Uutinen

Nykyistä laajemman jäljitettävyyden rakentaminen ruokaketjuun etenee – kehitystyötä ohjaava tiekartta valmis

Kasvavia versoja ja dataa
Tiekartta yhteentoimivan jäljitettävyyden rakentamiseksi Suomen ruokaketjuun on valmistunut. Se tarjoaa konkreettisen suunnan yrityksille, jotka haluavat hyödyntää ketjussa syntyvää tietoa tehokkaammin varautuakseen tiukentuviin lainsäädännön vaatimuksiin ja vahvistaakseen kilpailukykyään niin kotimaassa kuin viennissä. Ryhmä yrityksiä on sitoutunut toteuttamaan tiekartan toimenpiteet GS1 Finlandin käynnistämässä ohjelmassa.

GS1 Finland on laatinut yhdessä elintarviketeollisuuden ja päivittäistavarakaupan yritysten kanssa tiekartan, joka ohjaa yhteentoimivan jäljitettävyysratkaisun rakentamista Suomen ruokaketjuun. Jäljitettävyys tarkoittaa kykyä seurata tuotetta aina alkuperästä sen nykyiseen tilaan. Se on prosessi, jonka avulla voidaan selvittää esimerkiksi, mistä tuote on peräisin, miten sitä on muutettu ja siirretty, ja kuka sitä on käsitellyt.

Yhteentoimivaa jäljitettävyystiedosta tulee, kun tiedot tallennetaan ja siirretään digitaalisesti samassa muodossa koko ruokaketjun matkalla. Siksi sen perustaksi valittiin kansainväliset GS1-standardit, jotka mahdollistavat rakenteeltaan yhdenmukaisen tiedonvaihdon toimijoiden välillä – paitsi kotimaassa myös rajat ylittävässä kaupassa.

 

Tiekartan toteutus alkaa

Seuraavaksi GS1 käynnistää Yhteentoimiva jäljitettävyys -ohjelman, jossa ryhmä elintarviketeollisuuden ja päivittäistavarakaupan yrityksiä on sitoutunut viemään tiekartan toimet käytäntöön. Toimenpiteet on koottu ohjelman kehitysprojekteiksi, jotka on tarkoitus toteuttaa vuosina 2025–2027.

– Tavoitteenamme on rakentaa laajempi jäljitettävyys Suomen ruokaketjun kaikkiin vaiheisiin, jotta yritykset voivat vastata muuttuviin lainsäädännön vaatimuksiin ja varmistaa vastuullisen sekä tehokkaan toimintaympäristön. Hyödynnämme kansainvälisiä oppeja ja kokemuksia, mutta samalla rakennamme ratkaisun, joka vastaa Suomen erityistarpeisiin ja tekee suomalaisesta ruokaketjusta entistä kilpailukykyisemmän tulevaisuudessa, sanoo GS1 Finlandin toimitusjohtaja Jukka Kehusmaa.

Ohjelmaan osallistuvat Apetit, Atria, Fazer, HKFoods, Kesko, SOK ja Valio. Yritykset kokevat, että yhteistyöllä saavutetaan ruokaketjuun konkreettisia hyötyjä.

– Suomalaisten elintarvikkeiden vientimahdollisuuksien parantamiseksi on arvokasta tuoda esille se työ, jota teemme suomalaisessa maataloudessa ja elintarviketeollisuudessa luontoarvojen eteen. Jotta saamme tarvittavan tiedon läpinäkyvämmäksi ja osaksi tuotteen markkinointia, tarvitaan tuotteiden jäljitettävyyttä ja tehokasta tiedon siirtämistä läpi koko arvoketjun. Jäljitettävyyden tiekartta luo perustan hankkeelle, jonka tavoitteena on mahdollistaa vastuullisuustiedon välittäminen pellolta pöytään, sanoo Anna Nicol, Fazerin johtaja, Sustainability strategy & reporting.

