Uutinen

Tuotetiedot verkkokaupoissa osa 6: Ainesosat ja ravitsemukselliset tiedot

Verkkokauppa mies ostaa pädillä tuotteitta
Verkkokaupat hyödyntävät Synkassa annettuja tuotetietoja omilla sivustoillaan. Kun tuotetta ei ole fyysisesti kuluttajan nähtävillä ja tutkittavana, tehdään ostopäätökset tuotteista annettujen tietojen perusteella. Verkossa tuotetietojen merkitys korostuu, kun tuotetta ei näe. Tuotteen kuvaus ja markkinointi täytyy verkkokaupassa tehdä kuvin ja sanoin.

Tässä juttusarjassa esittelemme verkkokaupoissa näkyviä tuotetietoja ja annamme hyödyllisiä vinkkejä tietojen ilmoittamiseen Synkassa.

Monille kuluttajille erityisesti elintarvikkeita ostettaessa on tärkeää tietää, mitä tuote sisältää ja mistä raaka-aineista se on valmistettu. Allergioiden ja erilaisten ruokavalioiden vuoksi, sisältö on ehdottomasti oltava nähtävillä ennen ostopäätöstä. Lain mukaan verkkokaupassa on oltava nähtävillä vähintään samat tiedot kuin pakkauksessa.

Tärkeitä elintarvikkeen sisältöä kuvaavia tietoja ovat:

 • Lista ainesosista samoin kuin pakkauksessa
 • Allergeenit
 • Ravintosisältö: esim. energian, proteiinien ja hiilihydraattien määrä
 • Ravitsemukselliset tiedot: esim. ei sisällä gluteenia, saattaa sisältää pähkinää jne.
 • Lisäaineet, E-numerot

Ainesosien kuvaus

Graafi-uutinen-tuotetiedot-verkkokaupassa-ainesoast-ja-ravitsemukselliset-tiedot

 

 

 

 

 

 

Ainesosalista

Ainesosalista on lista elintarvikkeen sisältämistä ainesosista painon mukaan laskevassa järjestyksessä. Tuotteille, joiden pakkauksessa on ainesosalista, on se myös annettava tuotetietopankkiin. Lista annetaan tekstikentässä Ainesosalista (Id 816). 

 • Sanojen väliin välilyönti
 • Allergeenit ilmaistaan SUURAAKKOSILLA

Allergeenit

Tietyt ainesosat voivat aiheuttaa joillekin henkilöille jopa hengenvaarallisen allergisen reaktion tai yliherkkyyksiä. Nämä ainesosat on ilmoitettava tuotteen ainesosalistassa. Lisäksi ne ilmoitetaan Synkassa osiossa Allergeenitiedot kahden attribuutin yhdistelminä:

 • Allergeeni (Id 20) ja
 • Kontaminaatioaste (Id 21)
 • Esim. Vehnä ja vehnätuotteet + Saattaa sisältää

Allergeenit -listaus sisältää lainsäädännössä merkittäväksi vaaditut allergeenit sekä tuotetiedon vastaanottajien määrittelemiä allergeeneja. Tarkat ohjeet tietojen antamiseen Synkassa löytyvät  ohjeesta kappaleesta Allergeenitiedot.

Lisäaineet

Koodilistalta valitaan tuotteessa olevat lisäaineet. Lisäaineet ilmoitetaan E-numeroina. Virallinen E-numerolistaus löytyy Ruokaviraston sivuilta. Ruokaviraston listaukseen kuulumattomia elintarvikkeen E-numeroita ei voi ilmoittaa.

 • Lisäaineet ilmoitetaan attribuutilla Lisäaineen nimi/E-numero (Id 821), valitaan arvo koodilistalta
 • Attribuutilla Kontaminaatioaste (Id 822) ilmoitetaan aina, kun lisäaine on annettu. Suomessa on sovittu, että Lisäaineen kontaminaatioaste on aina Sisältää.

Esimerkki tietojen näkymisestä Foodie.fi:ssä:

Kuva-uutinen-ravitsemukselliset-tiedot-Foodie

 

Ravitsemukselliset tiedot

Graafi-uutinen-tuotetiedot-verkkokaupassa-ravitsemukselliset-tiedot

 

 

 

 

 

Ravitsemuksellisiin tietoihin annetaan vähintään kaikki ne tiedot mitä on tuotteen pakkauksessa. Lisäksi voidaan antaa enemmän tietoa. Ravitsemuksellisten tietojen antamisessa on otettava huomioon viranomaisen vaatimukset ja ohjeet annettavista tiedoista. 

Ravintosisältö

Ravintosisällöllä tarkoitetaan tietoa tuotteen sisältämästä energian, proteiinien ja hiilihydraattien määrästä sekä tuotteen sisältämistä vitamiineista ja mineraaleista. Tarkat ohjeet tietojen antamiseen Synkassa löytyvät ohjeesta kappaleesta Ravitsemukselliset tiedot: Ravintosisältö

Ravitsemukselliset ominaisuudet

Ravitsemuksellisia ominaisuuksia annetaan sen mukaan, mitkä ovat tuoteryhmälle tyypillisiä ominaisuuksia tai poikkeavia ominaisuuksia. Kaikkia vaihtoehtoja ei valita varmuuden vuoksi.

Ravitsemukselliset ominaisuudet ilmoitetaan kahden attribuutin yhdistelmänä:

 • Ravitsemuksellisen ominaisuuden aines (Id 1223) ja
 • Ravitsemuksellinen ominaisuus (Id 1222)
 • Esimerkiksi: Ei sisällä + Gluteeni, Sisältää + Fenyylialaniini, Valmistettu + Savustamalla maustettu

Tarkat ohjeet tietojen antamiseen Synkassa löytyvät  ohjeesta kappaleesta Ravitsemukselliset tiedot: Ravitsemuksellinen aines

Esimerkki tietojen näkymisestä Foodie.fi:ssä

Kuva-uutinen-tuotetiedot-verkkokaupassa-Foodie-Myllyn-Paras