Blogi

Voisitko hoitaa tämän kuntoon?

Kuva_logistiikka_trukki_varastossa
Lavojen oikeat mittatiedot ovat yhä tärkeämpiä, sillä osa varastoista ovat automaattivarastoja – niissä ei ole trukkikuskia tekemässä äkkijarrutusta tai pelastamassa tuotteita ja tolppia kolhiintumiselta.

Lähipiirissäni on varastotyöntekijä, joka joskus kyseli, että miksi en ole hoitanut kuntoon sitä, että lavat olisivat oikean kokoisia. Kysymyksen taustalla on epäonninen tapahtumaketju, jossa osallisena oli trukki, varastopaikan tolpat ja lavallinen nestettä sisältävää tuotetta.

Mielessä voitte kuvitella tapahtumaketjun, jossa trukki lähestyy varastopaikkaa lastinaan lavallinen uusien perunoiden kanssa nautittavaa kalatuotetta (lue: ranskalainen sipulisilli) ja tuo lava on liian iso sille määriteltyyn paikkaan. Lopputuloksena ei ollut iloinen trukkikuski.

Miksi sitten lavalle oli määritelty vääränkokoinen lavapaikka? Usein syynä on se kuuluisa ”inhimillinen virhe”, jonka seurauksena lavatiedot ovat muuttuneet matkan varrella ja muutoksesta ei ole ilmoitettu tai muutosta ei ole rekisteröity.

Tästä syystä on tärkeää, että lavat tunnistetaan GTIN-koodilla (Global Trade Item Number), ja jos lavan mittatiedot muuttuvat yli määritellyn rajan, on lavalle annettava uusi GTIN-koodi. Sillä voidaan taata se, etteivät vanhat tiedot jää kummittelemaan taustajärjestelmiin ja jokaiselle lavalle löytyy varastosta oikean kokoinen kolo.

Lavojen oikeat mittatiedot ovat yhä tärkeämpiä, sillä osa varastoista ovat automaattivarastoja – niissä ei ole trukkikuskia tekemässä äkkijarrutusta tai pelastamassa tuotteita ja tolppia kolhiintumiselta. Samalla varaston sisäilmakin säilyy raikkaana.

 

Blogin kirjoittaja Mirva Alatyppö toimii kehityspäällikkönä GS1 Finland Oy:ssä.