GS1 Synkka – Tuotetietojen julkaisu Ruotsin kohdemarkkinalle
Tässä ohjeessa on kuvattu yleiset eroavaisuudet Suomen ja Ruotsin kohdemarkkinan välillä. Tarkista kuitenkin aina Ruotsin dokumentaatiosta, että julkaisemasi tuotetieto vastaa markkinan vaatimuksia. Huomioi myös vastaanottajakohtaiset vaatimukset.
Huomioitavaa Ruotsin kohdemarkkinalle julkaistaessa
Onnistunut julkaisu Ruotsin kohdemarkkinalle edellyttää, että tuotetietojen tallentaja on tutustunut markkinan tuotetietovaatimuksiin. Ruotsiin julkaistaessa täytyy myös huomioida, että kaupan ja teollisuuden välillä on sovittuja käytäntöjä, jotka eroavat suomen kohdemarkkinasta.
Validoo
Ruotsin GS1 Synkkaa vastaavan GDSN-tuotetietopalvelun nimi on Validoo.
Validoo Q-lab
Ruotsin kohdemarkkinalla vastaanottajat ja tavarantoimittajat ovat sopineet käytännöstä, jossa kaikki tuotekuvat ja tuotetiedot tarkistetaan ennen kuin ne lanseerataan markkinalle. Tarkastuksen tekee Validoo Q-lab -niminen yritys. Tuote hylätään, mikäli sen tiedot ovat puutteelliset tai virheelliset. Jokainen tarkastuskerta on maksullinen, joten tuotetiedot kannattaa laittaa kerralla kuntoon.
Tarkastus tulee tilata etukäteen ja sitä varten tavarantoimittajalla tulee olla sopimus. Q-labin palvelukuvauksen ja ohjeet tarkastuksen tilaamiseen saat GS1 Swedenin asiakaspalvelusta >
T-numero
Ruotsin kohdemarkkinalla jokaisella attribuutilla on heidän oma T-numerotunniste. T-numero esiintyy myös virheilmoituksissa attribuutin nimen vieressä. T-numeron avulla voit tarkistaa dokumentaatiosta, missä tietokentässä on virheellistä tai puuttuvaa tietoa.
Tietokentät ja koodilistat
Hyödynnä Ruotsin dokumentaatiota tallentaessasi tuotetietoja. Seuraavien ohjeiden avulla tunnistat puuttuvat tiedot ja löydät ohjeet kyseiseen tietokenttään.
- Guideline Trade Item Information sisältää tärkeää tietoa eri tietokentistä, niiden käytöstä ja pakollisuuksista.
- Ruotsin koodilistat, Code list, sisältävät käytettävät koodiarvot. Huomaa, että Suomi ja Ruotsi voivat käyttää eri koodiarvoja.
Tuotetietojen tallentaminen Ruotsin kohdemarkkinalle
Voimaantulopäivä
Tallenna voimaantulopäiväksi kuluva päivä. Voimaantulopäivä ei voi olla tulevaisuudessa.
Tuotteen nimeäminen, koko ja vertailuhinnan peruste
Ruotsin kohdemarkkinan tiedon vastaanottajat voivat rakentaa myymälän hyllynreunaetiketin alla olevan kuvan mukaisesti hyödyntäen tuotetietopalvelun kautta saatuja tietoja.
Anna tästä johtuen nimitiedot taulukossa esitetyllä tavalla. Huomaa, että sinun pitää päivittää vain ruotsinkieliset tekstit. Suomen- ja englanninkielisiä ei tarvitse päivittää.
Suomen tietokenttä | Ruotsin tietokenttä | Kuvaus |
---|---|---|
Lyhyt tuotenimi (id 3297) | DescriptionShort , id T3337 | Nimi ei saa sisältää brändiä tai määrää/kokoa. Esimerkki: "Pyykinpesujauhe" |
Toiminnallinen nimi (id 3301) | FunctionalName, id T0018 | Kertoo karkealla tasolla mikä tuoteryhmä on kyseessä, ei sisällä brändinimeä, kokoa, varianttia tai nettosisältöä Esimerkki: "Pyykinpesujauhe" |
Tuotenimi (Id 3318) | Trade item description T3810 | Ymmärrettävä ja käyttökelpoinen kuvaus tuotteesta. Nimi sisältää brändin, koon ja tuotekuvauksen ja tarvittaessa variantin. Esimerkki: "GS1 Sensitive pyykinpesujauhe 1 kg" |
Koko | Descriptive Size, id T3338 | Tuotteen koko/pakkauskoko Esimerkki: 300 g |
Vertailuhinnan peruste | PriceComparisonMeasurement, id T0147 | Pakkauksen sisältämä määrä Esimerkki: "1 kg" |
Vertailuhinnan tyyppi | PriceComparisonContentTypeCode, id T0145 | Arvo valitaan koodilistalta Esimerkki: "Per pesukerta", "Per kilo" |
Lavatiedot
Lavat tulee olla tunnistettuina GTIN-koodilla.
