Ohje

GS1 Rekisterin käyttö - GTIN-koodin luonti, tuotteen tietojen antaminen sekä viivakoodin tekeminen

GTIN-13 ja viivakoodi

GTIN-13 on yleisin tuotenumero tuotteiden yksilöimistä varten ja se sijoitetaan EAN-13 viivakoodiin. Yrityksellä pitää olla GS1 yritystunniste, jonka avulla GTIN-koodi muodostetaan. Esimerkiksi 10 numeroisella yritystunnisteella voi luoda 100 koodia (13-10-1tarkistusnumero = 2 numeroa eli 00-99) näin 6400001000018.

Uuden GTIN-koodin luonti

GTIN-koodien luonti tehdään GS1 Rekisterissä GTIN-koodit-välilehdellä ja aloitetaan klikkaamalla Luo GTIN-koodi -painiketta.

GS1 Rekisteri luo GTIN

 

HUOM! GTIN-koodit voi luoda Rekisteriin automaattisesti tai manuaalisesti. 

1. GTIN-koodin tekeminen automaattisesti

Mikäli et ole vielä muodostanut yhtään GTIN-koodia yritystunnisteestasi tai kaikki yrityksesi käyttämät GTIN-koodit on tallennettu jo Rekisteriin, kannattaa uudet koodit luoda lähtökohtaisesti automaattisesti. Valitse luontitavaksi "Luo automaattisesti" ja sen jälkeen yritystunniste, mistä haluat GTIN-koodin luoda. Jos yritykselläsi on vain yksi yritystunniste, ehdottaa järjestelmä tätä automaattisesti. Tässä kohtaa näet myös vapaiden koodien määrän. Sen jälkeen paina Luo-painiketta. Kun olet saanut GTIN-koodin luotua, klikkaa Muokkaa-painiketta. Näin pääset antamaan tuotteesi tiedot, jotka myös tallennetaan GS1 Rekisteriin.

GS1 Rekisteri luo automaattisesti

 

GS1 Rekisteri GTIN luotu

2. GTIN-koodin luominen manuaalisesti

Mikäli olet aikaisemmin muodostanut GTIN-koodeja muuten kuin GS1 Rekisterin avulla ja haluat tallentaa nämä koodit nyt Rekisteriin, valitse luontitavaksi ”Syötä manuaalisesti” ja syötä koodin 12 ensimmäistä numeroa alla olevaan kenttään. Huomioithan, että GS1 Rekisterissä kaikki GTIN-koodit tallennetaan 14-merkkisinä, joten mikäli GTIN-koodissasi on on 12-merkkiä (ilman tarkistusnumeroa tai 13 numeroa tarkistusnumeron kanssa), tulee sinun täydentää se lisäämällä koodin eteen nolla. Paina vielä ”Laske tarkistusnumero” niin saat kaikki tarvittavat 14 numeroa.

GS1 Rekisteri luo manuaalisesti+tarkistusnumero

Tuotteen tietojen antaminen

GTIN-koodille tallennetaan vähintään seuraavat tiedot:

Alla on näkymä tuotteen perustiedoista kun aloitat tuotetietojen syöttämisen. Punaisella on korostettu ne tietokentät, joiden antaminen on pakollista.

GS1 Rekisteri muuta

 

Tuotteen tilan muuttaminen aktiiviseksi

Kun olet syöttänyt tuotteen perustiedot ja tallentanut tuotteen, näkyy tuotteesi GTIN-koodit-välilehdellä Luonnos-tilassa. Tuotteen tila pitää muistaa muuttaa aktiiviseksi viimeistään silloin kun tuote on tuotannossa ja myynnissä. Tila muutetaan GTIN-koodit välilehdellä tuotteen riviltä löytyvästä painikkeesta Muuta tila. Samasta näkymästä pääset myös tarkastelemaan ja muokkaamaan tuotteesi tietoja.

GS1 Rekisteri muuta tila

TÄRKEÄÄ - LUE ENNEN KUIN MUOKKAAT TUOTTEEN TIETOJA!

Tuotetietojen muuttamista ja muokkaamista määrittää kansainvälinen GTIN-hallintastandardi. Jokainen uusi tuote tarvitsee esimerkiksi uuden GTIN-koodin eikä aikaisemmin käytettyä koodeja saa antaa uudelle tai toiselle tuotteelle. Myös tuotteen painon tai pakkauksen mittojen muuttuessa tarvitaan useimmiten uusi GTIN-koodi. Voit tutustua GTIN-hallintastandardiin tältä sivustolta löytyvän tiedoston avulla

Viivakoodin tekeminen

Voit luoda viivakoodin antaessasi tai muokatessasi tunnistenumeroon liittyviä tuotetietoja tai vaihtoehtoisesti Tunnistenumerot-välilehden listauksen Toiminnot-sarakkeessa olevan Viivakoodi-painikkeen kautta.

Kuluttajatuotteelle voit tehdä yritystunnisteesi tyypistä riippuen joko EAN-viivakoodin tai UPC-viivakoodin. Pakkaushierarkian ylemmille tasoille (kuljetuspakkaus, lava) voit tehdä näiden lisäksi myös ITF-14 -viivakoodin. Voit tallentaa viivakoodin PNG-muodossa Lataa-painikkeen kautta.

GS1 Rekisteri viivakoodi

GTIN-14 koodi

Tukku-/myyntieräpakkauksen yksilöimiseen voidaan käyttää joko GTIN-13 tai GTIN-14 koodia. Rekisteri tekee GTIN-14 koodista viivakoodin muodossa ITF-14. ITF-14 koodia ei suositella käytettävän muissa kuin suoraan aaltopahville tulostetuissa viivakoodeissa. Tämä ei ole luettavissa kaupan kassalla. Mikäli tukku-/myyntieräpakkaus voidaan myydä sellaisenaan kuluttajalle, tulee se merkitä EAN-13 viivakoodilla, jotta se on luettavissa kaupan kassalla.