Ohje

GS1 Synkka – Kuljetuspakkauksen ja lavan perustaminen

GS1 Synkassa pakkaushierarkia koostuu vähittäistuotteesta, kuljetuspakkauksesta, lavasta tai lajitelmasta. Vähittäistuotteen lisäksi tuotetiedon vastaanottajat tarvitsevat tiedot myös tuotteen logistisista yksiköistä tuotteen kuljetusta ja varastointia varten.

Kun olet tallentanut vähittäistuotteen tiedot, voit jatkaa lisäämällä tuotteelle kuljetuspakkauksen tai lavan. Kuljetuspakkaus ja lava perustetaan samaan tapaan kuin vähittäistuote, mutta sisältötietoja tallennetaan paljon vähemmän. Sekä kuljetuspakkaus että lava tunnistetaan omalla GTIN-koodilla ja se näkyy hierarkiassa omana tasonaan.

Kuljetuspakkaukselle annetaan pääsääntöisesti logistista tietoa, kuten mittatietoja ja käsittelyohjeita. Ainoastaan yksittäin ja monipakkauksissa myytäville tuotteille tulee tallentaa kuluttajatuotteen tietoja myös kuljetuspakkaustasolle.

Lavoja ja lavoina käsiteltäviä yksiköitä on erilaisia ja niistä käytetään myös erilaisia termejä. GS1 Synkassa kaikki yli 25 kilon painoiset kuljetuspakkaukset perustetaan lavana. Myös dollyt ja rullakot käsitellään lavoina.

Jokaisessa pakkaushierarkiassa pitää olla lava, pois lukien seuraavat tuotteet, jotka eivät tarvitse lavatietoja:

 • Suoratoimitustuotteet
  • korut, jotka toimittaja toimittaa ja hyllyttää
  • lehdet ja kirjat
  • tuotteet, jotka valmistaja toimittaa suoraan myymälään tai ravintolaan
 • Vajaat transboxit
  • keräilytuote, joka kerätään tilauksen mukaan transboxiin
  • yksi transbox, joka sisältää useampaa eri tuotetta
 • Yksittäinen myyntierä
  • tuote, jota toimitetaan aina yksittäisenä myyntieränä
  • tuote, jonka lavatietoja tilaaja ei tarvitse

Ylemmän hierarkiatason lisääminen

Lisää vähittäistuotteelle ylempi hierarkiataso avaamalla vähittäistuotteen tiedot ja valitsemalla Uusi ylempi hierarkiataso ja Uusi ylempi pakkaus.

Lisää kuljetuspakkaukselle sen perustiedot:

 • Hierarkiataso:
  • Kuljetuspakkaus, tarkoittaa pakkaushierarkian osaa, johon vähittäistuotetta pakataan. Kuljetuspakkaus voi olla esimerkiksi myyntierä, lajitelma tai tehdaspakkaus. 
  • Lava on aina pakkaushierarkian ylin taso ja se voi olla esimerkiksi kokonainen lava, puolilava tai varttilava. Lavalla on oltava oma GTIN-koodi.
 • Onko kuluttajatuote: Kuluttajatuotteet ovat tuotteita tai pakkauksia, jotka on tarkoitettu kuluttajan ostettaviksi. Kuljetuspakkaus voi olla myös kuluttajatuote, esimerkiksi kuluttajille myytävä lajitelma (keksikassi, lahjapakkaus) tai monipakkaus (6-pack, 12-pack).
 • GPC-ryhmittely: Tuotteen GPC-tavararyhmittely kopioituu automaattisesti vähittäistuotteelta sen ylemmille hierarkiatasoille.
 • Kuljetuspakkaukseen sisältyvien pakkausten lukumäärä: Kentässä kerrotaan, kuinka monta sisältyvää vähittäistuotetta kuljetuspakkaus sisältää tai kuinka monta kuljetuspakkausta lava sisältää.
 • Kuka voi nähdä tuotteen tiedot: Tuotteen näkyvyystiedot kopioituvat vähittäistuotteen tiedoista.

Klikkaa Seuraava ja vahvista antamasi tiedot. Klikkaa lopuksi Luo tuote -painiketta. Olet nyt tehnyt ensimmäisen tallennuksen ja voit halutessasi jatkaa tallennusta myöhemmin. Tiedot säilyvät käyttöliittymässä Luonnos-tilassa.

