Ohje

GS1 Synkka – Elintarvikkeiden väitteiden tallentaminen

Elintarvikkeiden väitteitä hyödynnetään muun muassa verkkokaupoissa, ja niiden avulla kerrotaan tuotteen soveltuvuudesta kuluttajan ruokavalioon. Tuotteille voidaan tallentaa sekä lainsäädäntöön määriteltyjä että markkinoinnillisia väitteitä.

Väite kertoo, että tuotteella joko on jokin ominaisuus (esim. sisältää säilöntäainetta) tai ei ole (esim. ei sisällä gluteenia, ei sisällä laktoosia). GS1 Synkkaan tallennettavien väitteiden avulla ilmoitat sekä lainsäädännössä määriteltyjä että markkinoinnillisia väitteitä. Elintarvikkeiden väitteiden lainsäädäntö löytyy Ruokaviraston verkkosivuilta.

 

Tuotteen väitteen määrittäminen

Määritä väite kahdella tietokentällä: 

  1. 5317 Väitteen ominaisuus: sisältääkö tuote vai ei sisällä tiettyä ainesosaa
  2. 5318 Väitteen aines: mitä ainesosaa tuote sisältää tai ei sisällä

Esimerkiksi gluteeniton tuote määritetään seuraavasti:
5317 Väitteen ominaisuus: Ei sisällä
5318 Väitteen aines: Gluteeni

Ilmoita myös, kun väite on merkitty pakkaukseen erillisenä tietona: 5315 Väite merkitty pakkaukseen: Kyllä.

Kuva väitteet käyttöliittymässä

 

Huomaathan, että tieto elintarvikkeen vegaanisuudesta kerrotaan tietokentässä 625 Ruokavaliotieto.

 

Yleisimmät väitteet

Yleisimpien väitteiden ohjeestamme löydät esimerkkejä muun muassa siitä, miten määrität, että tuote on runsaskuituinen, laktoositon tai tuote ei sisällä palmuöljyä. Löydät ohjeen sivun alaosan tiedostoista.

 

Väite painettuna pakkaukseen

Jos väite on pakkauksessa erillisenä ilmaisuna esim. gluteeniton tai runsassuolainen, sen on oltava myös GS1 Synkassa tuotteen väitteissä. Tämän lisäksi sinun tulee kertoa, että väite merkitty pakkaukseen (5315 Väite merkitty pakkaukseen: Kyllä).

Jos väite ei ole painettuna pakkaukseen, voit silti tallentaa tiedon tuotteen väitteisiin. Tämän lisäksi sinun tulee kertoa, että väitettä ei ole merkitty tuotteen pakkaukseen (5315 Väite merkitty pakkaukseen: Ei).

Foodservice-tuotteilla väitteitä ei usein ole painettuna pakkaukseen, mutta ne ovat erittäin tärkeää tuotetietoa.

 

Vapaaehtoiset negatiiviset merkinnät

Ruokaviraston ohjeen mukaan vapaaehtoisia negatiivisia merkintöjä (esimerkiksi maidoton, soijaton) voi olla sellaisissa tuotteissa, joiden valmistuksessa on erityisin toimenpitein varmistettu, ettei kontaminaatiota tapahdu. Tuotteen tulee myös poiketa muista vastaavista tuotteista. Esimerkiksi omenamehutölkissä ei saa lukea maidoton, koska omenamehuissa ei muutenkaan ole maitoa tai maitoperäisiä ainesosia.