Blogi

Verkkoapteekki Apotea tehostaa prosessejaan GS1-standardien avulla

Verkkoaptekki
Verkkokaupoissa digitaalisen kehityksen, automatisoitujen varastointijärjestelmien ja myynnin kasvun myötä datan oikeellisuuden merkitys korostuu entisestään. Vuonna 2023 ruotsalainen apteekkialan verkkokauppa Apotea aloitti yhteistyön GS1 Swedenin kanssa. GS1-standardien avulla Apotea pyrkii yksinkertaistamaan prosessejaan, vähentämään manuaalista työtä ja luomaan yhteisen liiketoimintakielen koko toimitusketjulle.

Ruotsin suurin verkkoapteekki Apotea tarjoaa laajan valikoiman tuotteita – yhteensä 46 000 erilaista tuotetta ihmisille ja eläimille. Päivittäin heidän Morgongåvan varastostaan lähetetään noin 60 000 pakettia, jotka sisältävät yhteensä 300 000 tuotetta. Tällaisessa mittakaavassa oikean datan hallinta on toiminnan kannalta kriittistä.

Vuoden 2023 alussa Apotea ryhtyi yhteistyöhön GS1 Swedenin kanssa selvittääkseen, miten GS1-standardien käyttöönotto voisi parantaa sekä Apotean että koko alan tehokkuutta ja datan laatua.

Apotean uudet logistiikan automaatiojärjestelmät edellyttävät tarkkaa tietoa. Heidän on tiedettävä, mitä tuotteita varastoon saapuu, milloin ne saapuvat, minkä kokoisia ne ovat, mikä on niiden paino jne. Oikea tieto varastoon saapuvista tuotteista on merkittävää myös asiakasnäkökulmasta. Kun Apotean asiakkaat tekevät tilauksiaan, heille on tärkeää saada tieto toimitusajasta, jotta he voivat aloittaa lääkityksen oikeaan aikaan.

GS1-standardien käyttöönoton avulla Apotea toivoo yksinkertaistavansa hankinta-, vastaanotto- ja laskutusprosessejaan, sillä näihin liittyy paljon manuaalista työtä. Toisena tavoitteena on parantaa tuotteiden päiväystietojen hallintaa, jotta voidaan varmistaa, etteivät varastossa olevat tuotteet vanhene. Tällä tavoin voidaan myös vähentää tuotehävikkiä.

 

Yhteinen liiketoiminnan kieli

Apotea on valinnut käyttöönsä eri GS1-standardeja, kuten GDSN-tuotetietostandardin, sähköisen tiedonvaihdon standardin GS1 EDI sekä logistisen yksikön tunnisteen SSCC. Näiden avulla Apotea pystyy tehostamaan hankinta-, vastaanotto- ja laskutusprosessejaan ja parantamaan datan laatua, mikä vähentää virheiden käsittelyyn kuluvaa aikaa.

Standardien käyttöönotto luo yhteisen liiketoimintakielen Apotean, toimittajien ja muiden arvoketjun toimijoiden välille. Tämä mahdollistaa sujuvan tiedonvaihdon ja tehostaa yhteistyötä koko toimitusketjussa.

Apotean toimitusjohtaja Pär Svärdson painottaa standardoinnin merkitystä ja sen tuomia hyötyjä koko toimialalle. Yhteistyö ja yhteiset standardit eivät ainoastaan paranna Apotean toimintaa, vaan edistävät koko alaa kohti tehokkaampaa ja läpinäkyvämpää toimintamallia.

 

Lähde: GS1 Sweden: Hur Apotea effektiviserar sina processer med hjälp av standarder

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä

Toimitko verkkokauppa- tai apteekkialalla, tai vaikkapa terveydenhuollon parissa? Haluatko tietää, miten toimialariippumattomat GS1:n standardit ja palvelut voivat auttaa teidän yrityksenne toiminnan tehostamisessa? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.