Kehitysprojekti hakee yhteistä ratkaisua ruokaketjun raaka-aineiden tiedonhallintaan

GS1 Finland toteuttaa yhdessä elintarviketeollisuuden ja päivittäistavarakaupan yritysten kanssa kehitysprojektin, jonka tavoitteena on luoda koko ruokaketjua palveleva, standardinmukainen malli raaka-aineiden yksilöintiin ja perustietojen hallintaan. Projekti on osa Yhteentoimiva jäljitettävyys -ohjelmaa, jossa rakennetaan Suomen ruokaketjun kattavaa jäljitettävyysratkaisua.
– Yhteentoimivan jäljitettävyyden rakentaminen ruokaketjuun edellyttää, että tuotteiden lisäksi myös raaka-aineet tunnistetaan luotettavasti ja niihin liittyvää tietoa jaetaan yhdenmukaisesti. Siten tieto saadaan kulkemaan ketjussa sujuvasti aina pellolta alkaen, projektipäällikkönä toimiva GS1 Finlandin CGO Laura Juntunen sanoo.
Yhteinen malli raaka-aineiden yksilöinnille ja perustiedoille
Raaka-aineisiin liittyvän tiedon vaihtaminen eri toimijoiden välillä on nykyisin hajanaista ja vaikeasti hallittavaa. Kehitysprojekti vastaa tähän haasteeseen luomalla yhteisen mallin raaka-aineiden yksilöinnille ja niihin kytkettäville tiedoille. Ja kun tieto tuotteista ja raaka-aineista liikkuu ketjun läpi rakenteeltaan yhdenmukaisessa digitaalisessa muodossa, helpotetaan toimijoiden mahdollisuuksia vastata lainsäädännön tietovaateisiin sekä mahdollistetaan kuluttajalle asti ulottuva läpinäkyvyys esimerkiksi raaka-aineiden alkuperistä.
– Samalla ketjun toimijat voivat vähentää manuaalista työtä ja tehostaa prosessejaan. Ilman yhteisiä käytäntöjä ja standardeja tieto jää helposti siiloutuneeksi, eikä palvele koko ketjun tarpeita, Laura Juntunen toteaa.
Ensimmäisiä askeleita ruokaketjun jäljitettävyyden tiekartalla
Kehitysprojekti perustuu ruokaketjun jäljitettävyyden tiekarttaan, joka laadittiin osana Food Data Finland -hanketta.
– Tiekartta kuvaa konkreettiset vaiheet ja kehityskohteet, joiden avulla Suomen ruokaketjuun voidaan rakentaa yhteentoimiva jäljitettävyys. Raaka-aineiden yksilöinti ja niiden perustietojen standardointi tunnistettiin siinä yhdeksi tärkeimmistä edellytyksistä toimivan ja luotettavan jäljitettävyyden rakentamiselle, Laura Juntunen kertoo.
Kehitystyöhön osallistuvat Apetit, Atria, Fazer, GS1 Finland, HKFoods, Kesko, SOK ja Valio. Projekti kestää vuoden 2025 loppuun saakka.
Raaka-aineiden perustietojen tietomalli
Raaka‑aineiden perustietojen tietomallin kehitysprojektissa määrittelemme rakenteeltaan yhtenäisen tavan kuvata ja jakaa keskeisiä tietoja raaka‑aineista koko ruokaketjussa.