Mies rautakaupassa skannaa tuotetietoja

LVI- ja sähkönumeroihin perustuvien GTIN-koodien rekisteröinti yritykselle

LVI- ja sähköteknisten tuotteiden GTIN-koodien muodostamisen käytäntö on muuttunut. LVI- ja sähkönumeroiden sijaan koodit luodaan yrityksen oman GS1-yritystunnisteen avulla. GS1 Finland tarjoaa mahdollisuuden rekisteröidä tuotteillanne käytössä olevat LVI- ja sähkönumeroihin perustuvat GTIN-koodit maksutta yrityksenne nimiin.

LVI- tai sähkönumeron perusteella ei enää voi muodostaa GTIN-koodia LVI-info.fi ja Sähkönumerot.fi-palveluissa, vaan jatkossa GTIN-koodien luonti tapahtuu yrityksen oman GS1-yritystunnisteen pohjalta. Aiemmin luotujen LVI- tai sähkönumeroon perustuvien GTIN-koodien käyttöä voi jatkaa normaalisti, mutta suosittelemme vahvasti niidenkin rekisteröimistä yrityksenne omiin nimiin.

 

Mikä on GTIN-koodi?

GTIN-koodi (Global Trade Item Number), tuttavallisemmin ”enari”, on GS1:n standardijärjestelmään kuuluva tunnistenumero, jota käytetään kauppanimikkeiden yksilöimiseen maailmanlaajuisesti. GTIN-koodilla voidaan yksilöidä kaikki tuotteet ja palvelut, joita yhteisen perustiedon avulla on tarve hinnoitella, tilata, toimittaa, laskuttaa tai rahastaa. 

GTIN-koodit rekisteröidään GS1:n globaaleihin rekistereihin sen yrityksen nimiin, jonka tuotteen ne yksilöivät. LVI- ja sähköteknisillä tuotteilla on Suomessa käytetty usein LVI-numeroon tai sähkönumeroon perustuvaa GTIN-koodia, mutta silloin tuotetta valmistavaa tai markkinoivaa yritystä ei voida tunnistaa koodin perusteella. Kaikkien LVI-numeroon perustuvien GTIN-koodien haltijana on GS1:n rekistereissä LVI-Numero Oy ja sähkönumeroon perustuvien koodien haltijana on Sähköteknisen kaupan liitto ry. 

 

Siirto maksutta yrityksenne nimiin

GS1 Finland tarjoaa yrityksellenne mahdollisuutta rekisteröidä tuotteillanne käytössä olevat LVI-numeroihin ja sähkönumeroihin perustuvat GTIN-koodit maksutta yrityksenne omiin nimiin. Vaatimuksena rekisteröinnille on, että yrityksellänne on voimassa vähintään yksi GS1-yritystunniste.

Lue lisää GS1-yritystunnisteesta

Kun olet tilannut verkkokaupastamme yrityksellenne oman GS1-yritystunnisteen, tai jos yrityksellänne on jo sellainen, ota yhteyttä GS1:n asiakaspalveluun GTIN-koodienne rekisteröimiseksi yrityksenne nimiin.

 

GTIN-koodien rekisteröinnistä monia hyötyjä

GTIN-koodin rekisteröiminen sitä käyttävälle yritykselle parantaa tuotteen jäljitettävyyttä ja auttaa mm. tuoteväärennösten estämisessä. Tuotteen valmistajan tai markkinoijan kertovien GTIN-koodien merkitys kasvaa jatkuvasti erityisesti kansainvälisessä kaupassa. Esimerkiksi heinäkuusta 2021 alkaen Venäjälle ja muihin Euraasian talousunionin (EAEU) jäsenmaihin vietävillä kuluttaja- ja teollisuustuotteilla on oltava GTIN-koodi, joka voidaan jäljittää tuotteen valmistajaan. 

GTIN-koodin merkitys on kasvanut viime vuosina myös kiinteistö- ja rakennusalan tuotteiden yksilöinnissä. Esimerkiksi Ruotsissa alan yritykset sitoutuivat vuonna 2018 yhteisessä julkilausumassaan GTIN-koodin käyttöön tuotteiden yksilöinnissä ja työtä on jatkettu kirjoittamalla erityisesti rakennustuotteita koskeva soveltamisohje GTIN-koodien käyttöön. Alan uudessa päätöksessä GTIN-koodien käyttöä vaaditaan Ruotsissa kaikilla rakennustuotteilla 1.7.2022 alkaen.

Kysymyksiä ja vastauksia

Haluatko tietää lisää? Ota yhteyttä asiantuntijaamme.

Kuva Petri kasvot2

Petri Leppänen

Development Manager – GS1-standardit ja kiinteistö- ja rakennusala