Food Data Finland Image

Tarkistusnumerolaskuri

Tarkistusnumerolaskuri laskee GS1:n yksilöivien tunnisteiden viimeisen numeron eli tarkistusnumeron.

GS1 Rekisterissä luot ja hallinnoit GTIN- ja GLN-tunnisteita

GS1 Rekisterissä voit luoda kaikki GS1-standardien mukaiset GTIN-tuotetunnisteet sekä GLN-sijainti- ja osapuolitunnisteet. GS1 Rekisteri laskee tarkistusnumeron automaattisesti, kun luot koodin siellä. 

GS1 Rekisteriin tulee myös kirjata kaikki käytetyt, muualla luodut GTIN- ja GLN-tunnisteet. Näin näet yhdestä paikasta kaikki yrityksesi käytössä olevat tunnisteet ja jäljellä olevien numeroiden määrän sekä voit tarkistaa, mille kohteelle mikäkin tuotenumero (GTIN-tunniste) tai osapuolinumero (GLN-tunniste) kuuluu. GS1 Rekisteristä tiedot välittyvät kansainväliseen Verified by GS1 -rekisterihakuun, josta esimerkiksi kauppakumppanisi voivat tarkistaa tunnisteidesi tiedot.

Kirjaudu GS1 Rekisteriin OmaGS1-portaalin kautta.

 

Tarkistusnumerolaskuri laskee tunnisteiden viimeisen numeron

Tarkistusnumerolaskuri laskee yksilöivien tunnisteiden, muun muassa SSCC-koodin, viimeisen numeron eli tarkistusnumeron. Tarkistusnumeron tarkoituksena on varmistaa, että koodi on muodostettu oikein.

Suosittelemme aina varmistamaan, että tarkistusnumero on oikein ennen kuin viivakoodi painetaan. Mikäli numero on väärä, viivakoodinlukijat eivät tunnista koodia.

GTIN-13:n laskurilla voit laskea myös GLN-tunnisteelle tarkistusnumeron. Suosittelemme kuitenkin käyttämään GTIN- ja GLN-tunnisteiden luomiseen ja hallintaan GS1 Rekisteri -palvelua.

GTIN-koodin tarkistusnumero­laskuri

Tarkistus­numeroa edeltävät numerot Tarkistus­numero GTIN (Global Trade Item Number)
Yksilöinnin avain: GTIN-8
Yksilöinnin avain: GTIN-12
Yksilöinnin avain: GTIN-13
Yksilöinnin avain: GTIN-14

SSCC-koodin tarkistusnumero­laskuri

Tarkistus­numeroa edeltävät numerot Tarkistus­numero
SSCC

Mikä tarkistusnumero on?

Tarkistusnumeron avulla voidaan tarkistaa erilaisten numerosarjojen ja koodien oikeellisuus. Se on numerosarjan viimeinen, edeltävien numeroiden perusteella laskettu numero, jonka tarkoituksena on varmistaa, että koodi on syötetty oikein. Tarkistusnumeroita käytetään monissa käyttötarkoituksissa, kuten henkilötunnuksissa ja pankkien viitenumeroissa. 

Myös kaikki GS1-standardien mukaiset tunnisteet, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta, sisältävät tarkistusnumeron. Esimerkiksi tuotteiden yksilöimiseen käytettävä 13-merkkinen GTIN-tunniste koostuu GS1-yritystunnisteesta, vapaavalintaisesta numerosarjasta sekä tarkistusnumerosta. Syöttämällä yritystunnisteesi ja vapaavalintaiset numerot laskuriin, saat selville oikean tarkistusnumeron kyseiselle koodille.

 

Miten tarkistusnumero määräytyy?

Tarkistusnumerolaskuri nopeuttaa huomattavasti oikean tarkistusnumeron määrittämistä sitä edeltäville numeroille. Sitä käyttäessäsi sinun ei tarvitse miettiä tarkistusnumeron määräytymisen logiikkaa, sillä ohjelma tekee tarvittavat laskutoimitukset puolestasi. Mikäli kuitenkin haluat ymmärtää, kuinka tarkistusnumero määräytyy, tutustu alla olevaan laskentamalliin, jossa on laskettu tarkistusnumero GTIN-koodille.

 

Kuvakaappaus-tarkistusnumerolaskuri-taulukko-2