Blogi

Mildura Fruit Company kehitti sitrushedelmien jäljitettävyyttä GS1-standardien avulla

Appelsiinit
Mildura Fruit Company toteutti yhteistyössä Citrus Australian ja Agriculture Victorian kanssa projektin, jonka tavoitteena oli vahvistaa sitrushedelmien jäljitettävyyttä korkean arvon vientimarkkinoilla. Aasian ja Tyynenmeren alueen markkinoille kohdennetussa projektissa luotiin jäljitettävyys GS1-standardien ja GS1 2D-koodin avulla koko tuotantoketjuun aina pakkaamosta kuluttajiin saakka.

Australian tuoreiden elintarvikkeiden ala on jo pitkään kiinnittänyt huomiota tuotteidensa jäljitettävyyteen pyrkien tarjoamaan kuluttajille luotettavuutta tuotteidensa turvallisuuden ja laadun suhteen. Jäljitettävyyden avulla halutaan myös vahvistaa Australian tuotemerkkien arvostusta maailmanlaajuisilla markkinoilla. Kun tuoreiden elintarvikkeiden vienti on tavallista, korostuu yhtenäisen, kestävän ja standardoidun tunnistusjärjestelmän tarve, joka toimii kansainvälisesti.

Standardien avulla voidaan kerätä ja jakaa tietoja tuotteista markkinoiden ja eri järjestelmien läpi aina viljelmiltä pakkausprosesseihin ja lopulta globaaleille kuluttajille. Jäljitettävyyden ansiosta viljelijät ja pakkaajat voivat reagoida nopeasti ja tehokkaasti mahdollisiin elintarvikeperäisiin terveysongelmiin. Jäljitettävyys takaa myös, että toimijat kykenevät vastaamaan eri markkina-alueiden uusiin sääntelyvaatimuksiin.

 

GS1-standardit ja tietojen jakamisen tuotepilvi

Vuonna 2022 Citrus Australia, australialainen sitrusalan kauppajärjestö, ja Agriculture Victoria, Victorian osavaltion maatalousvirasto, käynnistivät yhteistyöprojektin sitrushedelmien jäljitettävyyden parantamiseksi vientimarkkinoilla. Projektiin osallistui Mildura Fruit Company, joka on yksi Australian suurimmista tuoreiden hedelmien pakkaajista ja viejistä. Sitrushedelmiin erikoistunut yritys tekee yhteistyötä yli 120 australialaisen viljelijän kanssa lähettääkseen joka vuosi 80 000 tonnia sitrushedelmiä 30 maahan ympäri maailman.

Projekti käsitti viisi Mildura Fruit Companyn sitrushedelmälajiketta ja 11 tuotetta, jotka suunnattiin Kiinan ja Vietnamin markkinoille. Jäljitettävyyden varmistamiseksi jokaiseen laatikkoon ja pussiin kiinnitettiin etiketti, jossa oli GS1 2D-koodi. Koodin sisältämät GS1-standardit tarjosivat yhteisen kielen kansainvälisille toimitusketjuille, ja ne otettiin käyttöön pakkaamon nykyisten tietojen rinnalle. Australialainen Trust Codes, joka tarjoaa pilvipohjaisia brändinsuojan ja väärennösten eston ratkaisuja, kehitti tuotepilven, jolla jäljitettävyystietoja voidaan jakaa ja seurata osapuolten kesken. Tätä tukivat GS1 Digital Link- ja GS1 EPCIS -standardit.

 

Kohdennettu ja monikielinen viestintä kuluttajille

GS1 2D-koodit valittiin myös kehittämään tuotepakkausten kuluttajaviestintää. Kuluttajat voivat skannata koodit älypuhelimillaan ilman erillisiä sovelluksia. Valintaa tuki lisäksi se, että koodin haluttiin olevan tulevaisuudessa yhteensopiva kauppojen kassapäätteiden kanssa.

Skannattaessaan Mildura Fruit Companyn pakkauksen GS1 2D-koodin kuluttajat ohjautuvat erilliselle mikrosivustolle, joka on saatavilla englanniksi, kiinaksi ja vietnamiksi laitteen kieliasetuksista riippuen. Sivusto tarjoaa kuluttajille tietoa tuotteen aitoudesta, kattavia tuotekuvauksia, säilytysohjeita sekä mahdollisuuden antaa palautetta suoraan tuottajalle. Tämä luo interaktiivisen yhteyden kuluttajan ja alkutuotannon välille. Sivustolla jaetaan myös tarinoita Mildura Fruit Companysta, sekä esitellään hedelmien alkuperää valokuvien ja karttojen avulla.

 

Projektiryhmän suositukset

  • Aloittakaa jäljitettävyyden toteuttaminen mahdollisimman pian: Kauppaliitto Citrus Australia kannustaa jäseniään rakentamaan yrityksiinsä jäljitettävyysjärjestelmiä mieluummin aikaisemmin kuin myöhemmin.
  • Määritelkää projektinne tavoitteet selkeästi: Mildura Fruit Company neuvoo yrityksiä olemaan selkeitä kehitysprojektiensa laajuudesta, priorisoimaan liiketoimintansa kannalta oleelliset tarpeet ja valitsemaan hallittavissa olevan osan jäljittävyyteen liittyen.
  • Tehkää yhteistyötä logistiikkakumppaneiden kanssa: Yhteistyöllä logistiikka-alan kanssa on merkittäviä mahdollisuuksia parantaa toiminnan yhdenmukaisuutta.
  • Hyödyntäkää GS1-standardeja: Mildura Fruit Company ja Citrus Australia suosittelevat GS1-standardien käyttöä toimitusketjun tiedon jäljitettävyyden, yhdenmukaisuuden ja yhteensopivuuden varmistamiseksi.

 

Lähde: GS1 case study: Citrus fruit traceability in a snap

 

Haluatko tietää, miten GS1-standardit voivat tukea tuotteiden jäljitettävyyttä toimitusketjussa? Ota yhteyttä asiantuntijaamme.