Porkkanat pellossa ja dataa

Raaka-aineiden perustietojen tietomalli

Raaka‑aineiden perustietojen tietomallin kehitysprojektissa määrittelemme rakenteeltaan yhtenäisen tavan kuvata ja jakaa keskeisiä tietoja raaka‑aineista koko ruokaketjussa. Yhdessä elintarviketeollisuuden ja päivittäistavarakaupan yritysten kanssa toteutettava projekti on osa Yhteentoimiva jäljitettävyys -ohjelmaa.

Jäljitettävyyden rakentaminen ruokaketjuun edellyttää, että myös raaka-aineet tunnistetaan luotettavasti ja niihin liittyvää tietoa jaetaan yhdenmukaisesti. Siten tieto saadaan kulkemaan ketjussa yhteentoimivasti aina pellolta asti.​

Yhteentoimiva jäljitettävyys -ohjelman kehitysprojektissa Raaka-aineiden perustietojen tietomalli määrittelemme ruokaketjun yhteisen toimintamallin raaka-aineiden yksilöintiin valituissa tuoteryhmissä. Lisäksi tunnistamme yksilöinnin kannalta olennaiset pakolliset ja vapaaehtoiset tiedot ja luomme näiden pohjalta raaka-aineiden perustietojen tietomallin.​

Toiminta- ja tietomalleja pilotoidaan yritysten järjestelmissä. Pilotoinneista saatujen tulosten avulla kehitetään kansainvälistä standardia, arvioidaan järjestelmäkehitystarpeita sekä laaditaan ohjeistuksia mallien käyttöönottoon.​

 

Projektin tehtävä ja tavoitteet

  • Projektin tavoitteena on luoda Suomen ruokaketjulle yhteinen, standardinmukainen toimintamalli raaka-aineiden yksilöintiin ja perustietojen hallintaan, jotta ketjun tiedonkulku ja jäljitettävyys paranevat. ​
  • Projektin tuotoksena syntyy raaka-aineiden yksilöinnin toimintamalli, perustietojen tietomalli sekä yrityskohtaisten pilotointien tuloksia.​

 

Projektin aikataulu

2.5.–31.12.2025

 

Projektiorganisaatio

Projektiin osallistuvat Apetit, Atria, Fazer, GS1 Finland, HKFoods, Kesko, SOK ja Valio.

Jäljitettävyysdataa käden päällä

Yhteentoimiva jäljitettävyys -ohjelma

Raaka-aineiden perustietojen tietomallin kehitysprojekti on osa koordinoimaamme Yhteentoimiva jäljitettävyys -ohjelmaa.