kasvumoottori

Food from Finland

Suomen ruokaketjun viennin kasvuun tähtäävä Food from Finland -hanke tuo yhteen alkutuotannon, teollisuuden ja kaupan avaintoimijat kehittämään ruokaketjua sekä edistämään korkean lisäarvon tuotteiden ja palveluiden innovaatioita. Hanke on yritysten ja Business Finlandin rahoittama yhteishanke. 

Food from Finland -hankkeessa alkutuotannon, elintarviketeollisuuden ja kaupanalan toimijat edistävät yhdessä toimijoiden välistä läpinäkyvää, kaksisuuntaista tiedonvaihtoa läpi ruokaketjun. Hanketta toteuttava innovaatioekosysteemi pyrkii myös kehittämään uusia korkean lisäarvon tuotteita ja palveluita. Business Finlandin kasvumoottori-statuksen saanut hanke tavoittelee ruokaketjulle miljardiluokan viennin kasvua vuoteen 2032 mennessä.

Hankkeen perustajajäseniä ovat Apetit, Atria, Bisnes+, Fazer, HKScan, Kesko, SOK, Valio, GS1 Finland, ETL, PTY ja MTK. Jäsenet uskovat, että dataa hyödyntävä ruokaketju ja koko ketjun yhteinen kehitysfoorumi vahvistavat kotimaisen ruokajärjestelmän kilpailukykyä ja luovat vahvan pohjan viennin kasvuun.

 

Kehityshankkeet edistävät ruokaketjun digitalisaatiota ja innovaatioita 

Food from Finland linkittää elintarvikealan yksittäiset ruokaketjun kehityshankkeet ja projektit yhdeksi toisiaan täydentäväksi kokonaisuudeksi. Ensimmäisinä käynnistyy viisi kehityshanketta:

  • Ruoan arvoketjun hiilijalanjäljen/hiilitaselaskennan tietomalli
  • Ruoan arvoketjun avoimesti jaetun tietoväylän kehityshanke
  • Datapohjainen maatilan operatiivinen johtaminen
  • Maatalouden tuotantojärjestelmän paikkatietohanke (Pelto ID)
  • Vastuullisuustietojen tietomalliyhteistyön ja standardien edistäminen 

Myöhemmin hankkeeseen on tarkoitus lisätä vuosittain vähintään 1–2 uutta kehityshankeaihiota, joilla edistetään ruokaketjun tiedon logistiikkaratkaisujen yhteiskehittämistä. 

 

Kaikille avoin kehitysfoorumi

Food from Finland -hankkeeseen voi liittyä jäseneksi kaikki, jotka haluavat osallistua Suomen ruokaketjun kehittämiseen ja yhteistyöverkoston toimintaan. Jäsenfoorumi on avoin myös kansainvälisille kumppaneille. Hanke on suunniteltu toteutuvaksi kokonaisuudessaan seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Koordinaattorina toimii GS1 Finland Oy, joka avoimena ja puolueettomana toimijana tarjoaa ruokaketjun osapuolille neutraalin alustan verkostoitua ja kehittää yhteistyössä omia toimialojaan.

Haluatko tietää lisää? Ota yhteyttä asiantuntijaamme.