Ohje

GS1 Synkka – Tuotteen luokittelu

GS1 Synkassa tuote voidaan luokitella neljän eri tavararyhmittelytiedon avulla: GPC, UNSPSC, CPV sekä CN. Tässä ohjeessa kerromme, mitä eri tuoteluokitukset ovat, ja miten ne tallennetaan tuotteelle GS1 Synkassa.

Kaikissa tuoteluokituksissa tuotteelle tulee valita parhaiten kuvaava tai lähinnä oleva arvo. Määrittämisessä tulee olla johdonmukainen ja käyttää samaa koodia samanlaisille tuotteille, sillä se helpottaa tuotetietojen päivittämistä GS1 Synkassa.

GPC-ryhmittely

GPC (Global Product Classification) on GS1:n tavararyhmittelyn standardi. Se auttaa ryhmittelemään tuotteet samalla tavalla kaikkialla maailmassa ja on siten avain selkeään ja ymmärrettävään tiedonkulkuun. Lue lisää GS1:n GPC-standardista >

Tuotteen GPC-arvon määrittämisessä voit käyttää apuna GPC Browseria

GS1 Synkassa tallennat tuotteelle GPC-arvon ja sen tarkenteet kahden tietokentän avulla: 

1. GPC-ryhmittelyn brick-koodi (id 3122)

Tuotteen brick-koodi on GS1 Synkassa pakollinen tieto. Valitse Brick-koodiksi tuotetta mahdollisimman tarkasti kuvaava tai lähinnä sitä oleva arvo. Esimerkiksi smoothielle ei ole omaa brick-koodia, vaan koodi valitaan sen muiden ominaisuuksien mukaan, kuten hedelmämehujuoma, vihannespohjainen juoma tai maitopohjainen juoma.

Brick-koodi ohjaa, mitä tietoja sinun tulee tuotteelle GS1 Synkassa tallentaa. Se aktivoi tarkastussääntöjä, jotka pakottavat esimerkiksi antamaan elintarvikkeelle olennaisia ravintosisältötietoja.

2. GPC-ryhmittelyn attribuutti (id 3125)

Voit tallentaa tuotteelle attribuutteja silloin, kun haluat tarkentaa tuotteen brick-koodia. Esimerkiksi alkoholijuoman brick-koodi voi olla Viinit 10000276 ja sen attribuutit voivat kertoa viinin rypälelajista, väristä, alkuperästä sekä pullon suljentatavasta.

Ethän määritä attribuuteilla tuotteesta tietoja, jotka eivät vastaa Suomen markkinan käytäntöjä (esimerkiksi lihan leikkuutavat), tai jos se tulee kertoa muissa tietokentissä (esimerkiksi gluteeniton, laktoositon tai luomu).

UNSPSC-ryhmittely

UNSPSC-ryhmittelyä (United Nations Standard Products and Services) käytetään Suomessa muun muassa valtion hankintojen yhteydessä. Lataa UNSPSC-ryhmittely >

UNSPSC-ryhmittelyn tieto on GS1 Synkassa pakollinen. Tallenna se tuotteelle GS1 Synkan tietokenttään Lisäluokittelu (id 3131).

CPV-luokittelu

CPV-luokittelu (Common Procurement Vocabulary) on yhtenäinen hankintanimikkeistö, joka on pakollinen EU-ilmoituksissa. Sitä käytetään julkisissa hankintailmoituksissa Euroopassa ja luokittelun avulla kaupparyhmät voivat tarjota tuotteita valtionhallinnolle. Luettelo CPV-koodeista löytyy EU-komission Sitemap-sivulta >

Määritä GS1 Synkassa tuotteelle CPV-koodi, mikäli tuotetiedon vastaanottaja sen haluaa. Tallenna koodi GS1 Synkan tietokenttään Lisäluokittelu (id 3131).

Tullikoodi / CN-nimikkeistö

CN-nimikkeistö (Combined Nomenclature) on Euroopan unionin yhdistetty nimikkeistö, jonka nimikkeitä käytetään vienti-ilmoituksissa ja sisäkaupan tilastoilmoituksissa. Nimikkeistöön tulee muutoksia vuosittain ja seuraavan vuoden alussa voimaan tuleva nimikkeistö julkaistaan joka vuosi viimeistään lokakuun loppuun mennessä. CN-nimikkeistö löytyy Tullin sivuilta >

GS1 Synkassa tullikoodi eli CN-nimike on kaikille tuotteille pakollinen. Ensisijaisesti käytetään 8-merkkistä koodia. 

Tallenna tuotteen tullikoodi seuraavasti: 

  • EU-maista tuotava tai niihin vietävä tuote: valitse tietokenttään Tullinimike (8-merkkinen) (id 50128) koodilistalta 8-merkkinen numero. 
  • EU:n ulkopuolelta tuleva tai vietävä tuote:
    • Valitse Tulliluokitustyyppi (id 2286) -kenttään arvo Euroopan Yhteisöjen integroitu tullitariffi (Taric) 
    • Kirjoita Tullikoodi (id 2287) -kenttään tuotteen 10-merkkinen numero

 

CN-nimikkeistöä muutetaan vuosittain, ja on erittäin tärkeää, että huomioit muutokset myös GS1 Synkassa olevien tuotteiden tullikoodeissa.