Jatka kuljetuspakkauksen tai lavan tietojen tallentamista vasemman valikon eri näkymissä. Voit liikkua näkymältä toiselle tallentamatta. Muista kuitenkin tallentaa, ennen kun siirryt tuotetiedoista pois.

Tuotetietojen julkaiseminen

Syötettyäsi kaikki tuotetiedot julkaise pakkaushierarkia valitsemalla oikeasta alakulmasta Julkaise vedos.  Huomaa, että pakkaushierarkian voi julkaista vasta, kun kaikki tarkastuslistalla näkyvät virheet ja varoitukset on korjattu.

Jos haluat julkaista tuotteen rajatulla näkyvyydellä, paina Kohdemarkkina-kenttää ja valitse avautuvasta näytöstä Rajoitettu, Tuotetiedon vastaanottajat ja Yritykset. Voit hakea Yritykset-kenttään vastaanottajia nimellä tai GLN-numerolla. 

Paina lopuksi sivun oikeasta alakulmasta Julkaise. Hierarkian ylin taso näkyy julkaistuna ja alemmat hierarkiatasot ladattuina. Molemmat statukset tarkoittavat, että tuote on julkaistu. Tuotetietojen julkaisu tarkoittaa, että tuotetiedot lähetetään kaikille tuotetiedon vastaanottajille, joilla on aktiivinen kysely tuotteesta. Kysely voi olla tuotekohtainen (GTIN) tai tavarantoimittajakohtainen (GLN). GS1 Synkka lähettää koko pakkaushierarkian tiedot ilman viivettä tuotetietojen vastaanottajille. Vastaanottajat käsittelevät tuotetietoja omien aikataulujensa mukaisesti. 

Vinkkejä tuotetiedon tallentamiseen

Pakkaushierarkia-toiminto

Pakkaushierarkia-toiminnon avulla voit liikkua tasolta toiselle hierarkian sisällä poistumatta tallennusnäkymältä. Toiminto näyttää kuvan pakkaushierarkiasta ja voit vaivattomasti siirtyä tasolta toiselle klikkaamalla kuvaa. Muista kuitenkin tallentaa tiedot ennen kuin poistut yhdeltä tasolta. Aktiivinen hierarkiataso on vaalenasininen. Pakkaushierarkia-toiminto löytyy käyttöliittymän alakulmasta.

 

Virheet ja varoitukset

Näkymän oikeassa laidassa näkyy tarkastuslista, joka näyttää tuotetiedoissa olevat virheet ja puutteet, jotka ovat ohjelmistollisesti pakollisia. Niiden lisäksi tallennetaan paljon muutakin tietoa, kuten lainsäädännön vaatimat tiedot tai verkkokaupassa tarvittavia tietoja. Paina tarkastuslistalla näkyvää nuolipainiketta, jolloin järjestelmä siirtää sinut suoraan korjattavan tiedon luokse. 

Virheilmoituksia on kahdenlaisia: 

 1. Virhe: ilmoitus on punainen ja se estää tuotetietojen julkaisun
 2. Varoitus: ilmoitus on keltainen, eikä se estä tuotetietojen julkaisua. Varoitukset ohjaavat käyttäjää syöttämään tarvittavat tiedot.

 

Tietokenttien ohjeet

Tietokenttien vieressä on pieni kysymysmerkki, jota klikkaamalla saat näkyviin lyhyen kuvauksen, jossa kerrotaan kyseisestä tietokentästä ja sen käytöstä.

 

Tietokenttien hakutoiminto

Tuotteelle annetaan paljon erilaisia tietoja, miksi oikean tietokentän löytäminen tuotteen tiedoista voi olla vaikeaa. Tietokenttien hakutoiminto löytyy käyttöliittymän oikeasta yläkulmasta ja sen avulla voit hakea kyseisen hierarkiatason tietokenttiä. Voit tehdä haun tietokentän nimellä tai sen id-numerolla. Kun olet kirjoittanut hakusanan ja valinnut sopivan vaihtoehdon, sinut ohjataan valitsemasi tietokentän luokse.