Blogi

Maailma viivakoodeilla ja ilman

Graafi maailma viivakoodeilla
Mitä oli ennen viivakoodeja?

Nuorempien sukupolvien on ehkä vaikeaa kuvitella, että monet ovat eläneet ilman viivakoodeja aina 1970-luvulle saakka ja vasta 1980-luvun alussa ne alkoivat olla arkipäivää. Siksi on mielenkiintoista pohtia, miten maailma toimisi ilman viivakoodeja ja mitä kaikkea ne mahdollistavat.

Minkälainen ostokokemuksesi olisi ollut esimerkiksi kaupassa ruuhka-aikana? Aiemmin oli helppoa syöttää kasalla manuaalisesti väärä hinta tai numerokoodi ostettavalle tuotteelle, jolloin asiakas sai sen joko ali- tai ylihintaan. Harjoittelijoilla kassan hallinta oli toisinaan myös hidasta ja epävarmaa. Kiireessä jonossa odottavan aika on niin pitkä. Viivakoodit kuitenkin poistavat nämä ongelmat ja säästivät kaikkien aikaa ja rahaa. Tai miten yritykset inventoivat varastot ja liikkeissä olevat tuotteet? Ennen viivakoodeja kauppojen piti inventoida varastot ja kaupan hyllyillä olevat tuotteet manuaalisesti, jolloin liikkeet useimmiten suljettiin asiakkailta.

Sharon Buchananin 1974

Kun viivakoodeja otettiin käyttöön, niin vähittäiskauppiaat olivat nihkeitä asentamaan skannereita ennen kuin valmistajat olivat lisänneet viivakoodeja tuotteisiinsa. Valmistajat taas eivät halunneet lisätä viivakoodeja tuotteisiinsa ennen kuin vähittäiskauppiaat olivat asentaneet tarpeeksi skannereita. Tyypillinen munakana-asetelma. Pienissä lähikaupoissa viivakoodinlukija oli tuolloin myös suhteellisen kallis ratkaisu sellaisiin ongelmiin, joita ei oikeastaan edes ollut. Vasta sitten, kun kauppaketjut ottivat lukijat laajemmin käyttöön, loi se painetta valmistajille lisätä tuotteisiinsa viivakoodit.

Hyödyllinen knoppitieto: Ensimmäinen viivakoodi luettiin vuonna 1974 Marsh Supermarketissa Ohiossa, kun 31-vuotias kassahenkilö Sharon Buchanan skannasi kymmenen pakkausta Wrigleyn Juicy Fruit -purkkapakettia laserskannerilla.

Viime aikoina itsepalvelukassat ovat yleistyneet vauhdilla, joita valvomaan on valjastettu yksi henkilö. Jos kaupassa on perinteisiä kassoja yhteensä kymmenen, ja niistä kerrallaan aktiivisia viisi verrattuna yhden henkilön viiden kassan hallinnointiin, niin mitä siitä pitäisi päätellä. Kyllä, yhtälö on aika lailla selvä. Pikakassat ovat mahdollistaneet muun muassa lyhyemmät kassajonot, laskeneet henkilöstökustannuksia asiakkaiden skannatessa itse tuotteidensa viivakoodit. Piste.

Hyötyjä useilla osa-alueilla

Monille meistä viivakoodi edustaa lähinnä erilevyisä viivoja, jotka kertovat kassalla tuotteen hinnan, kun ne skannataan viivakoodilukijalla. Niiden yhteydessä on myös numerosarja, jota kaikki ei ehkä ole huomanneet. Se numerosarja on GS1:n kehittämä GTIN eli Global Trade Item Number eli tuotteen yksilöivä globaali ja uniikki tunniste. No, se on niin kuin jokaisen meidän oma henkilökohtainen passimme, jota on vain yksi ja se avaa pääsyn maailmalle kuten viivakoodi maailmanmarkkinoille.   

