Uutinen

Tuotetunnisteet tarkastettu: Suomen GTIN-koodien laatu erinomaisella tasolla

Mansikoiden skannaus kassapäätteellä
GS1 Finland toteutti alkuvuoden 2024 aikana projektin, jossa varmennettiin Suomen markkinoilla käytettävien tuotetunnisteiden eli GTIN-koodien oikeellisuus. Tavoitteena oli tunnistaa virheet, jotka estävät tehokkaan toimitusketjun toiminnan ja aiheuttavat turhia kustannuksia.

Oikein muodostettu GTIN-koodi (Global Trade Item Number) on perusta tuotteiden tunnistamiselle ja koko viivakoodeihin perustuvan järjestelmän toimivuudelle. Siksi GS1 toteutti projektin, jossa todennettiin Suomen markkinoilla käytössä olevien GTIN-koodien oikeellisuus. Tavoitteena oli tunnistaa ja korjata virheellisesti muodostettuja koodeja sekä mahdollisia väärinkäyttötapauksia.

– Standardin mukaisesti luotu GTIN-koodi on takuu siitä, että millään toisella tuotteella maailmassa ei ole samaa tunnistetta, eli tuotteella on oma digitaalinen identiteetti. Virheet koodissa taas voivat johtaa siihen, että markkinoilla on useampi tuote samalla tunnisteella. Tästä aiheutuu ylimääräistä työtä ja kustannuksia, kun järjestelmät eivät pystykään käsittelemään tietoa ja toimitusketjun prosessi keskeytyy, projektipäällikkönä toiminut Riina Muhonen kertoo.

Projekti kattoi Suomen markkinoilla tarkastushetkellä valikoimissa olevat päivittäistavara- ja foodservice-tuotteet, ja se toteutettiin yhteistyössä Suomessa toimivien kaupparyhmien kanssa.

– Kotimaisten GTIN-koodien oikeellisuus on erittäin hyvällä tasolla. Projektissa tarkastettiin noin 250 000 GTIN-koodia, joista 96,7 % oli täysin kunnossa. Jotta tarkastustulos on jatkossa täydet sata prosenttia, kehitämme muun muassa rekisteripalveluitamme sekä viestintäämme erityisesti GS1-standardeihin ensimmäistä kertaa tutustuville.

GTIN-koodi on GS1:n globaali tuotetunniste, joka mahdollistaa tuotetietojen vastaanottamisen ja välittämisen toimitusketjun osapuolten välillä sekä tuotteiden seurannan koko toimitusketjun läpi. Se tehostaa erityisesti varastonhallintaa, myynnin seurantaa ja kassapäätetyöskentelyä minimoiden virheitä, viivästyksiä ja ylimääräisiä kustannuksia.

 

Lisätietoja