Uutinen

Ruotsissa vaaditaan GTIN-koodi kaikille rakennustuotteille 1.7.2022 alkaen

Rakennusala suunnittelupöytä ja alaan liittyviä osia
GS1:n globaalit tuotteiden tunnistamiseen käytettävät GTIN-koodit (Global Trade Item Number) tulevat pakollisiksi rakennustuotteille Ruotsissa.

Ruotsissa vuonna 2018 julkaistun tuotteiden tunnistamiseen käytettäviä GS1:n globaaleja GTIN-koodeja (Global Trade Item Number) koskevan julkilausuman lisäksi on 22.11.2021 julkaistu uusi päätös, jossa GTIN-koodin käyttöönotolle kaikkien rakennustuotteiden tunnisteena on määritetty takarajaksi 30.6.2022. 

Uusi päätös on tehty, koska kolme vuotta edellisen julkilausuman jälkeen GTIN-koodien käyttö ei ole vielä riittävällä tasolla, jotta allekirjoittaneet tahot saavuttaisivat tarvitsemansa jäljitettävyyden tason rakennusmateriaaleille. 

Päätöksellä halutaan varmistaa, että rakennustuotteissa on aina yksilöllinen tuotenumero, jota voidaan käyttää sekä digitaalisen tiedon jakamisessa että fyysisen tuotteen merkinnässä. Tämä mahdollistaa rakennusmateriaalien jäljitettävyyden sekä rakentamisprosessin että rakennuksen koko elinkaaren ajan. 

Päätöksen ovat allekirjoittaneet samat tahot kuin vuonna 2018 julkaistun julkilausuman eli NCC, Skanska, PEAB, JM, Veidekke, BIM Alliance (buildingSMART Sweden), Byggmaterialhandlarna sekä Byggmaterialindustrierna.  

Alkuperäinen ruotsinkielinen tiedote on julkaistu NCC:n ja Peabin verkkosivuilla: 

Lue myös GS1 Swedenin julkaisema englanninkielinen käännös osoitteessa: https://gs1.se/wp-content/uploads/sites/2/2021/11/gtin-for-construction-decision-2021.pdf