Puunrunko

Metsäkatoasetuksen edellyttämä tiedonkulku

Metsäkatoasetuksen myötä ruokaketjun yritykset kohtaavat aivan uudenlaisia vaatimuksia tiedon keräämisessä ja jakamisessa. Laadimme yhteiskehitysprojektissamme ratkaisuehdotuksen, jolla asetuksen edellyttämät tiedot saadaan kerättyä ja jaettua tehokkaasti ja rakenteeltaan yhdenmukaisesti tietoa tarvitsevien toimijoiden kesken.

EU:n metsäkatoasetuksen (EU Deforestation Regulation, EUDR) tavoitteena on minimoida unionin osuus maailmanlaajuiseen metsäkatoon ja metsien tilan heikkenemiseen. Se asettaa tiukat vaatimukset tuotteen tai raaka-aineen alkuperän osoittamiseksi. Lisäksi se edellyttää eräkohtaista Due diligence (DD) -vakuutusta EU-komission TRACES-järjestelmään tuotteen tai raaka-aineen markkinoille saattamisesta.

Food Data Finland -kasvumoottorihankkeen kehitysprojektissa laadittu ratkaisuehdotus käsittelee EU:n metsäkatoasetuksen edellyttämien tietojen kulkua ruokaketjussa. Sen tavoitteena on auttaa suomalaisia ruokaketjun toimijoita vastaamaan asetuksen tieto- ja datavaatimuksiin tehokkaasti ja kattavasti. Dokumentin tarjoamat ratkaisuehdotukset ovat soveltuvin osin myös muiden kuin ruokaketjun toimijoiden hyödynnettävissä.

 

Tuotteiden perustietojen tietomalli 

Tuotteiden perustietojen tietomalli on ehdotus siitä, missä muodossa metsäkatoasetuksen edellyttämiä perustietoja voitaisiin ketjussa jakaa. Tietomalli pohjautuu GS1:n GDSN-tuotetietostandardin hyödyntämiseen.

 

Ratkaisuehdotukset eräkohtaisen tiedon jakamiseen  

Ratkaisuehdotuksissa keskeistä on tiedon jakamisen yhdenmukaistaminen ja automatisointi, jolloin manuaalinen työ vähenee, tiedonsiirto tehostuu ja tiedon luotettavuus paranee. Ehdotukset sisältävät neljä pääkohtaa:

  • Asianmukaisten huolellisuusvakuutusten (DD-vakuutus) tekeminen TRACES-järjestelmässä API-rajapintojen kautta automatisoidusti
  • TRACES-järjestelmästä saatujen viite- ja verifiointinumeroiden välittäminen tehokkaasti toimitussanomilla
  • Jos sähköiset sanomat eivät ole käytössä, tietojen lisääminen lavalapuille tai lähetysdokumenteille 2D-koodien avulla, jotta ne ovat koneluettavassa muodossa
  • EPCIS-standardin käyttöönotto mahdollistamaan toimitusketjun tapahtumatietojen kerääminen, hallinta ja jakaminen standardoidusti ja joustavasti eri osapuolten välillä – myös tulevien lainsäädäntöjen tietovaatimuksia ajatellen.  

 

Kehittämisen toteutus on jaettu kolmeen vaiheeseen

Metsäkatoasetuksen tietovaatimusten toteuttaminen vaatii koko ruokaketjulta muutoksia prosesseihin, tiedonkeruuseen sekä tiedonvälittämiseen kauppakumppaneiden kesken. Asetuksen tiukka aikataulu ja toistaiseksi avoimet kysymykset johtavat siihen, että sen vaatimuksiin on käytännössä mahdotonta vastata annetussa aikataulussa. Tämän takia ratkaisu on jaoteltu toteuttamisen tiekartalla kolmeen eri vaiheeseen.

Vaihe I: Minimitoteutus

Kuvaa heti tehtäviä toimenpiteitä, joilla eri osapuolet valmistautuvat vastaamaan asetuksen asettamiin vaatimuksiin mahdollisimman kattavasti. Sisältää muun muassa tiedon keräämistä ja tietoteknisten valmiuksien kehittämistä.

Vaihe II: Yhtenäinen tiedonsiirto

Kuvaa eri osapuolilta edellytettäviä toimenpiteitä, jotta toimiala voi vastata asetuksen vaatimuksiin tehokkaasti. Keskeistä on tiedon yhdenmukainen välitys ruokaketjussa ja toimintojen automatisointi.

Vaihe III: Skaalautuva ratkaisu

Kuvaa ratkaisua, jolla yritykset voivat vastata tulevaisuudessa myös muihin uusiin lainsäädännön vaatimuksiin. Keskeistä on kulloinkin tarvittavan tiedon kulku ruokaketjussa digitaalisessa muodossa ja yhtenäisten toimintamallien ulottuminen myös alkutuotantoon.

 

Ruokaketjun toimijoiden tulee toimia metsäkatoasetuksen mukaisesti. Jos ratkaisuehdotuksen sisältö on ristiriidassa komission tai valvovan viranomaisen ohjeiden kanssa, noudatetaan ensisijaisesti viranomaisten ohjeita.

Koulutus: Ratkaisut metsäkatoasetuksen tietovaateisiin

Koulutuksessa käymme läpi, miten yrityksenne voi vastata EU:n metsäkatoasetuksen edellyttämään tiedonkulkuun.