Blogi

Tunnisteiden ja viivakoodien ylläpito helpottuu GS1 Rekisterin avulla

Standardit viivakoodi
GS1 Rekisteri on maksuton palvelu tuotetunnisteiden ja viivakoodien hallintaan.

GS1 Rekisterin avulla tuotteille ja pakkauksille luodaan yksilölliset koodit ja muodostetaan viivakoodit. Uusien koodien lisäksi Rekisterissä ylläpidetään myös olemassa olevia koodeja - kun koodi otetaan käyttöön, se aktivoidaan ja kun tuotteen myynti loppuu, koodi passivoidaan. Näin koodit pysyvät järjestyksessä koko tuotteen elinkaaren aikana. 

Perustamisvaiheessa koodille lisätään muutama perustieto, kuten tuotteen nimi ja tavararyhmä. Nämä tiedot yksilöivät tuotteen. Koodin täytyy olla oikein, sillä se on tärkeä tieto monessa kaupan prosessissa. Kaupankäynnin automatisointi ja digitalisoituminen tuovat myös uusia tarpeita tuotteiden yksilöintiin ja tunnistamiseen. 

GS1 Rekisteriin tallennetaan kaikki tuotteiden ja pakkausten tuotekoodit. Rekisteristä on helppo ottaa uusi koodi käyttöön ja samalla seurata, kuinka paljon omasta nume- roavaruudesta on jäljellä. Kun koodit ovat järjestyksessä, vältytään myös päällekkäisiltä koodeilta ja koodien väärinkäytöltä. 

Jokaisesta koodista voidaan muodostaa myös viivakoodi. Rekisterin tuottama viivakoodi on hyvälaatuinen kuva, jonka voi liittää suoraan tuotteen pakkaukseen tai siirtää tarra-arkille ja tulostaa. 

GS1 Rekisterin käyttöönotto 

GS1 Rekisteri-palvelu on kaikkien yritystunnisteasiakkaiden käytössä, eli jos tuotteis- sasi on 64-alkuiset GTIN-koodit (se numerosarja viivakoodin alla, viralliselta nimeltään siis GTIN eli Global Trate Item Number), voit milloin tahansa ottaa rekisterin maksutta käyttöösi. Näin varmistat, että tuotteidesi tuotetunnisteet ja viivakoodit säilyvät tallessa ja järjestyksessä yhdessä ja samassa paikassa. 

Käyttöönoton tueksi on olemassa monenlaista apua mm. asiakasohjeiden, videoiden ja maksullisen käyttöönottopalvelun muodossa. Käyttöönottopalvelu sisältää olemassa olevien koodien latauksen Rekisteriin sekä perehdytyksen Rekisterin käyttöön. 
GS1 Finland on osa avointa, puolueetonta ja voittoa tavoittelematonta kansainvälistä GS1-organisaatiota, joka auttaa asiakkaitaan hallitsemaan ja tehosta- maan toimitusketjujaan eri toimialoilla. GS1:n tunnetuin standardi on EAN-viiva- koodi.

GS1 Finland myöntää yksinoikeudella GS1-yritystunnisteita Suomessa. 

GS1 Finland tarjoaa asiakkailleen myös mm. Synkka-palvelun, joka on Suomen laajin tuotetietopalvelu, Synkan tuotetiedot pohjautuvat kansainväliseen GDSN-standardiin ja tämän ansiosta tuotetietoja voidaan lähettää myös muiden maiden ja markkina-alueiden GDSN-yhteensopiviin tuotetietopankkeihin. 

Blogin kirjoittaja Katarina Bredenberg vastaa GS1:llä asiakkuuksista ja myynnistä tavarantoimittajille sekä kouluttaa niin uusia kuin kokeneempia GS1-palveluiden käyttäjiä.