LVI- ja sähkönumeroihin perustuvien GTIN-koodien rekisteröinti yritykselle
LVI- tai sähkönumeron perusteella ei enää voi muodostaa GTIN-koodia LVI-info.fi ja Sähkönumerot.fi-palveluissa, vaan jatkossa GTIN-koodien luonti tapahtuu yrityksen oman GS1-yritystunnisteen pohjalta. Aiemmin luotujen LVI- tai sähkönumeroon perustuvien GTIN-koodien käyttöä voi jatkaa normaalisti, mutta suosittelemme vahvasti niidenkin rekisteröimistä yrityksenne omiin nimiin.
Mikä on GTIN-koodi?
GTIN-koodi (Global Trade Item Number), tuttavallisemmin ”enari”, on GS1:n standardijärjestelmään kuuluva tunnistenumero, jota käytetään kauppanimikkeiden yksilöimiseen maailmanlaajuisesti. GTIN-koodilla voidaan yksilöidä kaikki tuotteet ja palvelut, joita yhteisen perustiedon avulla on tarve hinnoitella, tilata, toimittaa, laskuttaa tai rahastaa.
GTIN-koodit rekisteröidään GS1:n globaaleihin rekistereihin sen yrityksen nimiin, jonka tuotteen ne yksilöivät. LVI- ja sähköteknisillä tuotteilla on Suomessa käytetty usein LVI-numeroon tai sähkönumeroon perustuvaa GTIN-koodia, mutta silloin tuotetta valmistavaa tai markkinoivaa yritystä ei voida tunnistaa koodin perusteella. Kaikkien LVI-numeroon perustuvien GTIN-koodien haltijana on GS1:n rekistereissä LVI-Numero Oy ja sähkönumeroon perustuvien koodien haltijana on Sähköteknisen kaupan liitto ry.
Siirto maksutta yrityksenne nimiin
GS1 Finland tarjoaa yrityksellenne mahdollisuutta rekisteröidä tuotteillanne käytössä olevat LVI-numeroihin ja sähkönumeroihin perustuvat GTIN-koodit maksutta yrityksenne omiin nimiin. Vaatimuksena rekisteröinnille on, että yrityksellänne on voimassa vähintään yksi GS1-yritystunniste.
Lue lisää GS1-yritystunnisteesta.
Kun olet tilannut verkkokaupastamme yrityksellenne oman GS1-yritystunnisteen, tai jos yrityksellänne on jo sellainen, ota yhteyttä GS1:n asiakaspalveluun GTIN-koodienne rekisteröimiseksi yrityksenne nimiin.
GTIN-koodien rekisteröinnistä monia hyötyjä
GTIN-koodin rekisteröiminen sitä käyttävälle yritykselle parantaa tuotteen jäljitettävyyttä ja auttaa mm. tuoteväärennösten estämisessä. Tuotteen valmistajan tai markkinoijan kertovien GTIN-koodien merkitys kasvaa jatkuvasti erityisesti kansainvälisessä kaupassa. Esimerkiksi heinäkuusta 2021 alkaen Venäjälle ja muihin Euraasian talousunionin (EAEU) jäsenmaihin vietävillä kuluttaja- ja teollisuustuotteilla on oltava GTIN-koodi, joka voidaan jäljittää tuotteen valmistajaan.
GTIN-koodin merkitys on kasvanut viime vuosina myös kiinteistö- ja rakennusalan tuotteiden yksilöinnissä. Esimerkiksi Ruotsissa alan yritykset sitoutuivat vuonna 2018 yhteisessä julkilausumassaan GTIN-koodin käyttöön tuotteiden yksilöinnissä ja työtä on jatkettu kirjoittamalla erityisesti rakennustuotteita koskeva soveltamisohje GTIN-koodien käyttöön. Alan uudessa päätöksessä GTIN-koodien käyttöä vaaditaan Ruotsissa kaikilla rakennustuotteilla 1.7.2022 alkaen.