Elintarvikkeen pääainesosan alkuperämaan ilmoittaminen
Milloin tiedot pitää ilmoittaa
(EU) 2018/775 asetus edellyttää ilmoittamaan tuotteen pääraaka-aineen alkuperämaan, mikäli se on eri kuin tuotteen alkuperämaa tai lähtöpaikka.
Tutustu Ruokaviraston julkaisemaan ohjeistukseen Elintarvikkeen pääainesosan alkuperämaan ilmoittamisesta. Mikäli tuotteesta pitää ilmoittaa elintarvikkeen pääainesosan tietoja, tiedot annetaan myös Synkkaan.
Koostuuko elintarvike yhdestä vai useammasta ainesosasta?
Ainesosatiedot annetaan joko tuote tai ainesosatasolla. Tiedot annetaan tuotetasolla, kun tuote koostuu yhdestä ainesosasta, esim. leikattu tuore liha. Kun tuote koostuu useammasta ainesosasta, tiedot ilmoitetaan ainesosatasolla. Esim. kinkkupiirakka.
Alla oleva kuva näyttää käytössä olevat tietokentät tuote ja ainesosatasolla.

Seuraavia tietokenttiä käytetään elintarvikkeen pääainesosan ilmoittamiseen
Seuraavassa on kuvattu mitä tietoa annetaan eri tietokenttiin.
Lista elintarvikkeen sisältämistä ainesosista painon mukaan laskevassa järjestyksessä. Ainesosalista viittaa tuotteen valmistuksenaikaisiin ominaisuuksiin (EU-direktiivi 2000/31/EY). Ainesosalista informoi kuluttajaa elintarvikkeen sisällöstä ja ominaispiirteistä.
Ainesosan järjestysnumero kertoo ainesosan paikan ainesosalistalla. Mikäli ainesosalista sisältää koostettuja ainesosia, niin näiden ainesosien ensimmäinen numero viittaa aina tuohon koostettuun ainesosaan, esimerkissä kasvimargariinin 07.00 alla on kytkettynä tähän siihen sisältyvät ainesosat (merkitty taulukkoon kursivoinnilla).
Näistä ainesosalistan ainesosista kahdelle (sianmaksa ja broilerinmaksa) tulee antaa lisätietoja (merkitty lihavoinnilla).
Tuotteen ainesosalista:
Riisi, vesi, sianmaksa (10%) (Saksa), broilerinmaksa (8%) (Viro), siirappi, rypsiöljy, kasvimargariini (palmu-, rypsiöljy), maissitärkkelys, jodioitu suola, sipuli, mausteet.
Jos ainesosalistan purkaa järjestysnumeroihin niin alla olevan ainesosalistan ainesosan järjestysnumerot olisivat seuraavat:
Ainesosa | Ainesosan järjestysnumero |
---|---|
Riisi | 01 |
Vesi | 02 |
Sianmaksa | 03 |
Broilerinmaksa | 04 |
Siirappi | 05 |
Rypsiöljy | 06 |
Kasvimargariini | 07 |
Palmuöljy | 07.01 |
Rypsiöljy | 07.02 |
Maissitärkkelys | 08 |
Jodioitu suola | 09 |
Sipuli | 10 |
Mausteet | 11 |
Ainesosan nimi annetaan suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Ainesosan nimessä annetaan käsiteltävän ainesosan nimi (sama ainesosa, jonka järjestysnumero annettiin), esimerkkituotteesta tulisi Broilerinmaksa ja Sianmaksa. Jokainen ainesosan nimi ilmoitetaan erikseen. Ainesosan nimi kirjoitetaan samalla tavalla kuin se on tuotteen pakkauksessa.
Nimetyn ainesosan määrä ilmoitetaan prosenteissa. Esimerkkituotteella Sianmaksa saa arvon 10 ja Broilerinmaksa 8.
Tuotantovaiheessa määritellään mitä tuotantovaihetta ilmoitettava alkuperämaa koskee. Esimerkkituotteessa: Broilerinmaksan tuotantovaihe on Kasvatuspaikka ja alkuperämaa Viro. Sianmaksan tuotantovaihe on Kasvatuspaikka ja alkuperämaa Saksa. Yhdelle ainesosalle voi ilmoittaa useamman eri tuotantovaiheen, mikäli esim. kasvatuspaikka ja teurastuspaikka eroavat toisistaan.
Alla oleva kuva näyttää miten sianmaksan ja broilerinmaksan ainesosa on annettu käyttöliittymässä.
Tutustu Ruokaviraston julkaisemaan ohjeistukseen
Ruokavirastolta löydät pääainesosan alkuperämaata koskevat kysymykset & vastaukset ohjeen