Ohje

Tarratulostimen valinta

Ohjeen sisältö

Kollitarrojen koot

Kuva-kollitarra

Golli-palvelussa tilaajille lähetetään sähköiset toimitussanomat ja lavoihin kiinnitetään toimitustietoja sisältävät kollitarrat.

Kollitarroissa on standardimuotoiset viivakoodit, joita lukemalla vastaanottajat kirjaavat toimitukset vastaanotetuiksi omiin järjestelmiinsä. Viivakoodien tulee olla hyvälaatuisia ja helposti luettavissa vastaanottoon tarkoitetuilla skannereilla.

Tulostin valitaan tarvittavien tarrakokojen mukaan. Tulostimia valmistetaan useissa eri leveyksissä ja niistä puhutaan tulostusleveyden mukaan tuumissa: esim. 2", 4", 6" ja 8" tuumaa.

 

Golli-toimituksissa käytetyt tarrakoot toimitusmalleittain:

  Kollitarra yhden tuotteen lavalle, A5 MALLI Kollitarra sekalavalle, A6 MALLI Terminaalisosoitelappu myyntierään, A7 MALLI
  6:n tuuman tulostin (tulostusleveys 168 mm) 4:n tuuman tulostin (tulostusleveys 104 mm) 4:n tuuman tulostin
(tulostusleveys 104 mm)
 
VARASTO x (käytössä harvemmin)  
SUORA   x  
CD   x x
KUTE (käytössä harvemmin) x

Mallitarrat voit ladata oikealla olevasta Tiedostot-latauspainikkeesta.

Kollitarrojen tulostus

Tulostustarkkuus

  • Tarratulostimia voidaan vertailla mm. tulostustarkkuuden ja -nopeuden perusteella. Tarkkuuden yksikkö dpi (dots per inch) kuvaa pikseleiden/kuvapisteiden määrää pituusyksikköä kohti.
  • Viivakoodeja sisältävien kollitarrojen tulostamisessa riittävä tarkkuus on useimmiten 200 dpi. Kollitarran viivakoodi on tyypiltään GS1-128, joka on suurikokoinen ja helposti luettava. Suuremmat tulostustarkkuudet eivät yleensä ole välttämättömiä.

 

Tulostustekniikka

  • Tarrojen tulostamisessa käytetään pääsääntöisesti lämpösiirtotulostusta tai suoraa lämpötulostusta. GS1 Finland suosittelee viivakoodeja sisältävien kollitarrojen tulostamiseen lämpösiirtotulostamista.
    • Lämpösiirtotulostuksessa (Thermal transfer printing) käytetään värinauhaa. Lämpösiirtotulostuksen etu on, että tarrat ja niiden merkinnät pysyvät hyvälaatuisena huoneenlämmössä, viileässä ja pakasteessakin. Lämpösiirtotarrat säilyvät useita vuosia.
    • Lämpötulostuksessa (Thermal Printing tai Direct Thermal Printing) ei käytetä värinauhaa, vaan tarran materiaali on lämpöön reagoivaa. Lämpötarrat ovat herkkiä lämpötilamuutoksille, hankaukselle ja auringonvalolle. Lämpötulostus soveltuu parhaiten hetkelliseen merkitsemiseen, ei niinkään lavojen ja tuotteiden merkitsemiseen.

 

Tarramateriaali

  • Kollitarroja tulostettaessa on suositeltavaa käyttää muovitarroja. Vastaanottaja kierrättää lavojen kiristekalvot tarroineen muovijätteenä, joten tarrojen materiaalin tulee myös olla muovia.

Tarratulostimen valinta