Puolilava
Hierarkiarakenne vähittäistuote-puolilava-lava ilmoitetaan Ruotsissa siten, että puolilavan hierarkiataso on kuljetuspakkaus.
Pakkauksen päiväysmerkintä
Päiväysmerkintä-tiedon lisäksi kohdemarkkinalle Ruotsi ilmoitetaan päiväyksen muoto, esimerkiksi “30-04-02” ilmoitetaan “dd-mm-yy” (day-month-year).
Allergeenit ja väitteet
Ruotsin ohjeistukseen tuli 5/2022 muutos allergeenien ja väitteiden ilmoittamiseen. Attribuutin Packaging marked free from code käytöstä on luovuttu. Anna tiedot seuraavalla tavalla:
- Kerro tuotteen väitteet, esim. gluteeniton, laktoositon ja muut ton-päätteiset tietokentissä Väitteen ominaisuus (id 1222) ja Väitteen aines (id 1223). Anna myös Väite merkitty pakkaukseen (id 4735).
- Allergeenit, jotka ilmoitetaan kontaminaatioasteella Sisältää tai Saattaa sisältää, ilmoita kohdassa Allergeenitiedot.
Verotustiedot
Verotusmaaksi tietokentille Arvonlisävero ja Valmistevero valitaan Ruotsi. Julkaistaessa tuotetietoja Ruotsiin Duty free tax rate ilmoitetaan ilman prosenttimerkkiä eli esimerkiksi 17,5 % tallennetaan muodossa 17.5.
Kuka voi nähdä tuotteen tiedot
Julkaise tuotetiedot ensisijaisesti julkisena. Jos kyseessä on yksinmyyntituote, julkaise tuote rajatulla näkyvyydellä.
- Julkinen tuote: Valitse tuotteen perustamisvaiheessa kohdassa Kuka voi nähdä tuotteen tiedot vaihtoehto Julkinen.
- Rajattu näkyvyys: Jos haluat rajata, mille vastaanottajille tuotetiedot näkyvät, luo julkinen tuote ja valitse julkaisuvaiheessa Rajattu näkyvyys. Voit etsiä vastaanottajan GLN-tunnisteella tai nimellä. Varmista, että sinulla on oikea GLN-tunniste, sillä yhdellä vastaanottajalla voi olla useampi GLN.
Tuotekuvat
GS1 Synkka välittää tuotekuvat Ruotsin tuotetietopalveluun ja kuvan url-osoite näkyy sanomalla. Tästä huolimatta tuotekuvat tulee toimittaa myös Validoon omaan kuvapalveluun nimeltään Q-lab. Palvelu tarkastaa tuotekuvan laadun ennen kun tuote lanseerataan markkinoille.
Virheellisen tiedon tunnistaminen ja korjaaminen
Yllä olevassa esimerkissä näkyy GS1 Synkan tarkastuslistalla virhe [730604] Invalid value for Duty fee tax rate (T0195). Tunnistaaksesi oikean tietokentän GS1 Synkassa voit hyödyntää kentän englanninkielistä nimeä, joka näkyy virheilmoituksessa (merkitty kuvaan punaisella laatikolla). Löydät kentän GS1 Synkasta laittamalla englanninkielisen nimen hakuehdoksi Tietokenttien haku -toiminnossa. Haku siirtää sinut oikean tietokentän luokse ja voit täydentää tiedot. Jos kenttä on käytössä myös Suomessa, pitää GS1 Synkan kieli vaihtaa ensin englanniksi.
Jos et tiedä, mitä tietoja tietokenttään pitää antaa, hae tietoa samalla englanninkielisellä nimellä dokumentista Guideline Trade Item Information. Jokaisesta attribuutista on olemassa tarkka kuvaus ja useassa kohdassa on myös esimerkki.