Jäljitettävyysdataa käden päällä

Yhteentoimiva jäljitettävyys GS1-standardien avulla

Kauppakumppanit, kuluttajat ja viranomaiset vaativat yhä enemmän läpinäkyvyyttä tuotteiden alkuperään ja vastuullisuuteen. GS1-standardit tukevat tehokkaasti tätä jäljitettävyyttä tarjoamalla yhteentoimivia kansainvälisiä ratkaisuja tuotteiden ja niihin liittyvien tapahtumien seuraamiseen tuotteiden koko elinkaaren ajan.

Jäljitettävyys tarkoittaa kykyä seurata tuotetta aina alkuperästä sen nykyiseen tilaan. Se on prosessi, jonka avulla voidaan selvittää esimerkiksi, mistä tuote on peräisin, miten sitä on muutettu ja siirretty, ja kuka sitä on käsitellyt. Jäljitettävyys ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki tuotetta koskevat tiedot olisivat julkisesti saatavilla. Sen sijaan tiedot jaetaan vain heille, joilla on niille perusteltu tarve.

Tiedon läpinäkyvyys liittyy olennaisesti jäljitettävyyteen. Se varmistaa, että tiedot ovat saatavilla ja ymmärrettäviä kaikille asiaankuuluville osapuolille. 

GS1:n ratkaisu toimitusketjun yhteentoimivan jäljitettävyyden mahdollistamiseksi perustuu globaaleihin ja avoimiin eli kaikkien käytettävissä oleviin standardeihin, jotka tarjoavat tiedon läpinäkyvyyden toimitusketjun eri osa-alueisiin. Tiedot tallennetaan ja siirretään digitaalisesti yhteentoimivasti koko toimitusketjun ajan, mikä mahdollistaa myös automaation hyödyntämisen prosesseissa.

Siinä missä omavalvonta varmistaa laadun ja turvallisuuden yksittäisessä yrityksessä, yhteentoimiva jäljitettävyys tarjoaa kokonaisvaltaisen näkymän toimitusketjuun. Se varmistaa tehokkuuden, läpinäkyvyyden ja vaatimustenmukaisuuden koko ketjussa.

GS1-standardeja tarvitaan kun ”yksi eteen, yksi taakse” ei enää riitä

EU:n vihreän siirtymän ja datastrategian useat lainsäädännön vaatimukset edellyttävät tarkempaa dataa ja sen verkostomaisempaa jakamista. Myös kuluttajat haluavat luotettavaa tietoa tuotteista ja erityisesti niiden alkuperistä. Perinteisen lainsäädännön vaatimus, jossa yrityksen pitää pystyä raportoimaan tuotteen tiedot vain omille kauppakumppaneilleen, ei nykyisin enää riitä.

Yhteentoimiva, standardeihin perustuva jäljitettävyys tuo toimitusketjuihin läpinäkyvyyttä, turvallisuutta, tehokkuutta ja parempaa riskienhallintaa. Se parantaa toimijoiden välistä yhteistyötä ja tiedonvaihtoa, mikä mahdollistaa luotettavamman ja tehokkaamman toimitusketjun hallinnan. Standardit helpottavat myös viranomaisvaatimusten noudattamista ja lisäävät kuluttajien luottamusta tuotteisiin, mikä on kriittistä erityisesti globaalissa ja monimutkaisessa kaupankäynnissä.

 

Yhteentoimivan jäljitettävyyden rakennuspalikat

GS1 Global Traceability Standard kokoaa yhteen GS1:n jäljitettävyysstandardit muodostaen globaalin kehyksen, joka varmistaa eri jäljitettävyysjärjestelmien yhteentoimivuuden ja skaalautuvuuden. GS1:n yksilöinnin ja tunnistamisen standardien lisäksi se koostuu jakamisen standardeista, jotka tukevat tiedon jäljitettävyyttä.

 

GS1:n yksilöinnin standardit luovat tiedon jäljitettävyydelle perustan. Ne määrittelevät toimitusketjujen osille, kuten tuotteille, sijainneille ja osapuolille yksilölliset tunnisteet, jolloin niistä tulee yhdenmukaisesti tunnistettavia, jaettavia ja jäljitettäviä kaikilla markkinoilla. Tunnisteet yhdistetään toimitusketjun eri tapahtumiin ja prosesseihin.

GS1:n tunnistamisen standardien, kuten viivakoodien ja EPC/RFID-tunnisteiden avulla yksilöivän tunnisteen saanut kohde yhdistetään sen digitaaliseen maailmaan. Siten kohteeseen voidaan helposti liittää tietoja toimitusketjun eri vaiheissa.

GS1:n tiedon jakamisen standardit, kuten tapahtumatietojen standardi EPCIS ja tuotetietojen standardi GDSN, tarjoavat yhtenäisen rakenteen ja muodon toimitusketjun eri toimijoiden väliselle tiedonvaihdolle. Niiden avulla liikekumppanit voivat helposti ja tehokkaasti vaihtaa esimerkiksi esimerkiksi master dataa tuotetiedoista, transaktiotietoa tilauksista tai tapahtumatietoa tuotteen eri vaiheista arvoketjussa.

Salaatintaimia ja dataa

Suomen ruokaketjuun luodaan yhteentoimivaa jäljitettävyyttä

Olemme käynnistäneet Food Data Finland -hankkeessa kehitystyön, jonka tavoitteena on luoda GS1-standardien avulla Suomen ruokaketjuun yhteentoimiva jäljitettävyys. Tutustu yhteiskehitysprojektiimme Ruokaketjun jäljitettävyyden tiekartta.

Uutisia ja blogikirjoituksia

GS1 Global Traceability Standard

GS1 Global Traceability Standard (GTS2) kokoaa yhteen GS1:n jäljitettävyysstandardit.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme.

Kimmo Keravuori

Kimmo Keravuori

Standards and Compliance Lead
Kuva Petri kasvot2

Petri Leppänen

Development Manager – GS1-standardit ja kiinteistö- ja rakennusala