Blogi

Koronavirus kiihdytti elintarvikkeiden verkkokaupan kasvua - ja tarvetta saada laadukasta dataa

Kuva logistiikka korona-aikana
Koronavirus pakotti suuret kuluttajamassat siirtymään pikaisesti digitaalisten palveluiden käyttäjiksi ja mullisti muun muassa elintarvikkeiden verkkokaupan.

Koronavirus pakotti suuret kuluttajamassat siirtymään pikaisesti digitaalisten palveluiden käyttäjiksi ja mullisti muun muassa elintarvikkeiden verkkokaupan.  Kaupan Liiton Ilari Kallio kirjoitti Ecommerce Europen tuoreessa raportissa, että elintarvikkeiden verkkokauppa kipusi Suomessa 0,6 prosentista 2 prosenttiin korona-aikana – lukuun, joka oli arvioitu ennen koronaa saavutettavan vasta vuosien päästä.

Vaikka verkkokaupan suurimmat tuoteryhmät ovat tyypillisesti olleet vaatteet ja elektroniikka, monet kuluttajat tulevat luultavasti jatkossakin tekemään elintarvikeostoksiaan helposti ja turvallisesti kotoa käsin. Tämä avaa mahdollisuuksia myös uusille verkkokaupoille.

Tuotetiedot ovat verkkokauppojen myötä entistä keskitetymmin kuluttajien saatavilla. Valtaosa vastaanottaja-asiakkaidemme järjestelmistä saa tuotetiedot Synkasta integraation kautta ja tuotetiedot liikkuvat näin nopeasti eteenpäin - mahdollisesti verkkokauppoihin saakka.

Joidenkin tuotetietojen, kuten esimerkiksi vapaiden tekstikenttien, tarkistaminen teknisesti on vielä haastavaa. Tämän vuoksi tietojen tallentajilta vaaditaan työssään tarkkuutta ja heidän esihenkilöiden tulee ymmärtää, että tietoja tallentavan henkilön työ on erittäin arvokasta ja laatu näkyy aivan siellä prosessin loppupäässä asti.

Kuulin hiljan kollegaltani, että hän oli törmännyt jossain verkkokaupassa tuotteen markkinointitekstiin, jossa luki “tähän teksti” ja tarkistettuaan totesi saman tiedon löytyneen myös Synkasta. Kiire on aika ajoin paikalle pamahtava ikävähkö työkaveri, mutta sen seurauksia voi ehkä yrittää vältellä vaikkapa tämän kaltaisten esimerkkien kautta.
 
Linkki Ecomerce Europen raporttiin. 

Artikkelin kirjoittaja Hannu Lehtonen toimii GS1 Synkka-tuotetietopalvelun kehityspäällikkönä.