Ruoan vastuullisuustietojen kerääminen ja jakaminen
Globaaleihin standardeihin perustuvan datan avulla on mahdollista viestiä vastuullisuudesta maatiloilta aina kansainvälisille kuluttajille saakka. Tietojen välittäminen ja hyödyntäminen ruokaketjussa on sitä tehokkaampaa mitä enemmän toimijat käyttävät yhdenmukaisia ja standardoituja elementtejä muun muassa tuotteiden ja raaka-aineiden yksilöinnissä tai tuotteiden perustietojen rakenteessa.
Food Data Finland -hankkeessa kehitetty ruoan vastuullisuuden tietomalli tarjoaa yrityksille konkreettisen työkalun, jonka avulla ne voivat vastata kasvaviin vastuullisuustiedon tarpeisiin. Tietomalli kuvaa, miten vastuullisuuteen liittyvää dataa voidaan kerätä ja missä muodossa sitä voidaan ketjussa jakaa. Ruoan vastuullisuuden tietomallissa keskitytään erityisesti neljään vastuullisuusmoduuliin: tuotteen alkuperätietoihin, pakkausmateriaalitietoihin, sertifikaatteihin ja hiilijalanjälkitietoihin.
Vastuullisuustietomallin käyttöönoton hyödyt:
- Suomen ruokaketjun kansainvälinen kilpailukyky kasvaa, kun tuotteiden vastuullisuustiedot ovat todennettavissa ja jäljitettävissä yhdenmukaisen datan avulla.
- Yritykset voivat hyödyntää ketjun tietoa ruoan vastuullisuudesta omassa toiminnassaan, kehittää kuluttajalähtöisempää valikoimaa sekä varautua kiristyviin lainsäädännön vaatimuksiin.
- Kuluttajat pääsevät tekemään vastuullisuuteen pohjautuvia valintoja ja vertailuja tuotteiden ja tuoteryhmien välillä.
Käyttöopas >
Käyttöoppaassa kerrotaan, mistä ruoan vastuullisuuden tietomalli koostuu, ja mitä ruokaketjun yrityksissä tulisi tehdä yhteistyön toteuttamiseksi.
LIITE 1: Tietomalli >
Liitteessä 1 on kuvattu ruoan vastuullisuustietomallin tarkemmat sisällöt.
LIITE 2: Markkinapotentiaalin laskelmapohja >
Liitteen 2 markkinapotentiaalin laskelmapohja antaa yleiskuvan, mitä tietoja vastuullisen tuotteen markkinapotentiaalin laskelmassa voidaan käyttää.