 

Yhtenäiset toimintatavat tukevat koko ruokaketjua

Jäljitettävyystiedon yhtenäistäminen tukee vastuullisuuden todentamista ja auttaa vastaamaan kiristyviin tietovaatimuksiin – erityisesti nopeasti muuttuvassa sääntely-ympäristössä. Samalla se luo pohjaa uusille innovaatioille, kasvun mahdollisuuksille ja kansainväliselle kilpailukyvylle.

– Toimitusketjun tunteminen ja jäljitettävyyden parantaminen on entistä keskeisempää vastuullisuussääntelyn kiristyessä. Kun tavarantoimittajia on paljon, yhdenmukainen ja automatisoitu tiedonvälitys on avain tehokkaaseen toimitusketjun hallintaan. Yhtenäiset toimintatavat eivät ainoastaan helpota meidän raportointiamme ja tiedonhallintaamme, vaan tukevat myös tavarantoimittajiamme – kun tietoja pyydetään samoilla periaatteilla, manuaalinen työ vähenee, tiedonsiirto tehostuu ja tiedon luotettavuus paranee, kertoo K-ryhmän toimitusketjujohtaja Jussi Kumara.

 

Kaikki mukaan – skaalaaminen tuo todelliset hyödyt

Yhteentoimiva jäljitettävyys -ohjelman työ käynnistyy välittömästi, ja siihen kutsutaan mukaan kaikki alan yritykset, viranomaiset ja sidosryhmät, jotka haluavat olla rakentamassa Suomen ruokaketjuun tehokasta ja sujuvaa tiedonkulkua. Ohjelman tavoitteena on myös, että sen kehittämät ratkaisut leviävät mahdollisimman laajasti yritysten käyttöön.

– Jäljitettävyyden onnistunut kehittäminen edellyttää tiivistä yhteistyötä sekä yritysten kesken että viranomaisten kanssa. Ja mitä useampi toimija ottaa ohjelmassa kehitettävät ratkaisut käyttöönsä, sitä tehokkaammin ne palvelevat koko ruokaketjua, toteaa Jukka Kehusmaa.

 

Mitä on yhteentoimiva jäljitettävyys?
  • Kattaa tuotteen koko matkan raaka-aineiden tuotannosta valmistukseen, jakeluun ja lopputuotteeseen asti ja mahdollistaa tiedon kulun molempiin suuntiin toimitusketjussa.
  • Perustuu yhteisiin standardeihin ja yhdenmukaiseen tiedonkulkuun, jolloin eri yritykset ja järjestelmät voivat jakaa ja hyödyntää tietoa sujuvasti.
  • Mahdollistaa tiedon älykkään hyödyntämisen, mikä tukee muun muassa vastuullisuuden kehittämistä, toiminnan tehostamista ja asiakasluottamuksen vahvistamista.

 

Mitä Yhteentoimiva jäljitettävyys -ohjelma tarjoaa ruokaketjulle?
  • Monialaisen yhteistyöalustan, jossa Suomen ruokaketjun yritykset, viranomaiset ja muut sidosryhmät voivat kehittää yhteisiä toimintatapoja
  • Yhteisen tiekartan, joka ohjaa konkreettisesti laajemman jäljitettävyyden kehittämistä koko ruokaketjussa
  • Kehitysprojekteja, joissa yritykset yhdessä rakentavat ja pilotoivat uusia skaalattavia ja standardipohjaisia ratkaisuja käytännössä
  • Konkreettisia keinoja, joiden avulla yritykset voivat vastata lainsäädännön vaatimuksiin, tehostaa toimintaa, parantaa vastuullisuutta ja lisätä läpinäkyvyyttä

 

Lisätietoja
Anu Lahdenperä, CGO, GS1 Finland, p. 050 402 3546, anu.lahdenpera@gs1.fi 
Terhi Paavilainen, viestintäpäällikkö, GS1 Finland, p. 050 464 3970, terhi.paavilainen@gs1.fi 

Ruokaketjun jäljitettävyyden tiekartta

Toteutimme yhdessä toimialan toimijoiden kanssa kehitysprojektin, jossa laaditiin tiekartta yhteentoimivien jäljitettävyysratkaisujen käyttöönottamiseksi Suomen ruokaketjussa. Voit tilata projektin loppuraportin sähköpostiisi.