Kirjahylly

Näin merkitset kirjasi ja kausijulkaisusi

Julkaisujen yksilölliseen tunnistamiseen käytetään Suomen kansallisia ISBN- ja ISSN-tunnuksia. Kirjojen ja kausijulkaisujen viivakoodimerkintöjä varten haetaan Kansalliskirjastosta ISBN- tai ISSN-tunnus, josta tehdään GS1-standardin mukainen EAN-13-viivakoodi. Viivakoodin yhteydessä voidaan käyttää 2- tai 5-numeroista lisäsymbolia (Add-On). Kirjojen ISBN-tunnuksen GS1-etuliite on 978-979. Kausijulkaisuiden ISSN-tunnuksen GS1-etuliite on 977.

 

ISBN-tunnus (International Standard Book Number)

ISBN-symboli

ISBN on kirjan tai muun erillisteoksen yksiselitteinen tunnus. Se annetaan kaikille teoksille, jotka sisällöltään vastaavat kirjaa ja tarkoitettuja julkiseen käyttöön. Teos voi olla painettu kirja, audiovisuaalinen tai elektroninen tallenne. Erillinen ISBN-tunnus annetaan jokaiselle kirjalle tai muulle erillisteokselle, sen jokaiselle julkaisumuodolle (asulle) ja muutoksia sisältävälle painokselle.

Lue lisää ISBN-tunnuksesta Kansalliskirjaston verkkosivuilta >

 

ISSN-tunnus (International Standard Serial Number)

ISSN on jatkuvasti ilmestyvän tekstijulkaisun kansainvälinen tunnus. Sen avulla tietty lehti, julkaisusarja tai muu jatkuva julkaisu voidaan yksiselitteisesti erottaa muista, jopa samannimisistä julkaisuista. ISSN-tunnus liittyy kiinteästi julkaisun nimeen: nimen muuttuessa myös tunnus on muutettava.

Lue lisää ISSN-tunnuksesta Kansalliskirjaston verkkosivuilta >

 

ISMN-tunnus (International Standard Music Number)

ISMN on nuottijulkaisujen standarditunnus. Se on tarkoitettu apuvälineeksi nuottien kustantamiseen ja myyntiin sekä musiikkikirjastotoimintaan. Tunnus helpottaa julkaisun löytymistä ja käsittelyä. Nuottijulkaisujen ISMN vastaa kirjojen ISBN-tunnusta. Suomen kansallinen ISBN-keskus vastaa sekä ISBN- että ISMN-toiminnasta.

Lue lisää ISMN-tunnuksesta Kansalliskirjaston verkkosivuilta >

Näin saat julkaisullesi viivakoodin

GS1 on ainoa virallinen EAN-viivakoodien myöntäjä Suomessa ja ulkomailla.

Tarvitsetko tunnisteita ja viivakoodeja?

Ensimmäinen askel GS1:n standardien käyttöön on GS1-yritystunnisteen hankkiminen. Se muodostaa yrityksesi tunnisteiden perustan.