Uutinen

Suomi tähtää pakkausten uudelleenkäytön edelläkävijäksi – GS1 varmistamassa kansainvälisen yhteentoimivuuden

Ateria-annoksia muoviastioissa
GS1 Finland on mukana VTT:n ja Vaasan yliopiston johtamassa Reusify-hankkeessa, jossa kehitetään järjestelmää pakkausten uudelleenkäyttöä varten. GS1 on hankkeessa mukana kuvaamassa standardeihin perustuvaa tiedon keräämisen ja jakamisen mallia, joka toimii sekä Suomessa että kansainvälisesti.

VTT ja Vaasan yliopisto ovat käynnistäneet yhteistyössä yli kahdenkymmenen organisaation kanssa laajan tutkimushankkeen, jonka tavoitteena on kehittää Suomeen järjestelmä pakkausten uudelleenkäyttöä varten. Samalla hanke pyrkii vähentämään pakkausmateriaaleja, valmistuksessa käytettäviä fossiilisia raaka-aineita sekä pakkausjätettä.

GS1:n panos Reusify-hankkeen osahankkeessa Uudelleen käytettävien pakkausten järjestelmän suunnitteleminen keskittyy takeaway-pakkausten yksilöintiin ja automaattiseen tunnistamiseen GS1-standardien avulla. GS1-standardit auttavat varmistamaan, että jokaista pakkausta voidaan seurata koko sen elinkaaren ajan.

– Tavoitteenamme on tarjota selkeä malli, jonka avulla yritykset voivat kerätä ja jakaa tietoa ketjun eri toimijoiden välillä yhteentoimivalla tavalla. Tämä tuo kehitettävään järjestelmään tehokkuutta, kun toimijat ja sovellukset ymmärtävät toisiaan, kertoo GS1:n kehityspäällikkö Petri Leppänen.

Osana hanketta tehdään myös kokeiluja, joissa testataan kiertojärjestelmän toimivuutta käytännössä. Tarkastelun kohteena ovat muun muassa erilaisten toteutusmallien kustannus- ja ympäristövaikutukset sekä asiakkaiden odotukset ja valmiudet. Kokeilut esimerkiksi kaupan takeaway-pakkausten osalta tuovat tärkeää tietoa siitä, kuinka uudelleenkäyttöjärjestelmä voidaan toteuttaa laajasti ja kestävällä tavalla.

Sen lisäksi, että tutkimushankkeessa kehitetään kierrätysjärjestelmää uudelleenkäytettäville pakkauksille, siinä syntyy uutta osaamista ja vientipotentiaalia laajalle joukolle suomalaisia teollisuuden toimijoita.

– Globaalit GS1-standardit auttavat varmistamaan, että ratkaisu toimii myös kansainvälisesti. Standardiemme avoimuus taas mahdollistaa sen, että kehitettävän järjestelmän hyödyt saadaan kaikkien ulottuville, Petri Leppänen sanoo.

Yhteiskehittämiseen perustuva Reusify-hanke on pääosin Business Finlandin rahoittama. Konsortiossa on mukana merkittäviä toimijoita, kuten Suomen johtavat kauppaketjut S-ryhmä ja K-ryhmä, muovialan yritykset Borealis ja Orthex, jätehuoltoon ja jätteenkäsittelyyn erikoistuneita organisaatioita, kuten Lassila & Tikanoja, sekä ruoka- ja monipalveluyhtiö Compass Group Finland. Reusify-hanke ja sen osahanke Uudelleenkäytettävien pakkausten järjestelmän suunnitteleminen linkittyvät Borealis SPIRIT Veturi -ohjelmaan.

 

Lisätietoa