Viljapelto ja kädet

Ruoan vastuullisuustietojen kerääminen ja jakaminen

Ruoan vastuullisuudesta kertovista tiedoista on tullut yhä tärkeämpi osa kuluttajien ostopäätöksiä ja yritysten toimintaa. GS1:n ruokaketjun toimijoiden kanssa kehittämä ruoan vastuullisuuden tietomalli kuvaa tavan kerätä ja jakaa vastuullisuustietoja läpi koko ruokaketjun.

Ruoan vastuullisuuden tietomallin maksuttomat dokumentit

Tutustu, miten ruoan vastuullisuuteen liittyvää dataa voidaan kerätä ja missä muodossa sitä voidaan ruokaketjussa jakaa.

Globaaleihin standardeihin perustuvan datan avulla on mahdollista viestiä vastuullisuudesta maatiloilta aina kansainvälisille kuluttajille saakka. Tietojen välittäminen ja hyödyntäminen ruokaketjussa on sitä tehokkaampaa mitä enemmän toimijat käyttävät yhdenmukaisia ja standardoituja elementtejä muun muassa tuotteiden ja raaka-aineiden yksilöinnissä tai tuotteiden perustietojen rakenteessa.

Food Data Finland -hankkeessa kehitetty ruoan vastuullisuuden tietomalli tarjoaa yrityksille konkreettisen työkalun, jonka avulla ne voivat vastata kasvaviin vastuullisuustiedon tarpeisiin. Tietomalli kuvaa, miten vastuullisuuteen liittyvää dataa voidaan kerätä ja missä muodossa sitä voidaan ketjussa jakaa. Ruoan vastuullisuuden tietomallissa keskitytään erityisesti neljään vastuullisuusmoduuliin: tuotteen alkuperätietoihin, pakkausmateriaalitietoihin, sertifikaatteihin ja hiilijalanjälkitietoihin.

 

Vastuullisuustietomallin käyttöönoton hyödyt:

  • Suomen ruokaketjun kansainvälinen kilpailukyky kasvaa, kun tuotteiden vastuullisuustiedot ovat todennettavissa ja jäljitettävissä yhdenmukaisen datan avulla.
  • Yritykset voivat hyödyntää ketjun tietoa ruoan vastuullisuudesta omassa toiminnassaan, kehittää kuluttajalähtöisempää valikoimaa sekä varautua kiristyviin lainsäädännön vaatimuksiin.
  • Kuluttajat pääsevät tekemään vastuullisuuteen pohjautuvia valintoja ja vertailuja tuotteiden ja tuoteryhmien välillä.

 

Dokumentit

Käyttöopas: kerrotaan, mistä ruoan vastuullisuuden tietomalli koostuu, ja mitä ruokaketjun yrityksissä tulisi tehdä yhteistyön toteuttamiseksi

LIITE 1: Tietomalli: kuvattu ruoan vastuullisuustietomallin tarkemmat sisällöt

LIITE 2: Markkinapotentiaalin laskelmapohja: antaa yleiskuvan, mitä tietoja vastuullisen tuotteen markkinapotentiaalin laskelmassa voidaan käyttää

Lataa maksuttomat dokumentit >