Blogi

Yksilöinti ja luokittelu raaka-aineiden perustietojen taustalla

Porkkananippu
GS1 Finlandin sekä elintarviketeollisuuden ja päivittäistavarakaupan yritysten yhteisen Raaka-aineiden perustietojen tietomalli -projektin tavoitteena on luoda Suomen ruokaketjulle yhteinen, standardinmukainen toimintamalli raaka-aineiden yksilöintiin ja niiden perustietojen hallintaan. Projektin avulla myös raaka-aineiden tiedonhallinta halutaan saada tarvittavilta osin yhdenmukaiseksi, jotta tieto saadaan kulkemaan ketjussa yhteentoimivasti aina pellolta kauppaan asti.

Jäljitettävyyden rakentaminen ruokaketjuun edellyttää, että myös raaka-aineet tunnistetaan luotettavasti ja niihin liittyvää tietoa jaetaan tuohon tunnisteeseen liitettynä yhdenmukaisesti. Siten tieto saadaan kulkemaan ketjussa yhteentoimivasti aina pellolta asti.​

Tunnistaminen eli yksilöinti ja luokittelu ovat keskeisiä peruspilareita tiedon hallinnassa ja toimitusketjun tehokkuudessa. Tämä koskee raaka-aineita siinä missä lopputuotteitakin. Ilman selkeitä yksilöintitunnisteita ja rakenteellista tietoa tuotteiden jäljitettävyys, tiedonvaihto ja prosessien automatisointi ovat vaikeasti toteutettavissa. Yksilöinti ja luokittelu nimittäin auttavat tarvittavan tiedon jäsentämisessä.

GS1-standardijärjestelmästä löytyy tähän standardoidut menetelmät. Luokittelu tarkoittaa kohteiden ryhmittelyä samankaltaisten ominaisuuksien perusteella, kuten tuotteiden niputtamista tuoteluokkiin GS1:n GPC-luokituksen avulla. Yksilöinti puolestaan tarkoittaa yksittäisten kohteiden, kuten tuotteiden tai pakkausten, erottamista toisistaan uniikilla tunnisteella, esimerkiksi GTIN-koodilla. Näin luokittelu kertoo esimerkiksi "mihin ryhmään tämä tuote kuuluu", kun taas yksilöinti vastaa kysymykseen "mikä tuote tämä tarkalleen on".

 

Jäljitettävyydessä yksilöinti mahdollistaa tarkan tiedon, luokittelu ohjaa tietosisältöä

Yksilöinti mahdollistaa tuotteiden ja raaka-aineiden tarkan jäljittämisen koko toimitusketjun läpi. Yksilöllisen tunnisteen avulla voidaan aina tietää tarkkaan, että mistä tuotteesta tai raaka-aineesta puhutaan. Tämä antaa valmiudet esimerkiksi tarkempien alkuperätietojen kertomiseen raaka-aineesta.

Luokittelu puolestaan voi tukea jäljitettävyyttä tarjoamalla rakenteen ja kontekstin tiedonhallintaan, jolloin voidaan ymmärtää, minkä tyyppisiin tuotteisiin tai raaka-aineisiin tietty jäljitettävyyden kannalta oleellinen tapahtuma liittyy. Yhtenäistä luokittelua voidaan käyttää eri järjestelmissä kertomaan, mitä tietoa kyseiseen luokkaan kuuluvista kohteista tulee kertoa ja se mahdollistaa tietojen jäsentelyn ja ymmärrettävyyden eri osapuolten välillä. Tämä edistää tehokasta tiedonvaihtoa ja vähentää virheiden riskiä.

 

GS1-standardeihin perustuva toimintamalli työn alla

Kesäkuussa Raaka-aineiden perustietojen tietomalli -projektin ensimmäisessä työpajassa aloitimme työskentelyn erilaisten raaka-aineiden yksilöintitarpeiden määrittelyllä. Elokuussa järjestetyssä seuraavassa työpajassa pääsimme jo sukeltamaan syvemmälle raaka-aineiden perustietoihin, joihin myös luokittelu sisältyy.

Toistaiseksi olemme projektissa keskustelleet, että GPC-luokitus voisi määrittää, mitä tietokenttiä tietynlaisista raaka-aineista tarvitaan ja millaista tietoa niiden perustietoihin kuuluu. Raaka-aineen yksilöinti GTIN-koodilla taas voisi kertoa tarkalleen, minkä tuottajan raaka-aine on kyseessä ja erottaa sen muiden tuottajien samaan luokkaan kuuluvista raaka-aineista. Yksilöintiä on mahdollista tarkentaa edelleen eränumeroilla, joiden avulla voidaan erottaa myös saman tuottajan eri tuotantoerät toisistaan esimerkiksi jäljitettävyyttä tai laadunhallintaa varten.

Visio raaka-aineiden tietojen yhteentoimivasta virtaamisesta läpi ketjun on olemassa, mutta paljon työtä on vielä edessä sen viemiseksi käytäntöön. Raaka-aineiden perustietojen tietomalli -projekti on vasta alku. Mutta vasta kun yksilöinti ja perustietojen tietomalli on määritelty, voidaan alkaa rakentaa käytännön ratkaisuja, joilla raaka-ainetieto todella liikkuu saumattomasti pellolta kauppaan asti.

 

Raaka-aineiden yksilöinnin hyödyt

Alkutuottajalle

  • Luotettavuus: raaka-aineet tunnistetaan yksilöllisesti, eivätkä sekoitu muiden tuottajien raaka-aineisiin
  • Turvallisuus: sama yksilöllinen tunniste kulkee koko ketjun läpi, jolloin virheiden ja sekaannusten riski pienenee 

Elintarvikeyritykselle

  • Tarkkuus: raaka-aine ja sen alkuperä voidaan tunnistaa varmasti
  • Yhteentoimivuus: sama tunniste toimii kaikissa – tarvittaessa yrityksen sisäisissäkin – järjestelmissä
  • Automaatio: yksiselitteiset tunnisteet mahdollistavat tiedonvaihdon sujuvan automatisoinnin
Porkkanat pellossa ja dataa

Kehitysprojekti: Raaka-aineiden perustietojen tietomalli

Raaka‑aineiden perustietojen tietomallin kehitysprojektissa määrittelemme rakenteeltaan yhtenäisen tavan kuvata ja jakaa keskeisiä tietoja raaka‑aineista koko ruokaketjussa.