Uutinen

Rakennusalan yhteiskehitysprojektissa betonielementtien toimitusketjun digitalisaatiota edistetään standardien avulla

BETK-projektin pilottityömaa
GS1 Finland on mukana Rakennusteollisuus RT:n vetämässä rakennusalan yhteisessä kehitysprojektissa, jonka tavoitteena on edistää betonielementtien toimitusketjun digitalisointia. BETK-projekti pyrkii parantamaan toimitusketjun läpinäkyvyyttä ja kehittämään rakennusalan prosesseja standardoitujen ratkaisujen avulla.

Kohti tehokkaampaa ja kestävämpää rakentamista

BETK-kehitysprojekti on merkittävä askel kohti digitalisoitua ja teollistettua rakennusalaa Suomessa. Hyödyntämällä moderneja teknologioita ja standardeja projekti pyrkii lisäämään rakennusprosessien tehokkuutta, vähentämään hukkaa ja parantamaan toimitusketjun läpinäkyvyyttä. Tämä ei ainoastaan tuo kustannussäästöjä, vaan edistää myös kestävää kehitystä ja parantaa rakentamisen laatua.

– Projekti toimii erinomaisena esimerkkinä siitä, kuinka yhteistyö ja standardien hyödyntäminen voivat tuoda merkittäviä parannuksia toimialalle ja luoda pohjan tulevaisuuden älykkäälle rakentamiselle. Odotan, että pääsemme pilottien kautta todentamaan tämän, GS1:n kehityspäällikkö Petri Leppänen sanoo.

Projektiin osallistuu kolme betonielementtejä valmistavaa yritystä: Lujabetoni, Consolis Parma ja Betset sekä kaksi rakennusliikettä: Fira ja NCC. Lisäksi mukana on laaja joukko muita betonielementtien toimitusketjuun ja digitaalisiin menetelmiin liittyviä toimijoita: Aalto-yliopisto, Sitowise, Con X Digi Technologies, Consti, Flow Technologies, Twinbase, Riffid, Nordic ID, RFID Lab Finland ja Rakennustieto.

 

Standardit tehokkuuden perustana

Rakennusalalla on tunnistettu, että betonielementtien toimitusketjun tehokas digitalisointi ja teollistaminen edellyttävät suunnittelun ja toimitusketjun tietosisältöjen vakiointia. Tarvitaan myös yhdenmukaisia ja yhteentoimivia menetelmiä, jotka mahdollistavat betonielementtien yksilöimisen, automaattisen tunnistamisen sekä niihin liittyvän tiedon tehokkaan jakamisen prosesseissa. 

BETK-projektissa (betonielementtitoimitusketju) hyödynnetään GS1-standardia, joka antaa betonielementeille yksilöllisen tunnistenumeron. Tämä tunniste sisällytetään etäluettavaan RFID-tagiin ja 2D-koodiin, mikä mahdollistaa elementtien tarkan ja nopean tunnistamisen toimitusketjun eri vaiheissa.

– RFID-tagin ja 2D-koodin avulla elementin yksilöivä numero voidaan lukea missä tahansa toimitusketjun vaiheessa, kuten kuljetuksessa tai työmaalla, Petri Leppänen kertoo. 

– Järjestelmiin voidaan tallentaa tai hakea tietoa juuri kyseisestä elementistä.

Lisäksi projektissa tutkitaan Peppol- ja GS1 EPCIS -standardien käyttöä tietojen välittämiseen. Niiden avulla voidaan siirtää tietoa reaaliaikaisesti ja saumattomasti osapuolten välillä, mikä vähentää virheiden määrää ja parantaa toimitusketjun läpinäkyvyyttä.

– Projektissa halutaan hyödyntää Peppol-standardia betonielementteihin liittyvien tilaus- ja toimitussanomien välittämiseen. Työn edetessä on lisäksi noussut esiin tarve tallentaa ja välittää toimitusketjun varrelta tietoa elementteihin liittyvistä tapahtumista, kuten niiden saapumisesta työmaalle tai asentamisesta paikalleen. GS1:n EPCIS tarjoaa tähän standardoidun mallin, Petri Leppänen sanoo.

 

Pilotit käynnistyvät syyskuussa

Syyskuussa käynnistyy RFID-tunnisteiden pilotointi kahdella kerrostalotyömaalla Helsingissä ja Tampereella. Piloteissa testataan tagien upotusta betonielementteihin, niiden tietosisältöä sekä luentaa eri olosuhteissa ja paikoissa. Tavoitteena on varmistaa teknologian toimivuus ja löytää parhaat käytännöt laajamittaiseen käyttöön tulevaisuudessa.

Pilotoinneissa keskitytään myös tietomallien tietosisältöjen vakiointiin ja tiedonsiirtoon osapuolten välillä. Tavoitteena on ottaa käyttöön standardit, jotka tukevat tehokasta ja luotettavaa tiedonvaihtoa koko toimitusketjussa.

 

Lisätietoa

Betoniteollisuus ry: https://betoni.com/rakentaminen/betk/ 

Rakennusteollisuus RT ry: https://rt.fi/blogi/2024/06/tuotetiedon-digitalisointi-tehostaa-koko-toimitusketjua/