Lääkehävikki kuriin älypuhelinsovelluksella

Lähtötilanne: manuaalinen työ ja kasvava lääkehävikki
Keski-Tanskan sairaaloissa lääkevarastot tarkastettiin puolen vuoden välein käsin. Farmaseutit kirjasivat lääkepakkausten tiedot paperille, mikä vei aikaa ja altisti virheille. Eri päiväysmerkintöjen, kuten "Viimeinen käyttöpäivä", "Käytettävä viimeistään" tai "Käytettävä ennen", tulkinta aiheutti epäselvyyksiä. Tämä johti tilanteisiin, joissa lääkkeitä joko hävitettiin tarpeettomasti tai käytettiin vanhentuneina. Lisäksi käyttämättä jäävien lääkkeiden hyödyntäminen toisilla osastoilla oli hankalaa, koska näkymää muiden yksiköiden varastotilanteeseen ei ollut.
Digitaalinen ratkaisu: GS1-standardeihin perustuva sovellus
Vuonna 2020 Keski-Tanskan alueen sairaala-apteekki ja IT-osasto Dias kehittivät yhdessä sovelluksen, joka hyödyntää GS1-standardeja ja älypuhelimen kameraa lääkepakkausten viivakoodien skannaamiseen. Sovellus luo reaaliaikaisen, virtuaalisen katalogin lääkevarastoista ja näyttää mm. pakkauksen viimeisen käyttöpäivän. Se myös mahdollistaa nopean ja luotettavan lääkkeiden jakamisen eri osastojen välillä ennen niiden vanhenemista.
Tulokset:
- Hävikin väheneminen: 16 kuukaudessa yli 3 900 lääkepakkausta, arvoltaan yli 260 000 euroa, hyödynnettiin muualla ennen vanhenemista. Yhdessä sairaalassa saavutettiin tällä jopa 175 000 euron säästöt vuodessa.
- Ajan säästö: Sovelluksen käyttö oli keskimäärin 2,5 kertaa nopeampaa kuin aiemmin käytetyt manuaaliset prosessit.
- Parantunut potilasturvallisuus: Reaaliaikainen näkymä lääkkeiden viimeisiin käyttöpäiviin vähensi vanhentuneiden lääkkeiden käyttöä ja virheiden riskiä.
Miksi GS1-standardit toivat ratkaisevan eron?
Läpinäkyvyys koko toimitusketjuun
Tuotteen, kuten lääkkeen tai lääkinnällisen laitteen yksilöivän GTIN-koodin avulla tuotteet voidaan jäljittää valmistajalta sairaalan hyllyyn ja lopulta potilaskohtaiseen käyttöön. Standardien avulla tieto liikkuu järjestelmästä toiseen automaattisesti ja virheettömästi.
Tarkka tuotekohtainen tieto hoitopäätösten tueksi
Kun lääkinnälliset laitteet ja lääkkeet on merkitty esimerkiksi GTIN-koodin, eränumeron ja viimeisen käyttöpäivän avulla, voidaan jokainen tuote tunnistaa tarkasti. Näin voidaan varmistaa, että oikea tuote on käytössä oikealla hetkellä, ja tarvittaessa myös jäljittää nopeasti yksittäinen erä esimerkiksi takaisinvedon yhteydessä.
Ajan säästö ja virheiden väheneminen
GS1-standardeilla varustetut viivakoodit mahdollistavat automaattisen skannauksen. Tämä vähentää manuaalista kirjaamista, nopeuttaa työvaiheita ja vapauttaa aikaa hoitotyöhön.
Hävikin vähentyminen ja varaston optimointi
Yhtenäisten tunnisteiden avulla voidaan hallita varastotilannetta tarkasti ja suunnitella täydennykset ajoissa. Näin vältetään sekä ylimääräiset tilaukset että tuotteiden vanhentuminen varastoon.
Skaalautuva ratkaisu koko maahan
Koska GS1-standardit ovat kansainvälisiä ja avoimia, ne mahdollistavat skaalautuvan järjestelmän myös yli alueellisten tai kansallisten rajojen ilman, että eri toimijoiden tarvitsee kehittää omia tunnisteratkaisujaan.
