Elintarvikkeiden väitteet
Väitteitä hyödynnetään mm. verkkokaupassa ja niiden avulla voidaan kertoa tuotteen soveltuvuudesta kuluttajan ruokavalioon. Väite voi kertoa, että tuotteella joko on ominaisuus (esim. sisältää säilöntäainetta) tai ei ole (esim. ei sisällä gluteenia, ei sisällä laktoosia). Väitteissä voidaan ilmoittaa sekä lainsäädäntöön määriteltyjä että markkinoinnillisia väitteitä.
Näin ilmoitat tuotteen väitteet
Väitteiden avulla ilmoitat sekä lainsäädännössä määriteltyjä väitteitä että markkinoinnillisia väitteitä. Elintarvikkeiden väitteiden lainsäädäntö löytyy Ruokaviraston nettisivuilta.
Anna väite kahdella attribuutilla: 5317 Väitteen ominaisuus ja 5318 Väitteen aines.
Esim. gluteeniton tuote:
5317 Väitteen ominaisuus: Ei sisällä
5318 Väitteen aines: Gluteeni
5315 Väite merkitty pakkaukseen = Kyllä, anna tieto kun väite on merkitty pakkaukseen erillisenä tietona.

Vegaanisuustiedon antaminen
Elintarvikkeen vegaanisuustieto annetaan attribuutilla 625 Ruokavaliotieto.
Yleisimmät väitteet ja niiden antaminen
Excelistä löydät esimerkkejä muun muassa siitä, miten ilmoitat, että tuote on runsaskuituinen, laktoositon tai tuote ei sisällä palmuöljyä. Avaa excel-tiedosto tästä.
Kyllä, jos väite on pakkauksessa erillisenä ilmaisuna esim. gluteeniton tai runsassuolainen, se on ilmoitettava väitteissä. Tämän lisäksi sinun tulee antaa, Onko väite annettuna pakkauksessa = Kyllä
Voit antaa tiedon väitteisiin. Tämän lisäksi sinun tulee antaa, 5315 Väite merkitty pakkaukseen = Ei.
HoReCa-tuotteilla usein väitteitä ei ole painettuna pakkaukseen mutta ne ovat erittäin tärkeää tietoa tuotteista.
Ruokaviraston ohjeen mukaan vapaaehtoisia negatiivisia merkintöjä (esimerkiksi maidoton, soijaton) voi olla sellaisissa tuotteissa, joiden valmistuksessa on erityisin toimenpitein varmistettu, että kontaminaatiota ei tapahdu.
Tuotteen tulee myös poiketa muista vastaavista tuotteista. Esimerkiksi omenamehutölkissä ei saa lukea maidoton, koska omenamehuissa ei muutenkaan ole maitoa tai maitoperäisiä ainesosia.