Blogi

Standardielämää: Taas päästään päivittelemään tullikoodeja

Standardielämää: Tullinimikkeet
Vuoden vaihtuessa taivaalla räjähteli raketteja, mutta tietokannoissa oli toisenlainen ilotulitus. Siellä iloisesti rakettien tahdissa tullikoodien muutokset tulivat voimaan. Tullinimikkeet tai CN-nimikkeistö, kummin niitä haluaakaan kutsua, on Euroopan unionin ylläpitämä luokittelu. Tänä vuonna muutoksia luokitteluun ei ollut paljon, mutta aina siellä jotain muuttuu, ja aina se jonkun kohdalle osuu. Tällöin muutokset pitää viranomaisraportoinnin vuoksi huomioida myös GS1 Synkkaan tallennetuilla tuotteilla.

GS1 Synkka -tuotetietopalvelu tarjoaa käyttöliittymän käyttäjille mahdollisuuden valita tuotteilleen oikeat, ajantasaiset tullikoodiarvot koodilistalta (jos käyttää 8-merkkisiä tullinimikkeitä). Toki tullikoodien muutokset vaikuttavat myös sanomilla tietoja välittäviin: uusia arvoja ei voi lähettää ennen kuin Synkka on päivittynyt. Vuodenvaihteen jälkeen on aina pieni viive, ennen kuin Synkka tarjoaa uudet koodit käyttöön, mutta nyt ne ovat jo heti tammikuun puolenvälin jälkeen saatavilla. – Eli vaikka olisikin ollut ihanaa heti vuoden ensimmäisinä päivinä käydä tekemässä tullikoodeihin päivityksiä, niin jouduit malttamaan hieman.

Monesti saamme kysymyksiä, miksi tullinimike pitää tuotteille tallentaa, kun ”eihän nämä meidän tuotteet mene vientiin”. Tähän on olemassa hyvä vastaus. Samoja koodeja käytetään, kun raportoidaan viranomaisille tilastotietoja. On upeaa, että käytetään samaa luokittelua useampaan asiaan, eikä luoda jokaiselle omaa, hiukan eroavaa luokittelua. Pidän sormet ristissä, että jos viranomaisille tulee mieleen uusia velvoitteita, joissa pitää tunnistaa tuotteet, niin käyttäisivät jatkossakin jo olemassa olevaa luokittelua hyväksi.

Mitä sitten ovatkaan nämä viranomaisille tarjottavat tilastotiedot? Niiden kautta kerrotaan, mitä tuotteita Suomessa myydään. Viranomaisille ei raportoida jonkin brändin suklaapatukkaa, vaan kuinka paljon tietyn tullinimikkeeseen kuuluvia suklaita on myyty. Tuotetiedon vastaanottajat siis tarvitsevat tullinimikkeen, jotta voivat raportoida tiedot oikein.

Tullinimikkeiden päivitykseen voi valmistautua jo ennen vuodenvaihdetta, sillä seuraavan vuoden nimikkeistö julkaistaan aina lokakuun loppuun mennessä. Toki viranomaisilla saattaa vielä hetki mennä, ennen kuin kaikki muutoslistaukset ovat valmiita, mutta kyllä ne aina hyvissä ajoin ovat valmiina tutkittaviksi. Kaikkien kannattaakin käydä vilkaisemassa, onko poistuvissa tai muuttuvissa koodeissa omien tuotteiden nimikkeitä. Ne tulee sitten käydä muuttamassa Synkassa. Tämä siksikin, että joskus olemassa olevan nimikkeen määrittely voi päivityksessä vaihtua. Kerrankin juustosta oli tullut veripussi, joten tilastot saattoivat näyttää hiukan erikoisilta, jos muutoksia ei ollut tehty.

GS1 Synkkaan uudet arvot lisätään nyt tammikuun päivityksessä ja poistuvat arvot säilyvät noin kuukauden, jotta tietojen päivittämiseen on aikaa. Helmikuun päivityksen yhteydessä poistuvat arvot häipyvät tullikoodien taivaaseen odottamaan, että ne aktivoidaan uusilla selitteillä myöhemmin.

Lisätietoa tullinimikkeistä löytyy Suomen tullin verkkosivuilta, jossa on myös kaikki muutostaulukot: Tullinimikkeet >

 

Standardielämää-blogisarjan kirjoittaja palvelukehityspäällikkö Mirva Alatyppö kutsuu itseään standardinkehittäjäksi ja standardinvartijaksi – jopa standardihörhöksi. Hän myös tunnustautuu uutuustuotebongariksi sekä allergeenien kyttääjäksi. Mirva on työskennellyt GS1:ssä ja sen edeltäjissä vuodesta 2003, joten hän todella tietää, miten GS1:n standardit ovat vuosien aikana eläneet.