähes rajattomasti.

  • 11-numeroinen yritystunniste, josta voi muodostaa 10 GTIN-/GLN-koodia tai miljoona SSCC-/GSIN-/GSRN-koodia
  • 10-numeroinen yritystunniste, josta voi muodostaa 100 GTIN-/GLN-koodia tai 10 miljoonaa SSCC-/GSIN-/GSRN-koodia
  • 9-numeroinen yritystunniste, josta voi muodostaa 1000 GTIN-/GLN-koodia tai 100 miljoonaa SSCC-/GSIN-/GSRN-koodia
  • 7-numeroinen yritystunniste, osta voi muodostaa 100 000 GTIN-/GLN-koodia tai 10 miljardia SSCC-/GSIN-/GSRN-koodia
  • Vaihtuvamittaisen tuotteen yritystunniste, josta voi muodostaa kansallisia koodeja punnittaville tuotteille, esimerkiksi valmistajan pakkaamille lihatuotteille. Tällä yritystunnisteella voi muodostaa vaihtuvamittaisen GTIN-koodin 100 eri tuotteelle.

 

Kun valitset yritystunnistetta, on hyvä arvioida koodien tarvetta muutaman vuoden päähän. Tällä tavoin varmistat riittävän numeroavaruuden pidemmäksi aikaa, eikä uutta GS1-yritystunnistetta tarvitse hankkia liian pian. Kun numeroavaruus loppuu ja tarvitset lisää GS1-koodeja, tilaa uusi yritystunniste.

 

GTIN-tunnisteet tarvitaan jokaiselle tuotevariantille ja pakkaustasoille

Jos käytät GS1-yritystunnistetta GTIN-koodien muodostamiseen, on kooditarpeen arvioinnissa tärkeää huomioida, että jokaisen myymäsi tuotteen jokainen muunnelma vaatii ainutlaatuisen viivakoodin, ja se määrittää kuinka monta GTIN-koodia tarvitset. Jokainen tuotevariantti (koko, väri, maku jne.) tarvitsee yksilöllisen GTIN-koodin. Esimerkiksi, jos tuotteesta on neljä eri väri- ja neljä eri kokovaihtoehtoa, tarvitset sille yhteensä 16 GTIN-koodia. Huomioithan, että myös tuotehierarkian eri pakkaustasot (myyntierä, kuljetuspakkaus, lava jne.) tarvitsevat yleensä oman koodin.

GS1-yritystunnisteen myötä saat käyttöösi GS1 Rekisterin

GS1 Rekisteri on GS1:n tunnisteiden ja viivakoodien helppoon muodostamiseen ja hallintaan tarkoitettu palvelu. Se on veloituksetta kaikkien yritystunnisteasiakkaidemme käytössä.

Tarvitsetko GS1-yritystunnisteen?

Voit tilata GS1-yritystunnisteen kätevästi verkkokaupastamme.