kasvumoottori

Food Data Finland -kasvumoottorihanke

Suomen ruokaketjun viennin kasvuun tähtäävä Food Data Finland -kasvumoottorihanke tuo yhteen alkutuotannon, teollisuuden ja kaupan avaintoimijat kehittämään dataa hyödyntävää ruokaketjua sekä edistämään sitä kautta korkean lisäarvon tuotteiden ja palveluiden innovaatioita.

Food Data Finland -kasvumoottorihankkeessa* alkutuotannon, elintarviketeollisuuden ja kaupanalan toimijat edistävät yhdessä toimijoiden välistä läpinäkyvää, kaksisuuntaista tiedonvaihtoa läpi ruokaketjun. Hanketta toteuttava innovaatioekosysteemi pyrkii myös kehittämään uusia korkean lisäarvon tuotteita ja palveluita. Tarkoituksena on, että dataa hyödyntävä ruokaketju ja koko ketjun yhteinen kehitysfoorumi vahvistavat kotimaisen ruokajärjestelmän kilpailukykyä ja luovat vahvan pohjan viennin kasvuun. Business Finlandin kasvumoottori-statuksen saanut hanke tavoittelee Suomen ruokaketjulle miljardiluokan viennin kasvua vuoteen 2032 mennessä.

Hankkeen perustajajäseniä ovat Apetit, Atria, Bisnes+, Fazer, HKScan, Kesko, SOK, Valio, GS1 Finland, ETL, PTY ja MTK. Koordinaattorina toimii GS1, joka avoimena ja puolueettomana toimijana tarjoaa ruokaketjun osapuolille neutraalin alustan verkostoitua ja kehittää yhteistyössä omia toimialojaan. Food Data Finland on yritysten ja Business Finlandin rahoittama yhteishanke.

 

Kehitysprojektit edistävät ruokaketjun digitalisaatiota ja innovaatioita 

Food Data Finland linkittää elintarvikealan yksittäiset ruokaketjun kehitysprojektit yhdeksi toisiaan täydentäväksi kokonaisuudeksi. Kasvumoottorihankkeeseen suunniteltuja kehitysprojekteja ovat esimerkiksi:

  • Ruoan arvoketjun hiilijalanjäljen/hiilitaselaskennan tietomalli
  • Ruoan arvoketjun avoimesti jaetun tietoväylän kehityshanke
  • Datapohjainen maatilan operatiivinen johtaminen
  • Maatalouden tuotantojärjestelmän paikkatietohanke (Pelto ID)
  • Vastuullisuustietojen tietomalliyhteistyön ja standardien edistäminen 

Myöhemmin kasvumoottorihankkeeseen on tarkoitus lisätä vuosittain vähintään 1–2 uutta kehitysprojektia, joilla edistetään ruokaketjun tiedon logistiikkaratkaisujen yhteiskehittämistä. Hanke on suunniteltu toteutuvaksi kokonaisuudessaan seuraavan kymmenen vuoden aikana.

 

*) Kasvumoottorihankkeen nimi oli alkujaan Food from Finland.

Kaikille avoin kehitysfoorumi – liity mukaan!

Food Data Finland -kasvumoottorihankkeeseen voi liittyä jäseneksi kaikki, jotka haluavat osallistua Suomen ruokaketjun kehittämiseen ja yhteistyöverkoston toimintaan. Jäsenfoorumi on avoin myös kansainvälisille kumppaneille. Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!

Viljapelto

Kehitysprojekti: Vastuullisuustietojen tietomallin edistäminen

GS1 koostaa yhdessä ruokaketjun toimijoiden kanssa Suomen ruoan vastuullisuuden tietomallin. Food Data Finland -kasvumoottorihankkeeseen kuuluva kehitysprojekti määrittää, miten ruoan vastuullisuuteen liittyvän datan tulisi liikkua alkutuotannosta teollisuuteen, kauppaan ja aina kuluttajille saakka.

Haluatko tietää lisää? Ota yhteyttä asiantuntijaamme.