Ohje

Tarratulostimen valinta

Golli-palvelussa tilaajille lähetetään sähköiset toimitussanomat ja lavoihin kiinnitetään toimitustietoja sisältävät kollitarrat. Kollitarroissa on standardimuotoiset viivakoodit, joita lukemalla vastaanottajat kirjaavat toimitukset vastaanotetuiksi omiin järjestelmiinsä. Viivakoodien tulee olla hyvälaatuisia ja helposti luettavissa vastaanottoon tarkoitetuilla skannereilla.

Tulostin valitaan tarvittavien tarrakokojen mukaan. Tulostimia valmistetaan useissa eri leveyksissä ja niistä puhutaan tulostusleveyden mukaan tuumissa, esimerkiksi 2", 4", 6" ja 8" tuumaa.

 

Kollitarrojen koot

 Kollitarra yhden tuotteen lavalle, A5 MALLIKollitarra sekalavalle, A6 MALLITerminaalisosoitelappu myyntierään, A7 MALLI
 Kuuden tuuman tulostin (tulostusleveys 168 mm)Neljän tuuman tulostin (tulostusleveys 104 mm)Neljän tuuman tulostin
(tulostusleveys 104 mm)
 
VARASTOx(käytössä harvemmin) 
SUORA x 
CD xx
KUTE(käytössä harvemmin)x 

Mallitarrat voit ladata sivun alalaidassa olevasta Tiedostot-latauspainikkeesta.

Kollitarrojen tulostus

Tulostustarkkuus

Tarratulostimia voidaan vertailla muun muassa tulostustarkkuuden ja -nopeuden perusteella. Tarkkuuden yksikkö dpi (dots per inch) kuvaa pikseleiden/kuvapisteiden määrää pituusyksikköä kohti. Viivakoodeja sisältävien kollitarrojen tulostamisessa riittävä tarkkuus on useimmiten 200 dpi. Kollitarran viivakoodi on tyypiltään GS1-128, joka on suurikokoinen ja helposti luettava, miksi suuremmat tulostustarkkuudet eivät yleensä ole tarpeen.

 

Tulostustekniikka

Tarrojen tulostamisessa käytetään pääsääntöisesti lämpösiirtotulostusta tai suoraa lämpötulostusta. GS1 Finland suosittelee viivakoodeja sisältävien kollitarrojen tulostamiseen lämpösiirtotulostamista.

  • Lämpösiirtotulostuksessa (Thermal transfer printing) käytetään värinauhaa. Lämpösiirtotulostuksen etu on, että tarrat ja niiden merkinnät pysyvät hyvälaatuisena huoneenlämmössä, viileässä ja pakkasessakin. Lämpösiirtotarrat säilyvät useita vuosia.
  • Lämpötulostuksessa (Thermal Printing tai Direct Thermal Printing) ei käytetä värinauhaa, vaan tarran materiaali on lämpöön reagoivaa. Lämpötarrat ovat herkkiä lämpötilamuutoksille, hankaukselle ja auringonvalolle. Lämpötulostus soveltuu parhaiten hetkelliseen merkitsemiseen, ei niinkään lavojen ja tuotteiden merkitsemiseen.

 

Tarramateriaali

Kollitarroja tulostettaessa on suositeltavaa käyttää muovitarroja. Vastaanottaja kierrättää lavojen kiristekalvot tarroineen muovijätteenä, miksi myös tarrojen materiaalin tulee olla muovia.

 

Tarra- ja tulostintoimittajia

GS1 Finland ei tarjoa tarratulostimia tai niiden tarvikkeita. Niitä voi tiedustella esimerkiksi seuraavilta yhteistyökumppaneiltamme:

  • Informa Oy
  • Optiscan Group
  • Aksulit Oy
  • Signal Partners Oy