Koodit tarjoavat hinnan lisäksi paljon muutakin informaatiota. Esimerkiksi yritysten osto- ja logistiikkatoiminnoissa voidaan todentaa reaaliajassa jokaisen tuotteen varastosaldo tai kunkin tuote-erän tietyillä hyllyillä olevat eräpäivät. Ne auttavat pitämään resursseja sitovat varastot mahdollisimman pieninä ja kysyntäennusteisiin nähden optimaalisina.

Tunnisteilla voidaan myös määrittää fyysisiä sijainteja esimerkiksi sairaaloissa olevien terveydenhuollon laitteiden ja tarvikkeiden sijainti sokkeloisessa keskussairaalassa tai kerrostalossa olevien tiettyjen patteriventtiilien sijainnit huoltojen yhteydessä. Niitä käytetään veripankin verenkierron hallintaan ja kunkin potilaan tarvitsemaan lääkehoitoon parantaen tärkeää potilasturvallisuutta.

Viivakoodit ovat myös painettuina konserttien ja muiden tapahtumien lipuissa, mikä puolestaan auttaa järjestäjiä säätelemään tapahtumapaikalle pääsyä. Nekin ovat yhä useammin digitaalisina kännyköissä niin viiva- kuin QR-koodeina.

Kuluttajien vaatiman tiedon määrä kasvaa

Viivakoodien takana olevan tiedon määrä tulee kasvamaan tulevaisuudessa, koska kuluttajat haluavat saada yhä enemmän tuotteisiin liittyvää tietoa esimerkiksi siitä, minkälaisissa olosuhteissa tuotteet on valmistettu, millä tilalla karja on kasvatettu ja miten. Näihin kaikkiin kuluttajien arvopäätöksiin liittyviin kysymyksiin voidaan tarjota vastuksia reaaliajassa koodien takana olevilla lisätiedoilla, kun tuotteita vertaillaan toisiinsa niin myymälöissä kuin verkkokaupoissa.

Tekniikan kehittyessä voidaan tarjota jatkuvasti uusia sovelluksia viivakoodeille helpottamaan jokapäiväistä elämäämme. Ne ovat mullistaneet tapaamme maksaa tuotteista yhä useammin puhelimella. Se on tehnyt myyntiprosessista sujuvamman ja kätevämmän kuluttajille. Käteistä tai kortteja ei tarvitse enää kantaa mukana, ellei ole pakottavaa tarvetta egoilla mustalla Amexilla.

Viivakoodit ja muut GS1:n globaalit tunnisteet ovat muuttaneet tapaa, jolla yhteiskunta toimii ja miten liiketoimintaa harjoitetaan maailmanlaajuisesti. Tiesitkö, että viivakoodeja luetaan yhden päivän aikana enemmän kuin Googlessa on hakuja! Jos viivakoodit pyyhittäisiin kertaheitolla pois maailman kartalta, niin maailmantalous romahtaisi, kun eri toiminnot hidastuisivat tai pysähtyisivät kokonaan ja kuluttajien palvelukokemukset palaisivat takaisin manuaalivaihteisiin.

Ilma, jota hengitämme

Viivakoodien käyttö tekee liiketoiminnasta kustannustehokkaampaa. Joten, jos harkitset viivakoodien hankkimista tuotteidesi tunnistamiseksi, niin silloin kannattaa kääntyä GS1:n puoleen, niin opastamme valitsemaan eri vaihtoehdoista liiketoimintaasi soveltuvimman vaihtoehdon.

Elämämme on todellakin muuttunut viivakoodien kehittämisen jälkeen ja niitä on helppo pitää itsestäänselvyytenä. Ne ovat helpottaneet jokapäiväistä elämäämme ja tulevat helpottamaan edelleen uusilla tavoilla. Ne ovat kuin jokaisen meidän henkilökohtaiset kännykät, jotka auttavat hallitsemaan elämäämme entistä tehokkaammin. Niistäkin on tullut korvaamattomia niin kuin viivakoodit. Ne ovat kuin ilma, jota huomaamatta hengitämme.

Blogin kirjoittaja Pellervo Hämäläinen työskentelee GS1:n markkinointi- ja viestintäpäällikkönä