Ohje

GS1 Synkka – Elintarvikkeen alkuperätietojen tallentaminen

Alkuperätiedot palvelevat sekä kuluttajan että kauppakumppanin tarvetta saada tietoa tuotteen ja sen ainesosien alkuperästä ja käsittelystä. Vastuullisuusraportoinnissa alkuperätiedot ovat merkittävässä roolissa.

Tuotteen alkuperätietoja ylläpidettäessä on hyvä muistaa, että:

  • Tuotteelle ylläpidetään koko tuotetta koskevia tietoja kuten valmistusmaa, alkuperäteksti, pakkausmerkki ja tuotteen tuotantovaihe.
  • Ainesosan tietoja tallennetaan aina vain tuotteen yhdelle ainesosalle kerrallaan.

 

Valmistusmaa

Lisää Valmistusmaa (id 2300) -tieto kaikille tuotteille. Kyseessä on maa, missä tuote on pääasiallisesti valmistettu. Tuotteen valmistuksella tarkoitetaan raaka-aineiden muokkaamista ja yhdistämistä tuotteeksi. Tuotteen pakkaaminen ei ole valmistusta.

Valmistusmaan yhteydessä sinun tulee ilmoittaa kaikki maat, missä tuotetta valmistetaan. Jos tuotteen valmistusmaa vaihtelee, ilmoita kaikki maat.

 

Alkuperäteksti

Alkuperätekstin (id 2296) avulla voit kertoa maata tarkemmasta valmistuspaikasta, kuten valmistettu Pohjois- Pohjanmaalla, valmistettu Kalajoella tai kalastettu Saimaalla. Tallenna tieto tuotteelle aina, kun sen on tuotteen pakkauksessa, tai jos se on kuluttajalle olennainen tieto.

 

Pakkausmerkki

Pakkausmerkki (id 1837) kertoo muun muassa tuotteen valmistuksesta ja ominaisuuksista, kuten luomuviljelystä. Tallenna tuotteen tietoihin pakkausmerkki aina, jos se on tuotteen pakkauksessa. Esimerkkejä pakkausmerkeistä ovat Hyvää Suomesta, Avainlippu ja Sirkkalehti.

 

Tuotteen tuotantovaihe ja Tuotantovaiheen toteutusmaa

Tietokenttien Tuotantovaihe (id 2303) ja Tuotantovaiheen toteutusmaa (id 2308) avulla kerrot, missä valmistuksen eri vaiheet tapahtuvat. Ilmoita tuotteelle tuotantovaihe ja sen toteutusmaa, jos kyseessä on eri maa kuin tuotteen valmistusmaa. Eri tuotantovaiheita voivat olla:

  • pullotusmaa
  • tuontimaa
  • kokooamismaa
  • viimeinen valmistusmaa.

 

Ainesosalista 

Tallenna tuotteen Ainesosalista (id 816) elintarviketietoasetuksen mukaisesti suomeksi ja ruotsiksi. Suosittelemme antamaan ainesosalistan myös englanninkielellä. Listaa elintarvikkeen sisältämät ainesosat painon mukaan laskevassa järjestyksessä. Korosta pakollisesti ilmoitettavat allergeenit suurakkosin.

 

  • Ainesosan tiedot: Ylläpidä seuraaville tuotteen raaka-aineille ainesosan alkuperätietoja: 

    Pääraaka-aineRuoan pääainesosalla tarkoitetaan ainesosaa, jota on yli 50 % kaikista ainesosista
    Riskiraaka-aineRaaka-aine, josta on ilmoitettu, että sen alkuperä tulee aina ilmoittaa
    Merkittävä raaka-aineRuoan pääainesosa voi olla myös vahvasti kyseiseen ruokaan liitetty ainesosa, vaikka sen määrä olisikin alle 50 %​

    Ilmoita ainesosan tiedot myös yhden ainesosan tuotteille, kuten parsakaali.

 

  • Ainesosan järjestysnumero: Ainesosan järjestysnumero (id 824) kertoo ainesosan paikan ainesosalistalla. Mikäli ainesosalista sisältää koostettuja ainesosia, viittaa näiden ainesosien ensimmäinen numero aina tuohon koostettuun ainesosaan.

 

  • Ainesosan nimi: Tallenna Ainesosan nimi (id 827) suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Kirjoita nimi samalla tavalla kuin se on tuotteen pakkauksessa. Ainesosan nimen tulee olla sama kuin ainesosan järjestysnumerossa ja jokainen ainesosan nimi ilmoitetaan erikseen.

 

  • Ainesosan määrä prosenteissa: Tallenna tietokenttään Ainesosan määrä prosenteissa (id 826) ainesosan määrä prosenteissa valmiissa tuotteessa.

 

  • Tuotantovaihe ja ainesosan alkuperämaa: Tietokentässä Tuotantovaihe (id 863) määrittelet, mitä tuotantovaihetta Ainesosan alkuperämaa (id 868) koskee. Yhdelle ainesosalle voit ilmoittaa useamman eri tuotantovaiheen, mikäli esimerkiksi kasvatusmaa ja teurastusmaa eroavat toisistaan. Käytössä olevat tuotantovaiheet:
    • viljelymaa
    • viimeinen valmistusmaa
    • lypsymaa
    • syntymämaa
    • kasvatusmaa
    • teurastusmaa
    • leikkausmaa
    • metsästys-/keräysmaa

 

Esimerkki ainesosalistasta

Tuotteen ainesosalista pakkauksessa:
Riisi, vesi, sianmaksa (10%) (Saksa), broilerinmaksa (8%) (Viro), siirappi, rypsiöljy, kasvimargariini (palmu-, rypsiöljy), maissitärkkelys, jodioitu suola, sipuli, mausteet.

Taulukossa on esitetty ainesosalista järjestysnumeroittain. Kasvimargariinin 07.00 alle on kytketty siihen sisältyvät ainesosat: palmuöljy ja rypsiöljy. Kytkettyjen ainesosien ensimmäinen numero on sama kuin kasvismargariinilla.

Esimerkin ainesosalistan ainesosista sianmaksalle ja broilerinmaksalle tulee antaa ainesosan määrä prosenteissa.

AinesosaAinesosan järjestysnumero
Riisi01
Vesi02
Sianmaksa03
Broilerinmaksa04
Siirappi05
Rypsiöljy06
Kasvimargariini07
Palmuöljy07.01
Rypsiöljy07.02
Maissitärkkelys08
Jodioitu suola09
Sipuli10
Mausteet11