Blogi

Katse tulevaan: GS1 osallistuu aktiivisesti digitaalisen tuotepassin valmisteluun

Nainen skannaa älypuhelimellaan vaatteen hintalapun
Digitaalinen tuotepassi on osa Euroopan komission keväällä 2022 julkaisemaa uutta kiertotalouspakettia. Parhaillaan tätä ESPR-asetusehdotusta käsitellään Euroopan parlamentin valiokunnissa. Ehdotuksessa digitaalisella tuotepassilla tarkoitetaan tuotteeseen liittyvien tietojen joukkoa, jonka tulee olla kuluttajan sähköisesti saatavilla tuotteessa olevan tiedonkantajan, kuten viivakoodin kautta. Asetus koskisi lähes kaikkia EU:n markkinoille saatettavia fyysisiä tuotteita, vain ruoka, rehu ja lääkkeet on tässä vaiheessa rajattu sen ulkopuolelle.

Asetusehdotuksen mukaan eri tuoteryhmien tuotepassien on oltava keskenään yhteentoimivia, mikä luo tarpeen eri toimialoilla avoimesti käytettävissä oleville yhteisille toimintatavoille. Digitaalisen tuotepassin kaikkien etujen hyödyntämiseksi tarvitaankin soveltuva rakenne muun muassa tuotteiden yksilöimiseen ja tunnistamiseen sekä tietojen turvalliseen ja tehokkaaseen jakamiseen monimutkaisten kansainvälisten toimitusverkostojen välillä. GS1:n maailmanlaajuisten toimitusketjun standardien avulla tällainen toimialojen ja maiden rajoista riippumaton rakenne on mahdollista luoda.

GS1 in Europe on osallistunut aktiivisesti digitaalisen tuotepassin työstämiseen viimeisen kahden vuoden aikana ja muun muassa tarjonnut asiantuntemustaan asetuksen käsittelyn tueksi. GS1-maat tekevät jo yhteistyötä määrittääkseen, miten digitaalisen tuotepassin käyttöönotto voidaan käytännössä toteuttaa sitten, kun asetus astuu voimaan. Myös Suomessa jatkamme valmistautumista digitaalisen tuotepassin käyttöönottoon ja vuonna 2023 aktivoidumme sen viestimisessä valmistellaksemme markkinoita uudistusta varten.

 

Olemassa olevien tunnisteiden ja muiden avointen, globaalien ja hajautettujen standardien hyödyntäminen on taloudellisesti järkevin tapa toteuttaa digitaalinen tuotepassi. Niiden vaikutus kokonaiskustannusten alentamisessa on konsulttiyhtiö Deloitten vuonna 2022 julkaiseman Impact of international, open standards on circularity in Europe -raportin mukaan merkittävä.
– Petri Leppänen, kehityspäällikkö, GS1

 

Digitaalinen tuotepassi:

  • varmistaa, että kuluttajat, arvoketjun toimijat ja viranomaiset, pääsevät käsiksi heille merkityksellisiin tuotetietoihin
  • helpottaa tuotteiden korjaamista ja kierrätystä sekä huolta aiheuttavien aineiden jäljittämistä toimitusketjussa
  • parantaa tuotteiden jäljitettävyyttä ja vaatimuksenmukaisuuden todentamista.

 

Lue lisää digitaalisesta tuotepassista:

EU:n digitaalinen tuotepassi mahdollista toteuttaa GS1-standardien avulla

GS1 in EU: Digital Product Passport

Vuosikatsaus 2022

Lue lisää GS1 Finlandin vuodesta 2022 vuosikatsauksestamme.