LVI- ja sähkönumeroihin perustuvien GTIN-koodien rekisteröinti

GS1 Finland tarjoaa mahdollisuuden rekisteröidä tuotteillanne käytössä olevat LVI-numeroihin perustuvat GTIN-koodit maksutta yrityksen omiin nimiin.

GTIN-koodien rekisteröinti

LVI- tai sähkönumeron perusteella ei enää voi muodostaa GTIN-koodia LVI-info.fi ja Sähkönumerot.fi-palveluissa, vaan jatkossa GTIN-koodien luonti tapahtuu yrityksen oman GS1-yritystunnisteen pohjalta. Aiemmin luotujen LVI-numeroon tai sähkönumeroon perustuvien GTIN-koodien käyttöä voi jatkaa normaalisti, mutta suosittelemme niidenkin rekisteröimistä yrityksen omiin nimiin.

GTIN-koodi (Global Trade Item Number), tuttavallisemmin ”enari”, on GS1:n standardijärjestelmään kuuluva tunnistenumero, jota käytetään kauppanimikkeiden yksilöimiseen maailmanlaajuisesti. GTIN-koodilla voidaan yksilöidä kaikki tuotteet ja palvelut, joita yhteisen perustiedon avulla on tarve hinnoitella, tilata, toimittaa, laskuttaa tai rahastaa. 

GTIN-koodit rekisteröidään GS1:n globaaleihin rekistereihin sen yrityksen nimiin, jonka tuotteen ne yksilöivät. LVI- ja sähköteknisillä tuotteilla on Suomessa käytetty usein LVI-numeroon tai sähkönumeroon perustuvaa GTIN-koodia, mutta tällöin tuotetta valmistavaa tai markkinoivaa yritystä ei voida tunnistaa koodin perusteella, sillä kaikkien LVI-numeroon perustuvien GTIN-koodien haltijana on GS1:n rekistereissä LVI-Numero Oy ja sähkönumeroon perustuvien koodien haltijana on Sähköteknisen kaupan liitto ry. 

GS1 Finland tarjoaa nyt yrityksellenne mahdollisuutta rekisteröidä tuotteillanne käytössä olevat LVI-numeroihin ja/tai sähkönumeroihin perustuvat GTIN-koodit maksutta yrityksenne omiin nimiin. Vaatimuksena rekisteröinnille on, että yrityksellänne on voimassa vähintään yksi GS1-yritystunniste. Mikäli teillä ei vielä ole omaa yritystunnistetta, voitte tilata sellaisen osoitteesta tästä linkistä

Lue lisää yritystunnisteesta tästä linkistä

GS1-yritystunnisteen hinta riippuu siihen sisältyvien numeroiden määrästä sekä yrityksen liikevaihdosta ja on alkaen 122 euroa vuodessa + 60 euron myöntämismaksu (alv. 0 %). Hinnasto löytyy kokonaisuudessaan osoitteesta: https://gs1.fi/fi/palvelumme/palveluiden-hinnastot 

Kun olette tilanneet oman GS1-yritystunnisteen tai jos yrityksellänne on jo sellainen, niin pyydämme teitä olemaan yhteydessä GS1:n asiakaspalveluun LVI-numeroihin perustuvien GTIN-koodienne rekisteröimiseksi. Ota yhteyttä asiakaspalvelu@gs1.fi.

GTIN-koodien rekisteröinnistä monia hyötyjä 

GTIN-koodin rekisteröiminen sitä käyttävälle yritykselle parantaa tuotteen jäljitettävyyttä ja auttaa mm. tuoteväärennösten estämisessä. Tuotteen valmistajan tai markkinoijan kertovien GTIN-koodien merkitys kasvaa jatkuvasti erityisesti kansainvälisessä kaupassa. Esimerkiksi heinäkuusta 2021 alkaen Venäjälle ja muihin Euraasian talousunionin (EAEU) jäsenmaihin vietävillä kuluttaja- ja teollisuustuotteilla on oltava GTIN-koodi, joka voidaan jäljittää tuotteen valmistajaan. 

GTIN-koodin merkitys on kasvanut viime vuosina myös kiinteistö- ja rakentamisalan tuotteiden yksilöinnissä. Esimerkiksi Ruotsissa alan yritykset sitoutuivat vuonna 2018 yhteisessä julkilausumassaan GTIN-koodin käyttöön tuotteiden yksilöinnissä ja työtä on jatkettu kirjoittamalla erityisesti rakennustuotteita koskeva soveltamisohje GTIN-koodien käyttöön. Alan uudessa päätöksessä GTIN-koodien käyttöä vaaditaan Ruotsissa kaikilla rakennustuotteilla 1.7.2022 alkaen.

Täältä löydät muutokset liittyviä kysymyksiä ja vastauksia

Kysy lisää asiantuntijaltamme

Kuva Petri kasvot2

Petri Leppänen

Development Manager