Uutinen

Euroopan parlamentti ja Euroopan neuvosto alustavaan sopimukseen ESPR-asetuksesta

Vaatteen tuotelapun skannaus
Euroopan parlamentti ja neuvosto ovat päässeet alustavaan sopimukseen kestävien tuotteiden ekologista suunnittelua koskevasta asetuksesta (ESPR). Asetus sisältää vaatimuksen digitaalisesta tuotepassista. Digitaalisella tuotepassilla tarkoitetaan tunnistetta, jonka kautta kuluttajille voidaan tarjota tuotteen ekologisuuteen ja kestävyyteen liittyvää tietoa.

Alustavan hyväksynnän saaneessa asetuksessa vaaditaan digitaalisen tuotepassin pohjautuvan uniikkiin tuoteyksilöintiin. Tämän varmistamiseksi asetuksessa mainitaan, että yksilöinti on toteutettava seuraten ISO/IEC 15459:2015 (Unique identification) -standardia, joka määrittää joukon yhteentoimivia yksilöintitapoja. GS1-standardin mukainen yksilöinti on näistä yleisin ja laajimmin käytössä oleva.

Seuraavaksi Euroopan parlamentin ja Euroopan neuvoston on hyväksyttävä uusi asetus virallisesti. Virallisen hyväksynnän jälkeen asetus julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä ja se tulee voimaan kahdenkymmenen päivän kuluttua julkaisusta. Tämän jälkeen hyväksytään asetuksen mukainen ensimmäinen työsuunnitelma, jossa määritetään tarkemmin asetuksen piirissä olevat tuotteet.

Kun yrityksissä ESPR-asetuksen edetessä tehdään digitaaliseen tuotepassin toteuttamiseen liittyviä ratkaisuja ja kokeiluja palveluntarjoajien kanssa, on hyvä käydä palveluntarjoajan kanssa läpi, miten ratkaisu vastaa mainittuun ISO/IEC-vaatimukseen. Useimmiten yksinkertaisin ratkaisu on käyttää yksilöinnissä GS1-standardia, sillä merkittävällä osalla tuotteista se on kaupankäynnissä tarvittavien viivakoodien myötä valmiiksi jo olemassa.

 

Lue kuinka GS1-standardit mahdollistavat digitaalisen tuotepassin toteuttamisen >

Lue Euroopan komission lehdistötiedote ESPR-asetuksen alustavasta hyväksynnästä >

 

Lisätietoja