Ohje

GS1 Golli – Kuljetustavat ja kuljetustilaus

Tässä ohjeessa on kerrottu kuljetustapoihin ja -tilauksiin liittyvät tärkeimmät asiat.

GS1 Golli, Hallinta

Tarkempi ohjeistus kuljetustapojen käsittelystä GS1 Gollissa on käyttöohjeessa kohdassa 5 HALLINTA: Kuljetustavat. Löydät aina viimeisimmän version käyttöohjeesta GS1 Golli -ohjeiden etusivulta.

 

Kuljetustavat ovat valmiiksi GS1 Golliin tallennettuja tietoja, jotka sisältävät toimittamiseen tarvitut nouto-, toimitus- ja kuljetusohjeet. Valmiiksi tallennetut kuljetusohjeet saadaan helposti näkyviin sähköiselle rahtikirjalle ja tarvittaessa tulosteelle. Tämä vähentää rahtikirjan manuaalista täyttämistä. Tiedot voi myös välittää automaattisesti kuljetustilauksella kuljetusyritykselle.

Kuljetustapoja voi hyödyntää kahdella tavalla:

Graafi-Golli-kuljetustavan-käyttö

1. Kuljetustapojen hyödyntäminen rahtikirjan täyttämiseen

Kuvakaappaus-Golli-rahtikirja

Tiedot GS1 Gollista tulostettavalla rahtikirjalla:

  • Punainen: Kaupparyhmän tilauksella tulevat tiedot, kuten vastaanottajan tiedot, tilausnumero ja toimitusosoite
  • Sininen: GS1 Golliin tallennetulta kuljetustavalta tuleva tieto, esimerkiksi nouto-ohje. Näitä ohjeita voi muokata tai täydentää toimituskohtaisesti vielä ennen keräystä.
  • Violetti: Keräyksessä muodostuvaa tietoa toimituksen sisällöstä, esimerkiksi lavamäärä, lavojen koot ja paino
  • Rahtikirjanumero tulee juoksevasti GS1 Gollin tietokannasta

2. Kuljetustilauksen lähettäminen suoraan GS1 Gollista

GS1 Gollista voi lähettää kuljetustilauksen DB Schenkerille ja Kaukokiidolle. Ilmoita kuljetusliikkeelle kuljetustilauksen aloittamisesta:

  • DB Schenker: helmi.sihvonen[at]dbschenker.com
  • Kaukokiito: edi.support[at]kaukokiito.fi

 

Kun otat kuljetustilauksen käyttöösi, toimi seuraavasti:

  • Tallenna kuljetustapa, jossa valitset rahdinkuljettajaksi kuljetustilauksen vastaanottavan kuljetusliikkeen.
  • Käytä tallentamaasi kuljetustapaa jokaisella toimituksella, josta haluat lähettää kuljetustilauksen.

Käsittelyn päätteeksi GS1 Golli lähettää toimitussanoman vastaanottajalle ja kuljetustilauksen kuljetusliikkeelle.

Kuljetustavan perustaminen

Aloita kuljetustapojen perustaminen Hallinta-osion Kuljetustavat-näkymässä. Voit tallentaa useita kuljetustapoja. Nimeä ne siten, että tunnistat ne tilauksenkäsittelyvaiheessa nimen perusteella. Kuljetustavan nimi ei näy vastaanottajille, vaan se tallennetaan vain GS1 Gollin käyttöä varten. Tallenna tiedot lopuksi Lisää kuljetustapa -painikkeella.

 

Kuljetustavan lisääminen tilaukselle

Voit hyödyntää valmiiksi tallentamaasi kuljetustapaa jokaista tilausta käsitellessäsi. Valitset kuljetustavan Toimitukset-näkymässä ennen keräykseen siirtämistä. Poimi Valitse kuljetustapa -valikosta haluttu kuljetustapa toimitukselle. Valikossa näkyvät kaikki tallennetut kuljetustavat. Jos yhtään kuljetustapaa ei ole tallennettu, ei pudotusvalikko tule näkyviin.

Kun olet tehnyt valinnan, sivulle aukeavat tiedot valitsemastasi kuljetustavasta. Tässä vaiheessa voit vielä muokata tai täydentää tietoja. Kun olet siirtänyt tilauksen keräykseen, et voi enää valita, vaihtaa tai muokata kuljetustapaa.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Lähetysluettelossa on ylhäällä GTIN-/GLN-numero, jossa perässä ”GOLLI2”. Mikä sen tarkoitus on ja millä perusteella se muodostuu?

Kyseessä on GS1-standardien mukainen dokumentin tunniste GDTI (Global Document Type Identifier) ja sillä yksilöidään GS1 Gollin tuottamat dokumentit.

 

Unohdin valita kuljetustavan ja olen jo lähettämässä toimitussanomaa sekä kuljetustilausta. Voinko vielä valita haluamani kuljetustavan?

Valitettavasti et voi enää valita kuljetustapaa, etkä voi palata tilauksenkäsittelyssä Toimitukset-näkymään. Sinun on tehtävä kuljetusliikkeelle kuljetustilaus muuta kautta ja täydennettävä rahtikirja käsin.

 

Mitä, jos GS1 Gollin kuljetustilaus ei menekään perille DB Schenkerille?

Jos sanoma ei mene perille kuljetusliikkeelle, GS1 Finland ilmoittaa virheestä tavarantoimittajalle ja DB Schenkerille­.

Voit tarvittaessa tehdä kuljetustilauksen puhelimitse DB Schenkerin asiakaspalveluun: https://www.dbschenker.com/fi-fi/palvelut 

 

Olemme sopineet, että vastaanottaja maksaa rahdin. Mitä merkitsen Sopimusnumero-kenttään?

Täytä asiakas- ja sopimusnumerot omilla tiedoillasi, mutta valitse pudotusvalikosta rahdin maksajaksi vastaanottaja. Kuljetusliike täydentää rahdinmaksajan sopimustiedot.