Ohje

GS1 Synkka – Elintarvikkeen allergeenien tallentaminen

Elintarviketuotteelle tulee tallentaa sen sisältämät allergeenit sekä ainesosalistaan että tuotteen allergeenitietoihin.

Elintarvikkeiden allergeeneista tulee aina ilmoittaa elintarviketietoasetuksen (1169/2011) mukaiset allergeenit. Ne tallennetaan GS1 Synkassa kahteen paikkaan:

  1. Allergeenit on aina korostettava tuotteen ainesosalistalla (id 816).  
  2. Allergeenit kerrotaan myös erikseen allergeenitiedoissa yhdistelmällä Allergeeni (id 20) ja kontaminaatioaste (id 21).

 

Elintarvike sisältää allergeeneja

Kun tuote sisältää allergeeneja, tallenna ne ainesosalistalle ja allergeenitietoihin. Suosittelemme ilmoittamaan vain positiiviset ilmaisut eli:

  • sisältää
  • saattaa sisältää

Koodilistalla on myös ilmaisut Ei sisällä ja Selvittämätön, joita emme suosittele käytettäväksi, mutta joiden käyttö ei kuitenkaan ole kiellettyä.

 

Elintarvike ei sisällä allergeeneja

Mikäli tuotteella ei ole allergeeneja, ilmoita siitä tietokentässä Allergeenitiedot annettu = Kyllä (id 4008). Valinta poistaa varoituksen puuttuvista allergeeneista. 

Allergeenit kuvakaappaus

Ohjeita tietojen tallentamisesta allergeenitietoihin