COVID-19 ja GS1
GS1-standardit tukevat COVID-19-rokotusten turvallisuutta
´
Deloitte on julkaissut raportin, jossa tuetaan GS1-standardien nopeaa käyttöönottoa ja viivakoodien hyödyntämistä varmistamaan COVID-19-rokotusten turvallisuuden ja luottamuksen maailmanlaajuisesti.
Deloitten julkaisussa korostetaan yhteisten standardien tarvetta koko terveydenhuollon toimitusketjussa, kun maailma valmistautuu historian suurimpaan rokotuskampanjaan.
Kun hallitukset ja yritykset ympäri maailmaa kohtaavat yhden historian merkittävimmistä logistiikkaan ja terveydenhuoltoon liittyvistä haasteista, Deloitten julkaisema uusi raportti osoittaa yhteisten standardien laajan käyttöönoton terveydenhuollon toimitusketjussa kiireellisenä ratkaisuna mahdollistamaan nopean, tehokkaan ja turvallisen rokotteiden jakelun ja antamisen.
Deloitten tutkimuksessa "Securing Trust in the Global COVID-19 Supply Chain" todetaan, että teollisuuden yhteistyön ja avoimen viestinnän lisäksi "GS1-standardien omaksuminen lisää luottamusta toimitusketjun kaikilla tasoilla - luottamusta, joka lopulta ulottuu potilaisiin asti.
GS1-standardit tuovat avoimuutta ja auttavat vähentämään COVID-rokotuksiin liittyviä riskejä
GS1-standardien mukaisten viivakoodien avulla tuotteet ja lääkkeet voidaan tunnistaa yksilöllisesti ja turvallisesti aina tuotekehityksestä potilaalle antamiseen asti. Vaikka GS1-standardeja käytetään jatkuvasti yhä laajemmin terveydenhuollon alalla, niitä ei vielä sovelleta yleisesti.
GS1-standardit tuovat avoimuutta ja auttavat parantamaan toimitusketjun koordinointia, ja siten vähentävät rokotteiden väärinkäytöksiin, tuotteiden vanhentumiseen ja väärennettyjen rokotteiden leviämiseen liittyviä riskejä.
Deloitte-tutkimuksen mukaan rokotteiden tunnistetiedot (kuten tuotetunniste, eränumero ja viimeinen käyttöpäivä) ovat ”terveydenhuollon tuottajien kannalta välttämättömiä rokotteiden hallinnoimiseksi luotettavasti”, ja huomauttaa, että "WHO suosittelee, että kaikki rokotteet tunnistetaan näiden tietojen avulla standardoidussa viivakoodimuodossa". GAVI, Vaccine Alliance ja UNICEF ovat myös vaatineet GS1-standardien käyttöä rokotepakkauksissa.
Nykyään yli 70 maassa on säännöksiä tai vaatimuksia kauppakumppaneilta, joihin teollisuus käyttää GS1-standardeja. Nämä maat luottavat GS1 DataMatrix (2D) -viivakoodeihin, joihin voidaan koodata rokotteen tunnistetietoja virheiden vähentämiseksi ja jäljitettävyyden mahdollistamiseksi.
Koska joissakin maissa on haasteita jäljitettävyydessä ja rokotteiden yhdistämisessä potilaisiin rokotteen antohetkellä, Deloitte-raportissa todetaan, että "on tärkeää tunnistaa ja merkitä rokotteet, jotta saadaan täsmällinen tieto siitä, mikä potilas sai minkä rokotteen ja milloin". Maailmanlaajuinen ainutlaatuinen tunnistaminen ja GS1-viivakoodit voivat auttaa tässä kriittisessä tehtävässä.
GS1 Healthcare Executive Dialogue
GS1 Healthcare Executive Dialogue tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden saada olennaista käytännön tietoa GS1-standardien onnistuneesta hyödyntämisestä pandemiatilanteessa. Edustajat mm. organisaatioista the World Bank ja WHO keskustelevat COVID-19 rokotteiden jakeluun liittyvistä haasteista ja hyvistä havainnoista.
Lue lisää ja katso tilaisuuksien tallenteet tästä linkistä.
Lue Deloitten raportti (englanniksi)
Deloitte on julkaissut raportin, jossa tuetaan GS1-standardien nopeaa käyttöönottoa ja viivakoodien hyödyntämistä varmistamaan COVID-19-rokotusten turvallisuuden ja luottamuksen maailmanlaajuisesti.