Paistopistepakasteet
Mikä on paistopistepakaste?
Paistopistepakasteita ovat pakasteita, jotka käsitellään ja paistetaan kuluttajien yksittäin ostettavaksi, kaupan palvelupisteellä. Huomaa ero tuotteisiin jotka ainoastaan sulatetaan ennen myyntiä. Elintarviketieto-oppaan (Ruokaviraston julkaisema), kappale 9.1.2, mukaan elintarvikkeen nimeen pitää lisätä sana "sulatettu" kun tuote myydään sulaneena.
Tuotteille jotka sulatetaan ja sen jälkeen paistetaan, tuotteen nimessä ei tarvitse olla tietoa tuotteen sulatuksesta. Lue lisää Elintarviketieto-oppaasta, kappale 9.1.2.
Erityispiirteitä paistopistepakasteiden tuotetiedoissa
Alla käsitellään paistopistepakasteiden tietojen erityispiirteitä. Lisää tietoa löydät mm. Ohjeet tuotetietoihin dokumentista sekä tuotteen nimeämisohjeesta.
Yksittäisellä tuotteella on joko painettu tai virtuaalinen oma GTIN-koodi. Pakkaushierarkia perustetaan aina yksittäisestä tuotteesta alkaen.
- Painettu GTIN-koodi: tuotteella on oma sille tarkoitettu pussi, jossa on painettuna GTIN-koodi sekä viivakoodi.
- Virtuaalinen koodi: tuotteella ei ole omaa pakkausta, kuluttaja pakkaa tuotteen myymälässä tarjolla olevaan pussiin jossa ei ole painettuna GTIN- tai viivakoodia. Synkkaan tuotteelle muodostetaan GTIN-koodi.
Tietoa tuotteen pakastuksesta: Kertoo kuluttajalle onko tuote ollut aiemmin pakastettu tai myydäänkö tuote pakastettuna.
- Nettopaino: Kypsän tuotteen paino
- Bruttopaino: Yksittäisen tuotteen paino pakkauksineen
- Nettosisältö: Kypsän tuotteen paino
- Mittatiedot: Annetaan yksittäisen tuotteen tiedot
- Pakkaamaton tuote (ei etupuolta) mitataan, niin että pohja on alustaa vasten. Korkeus: tuotteen alareunasta tuotteen yläreunaan asti.
- Vertailuhinnan peruste: Tieto annetaan paistetun tuotteen mukaan, koska tuote myydään paistettuna kuluttajille.
- Ravintosisältö: Annetaan kypsän tuotteen tiedot.
- Ainesosalista: Ainesosalistaan annetaan kypsän tuotteen tiedot. Ainesosalistaan on lisättävä seuraava lisäteksti: tuotetiedot ja paino ohjeen mukaan valmistetulle tuotteelle.
Kalikoilla tarkoitetaan pakastetuotteita, joilla on useita muuntelumahdollisuuksia ja jotka vaativat enemmän jatkojalostusta kuin muut pakasteet. Kalikoista esimerkkeinä täytteetön pikkupulla, täytteetön wienerpohja, täytteetön pitkoaihio. Lopputuotteen tiedoista ei pakasteaihion toimittajalla ole tietoa. Näiden tuotteiden kohdalla tuotetietopankkiin ravintosisältötiedoiksi annetaan raa’an tuotteen tiedot.
Paistopistetuotepussit ja -tarrat ja joissa tuotteet myydään kuluttajalle, on myös perustettava tuotetietopankkiin mikäli ne on tilattava erikseen. Jos pussit ovat ilmaisia eikä niitä tarvitse erikseen tilata, näistä annetaan tieto tuotteen yhteydessä tietokentässä Tuotetta kuvaavat lisätiedot.
Tuotetietopankkiin perustettavien pakkauspussien pakkaushierarkia lähtee laatikosta joka sisältää x kpl pusseja, tälle yksikölle annetaan oma GTIN-koodi.